Više

  Obavijest poljoprivrednim proizvođačima-Mikrozelenje

  Najčitanije

  Mikrozelenje – sve popularnije i idealno za zimske dane kada vremenske prilike ne dopuštaju uzgoj na otvorenome
  Mikrozelenje – Mikrozelenje (microgreens) su mladi izdanci povrća, aromatičnog i ljekovitog bilja i žitarica s tek izniklim prvim pravim listovima koji se uzgajaju u zemlji ili nekom drugom supstratu.
  Mikrozelenje je bogat izvor vitamina, minerala, vlakana, aminokiselina i antioksidanasa. Utvrđeno je da mikrozelenje sadrži 4 – 60 puta više vitamina i minerala u odnosu na biljke u punoj tehnološkoj zrelosti. Imaju važnu ulogu u detoksikaciji organizma i jačanju imuniteta.
  Kao mikrobilje i začinsko bilje najčešće se uzgajaju: repa, rotkvica, cvekla, mrkva, korijander, bosiljak, razne salate, matovilac, rukola, blitva, kupusnjače, pšenica, kukuruz, grašak, luk iz sjemena, špinat itd.

  Uzgoj
  Mikrozelenje se može proizvoditi u zaštićenom prostoru (plastenici, staklenici, tuneli), na otvorenom ili u kućanstvima. Kao supstrat može se koristiti zemlja, treset, pijesak, vlakna kokosa, pamuka i jute, a moguć je i hidroponski uzgoj.
  Sjeme treba da bude organskog porijekla ili sjeme koje nije tretirano pesticidima. Preporučljivo je da se potopi u vodi nekoliko sati prije sjetve, što će dosta ubrzati proces klijanja. Sije se gusto ravnomjerno raspoređeno, malo se pritisne i pažljivo prekriva tankim slojem supstrata.
  Nakon sjetve na vlažni supstrat, sjeme nježno zalijemo, najbolje pomoću špric boce i pokrijemo tamnim poklopcem ili folijom kako bi se održala vlažnost i optimalna temperatura za nicanje (23 – 26 ° C). Kad biljčice niknu potrebno im je dnevno osigurati 12 sati svjetlosti (prirodne ili svjetiljke za uzgoj u zatvorenim prostorima) kako bi dobile lijepu zelenu boju i redovito ih ovlaživati vodom, ali ne zalijevati previše kako ne bi došlo do pojave plijesni.
  Berba
  Ovisno o vrsti, klijavosti i načinu uzgoja mikrozelenje dospijeva za berbu 7 do 15 dana nakon klijanja. Nakon što mikro povrće naraste nekih 5 – 6 cm i formirani su prvi pravi listići, reže se škarama ili oštrim nožem uz supstrat i spremno je za konzumaciju.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, priopćili su iz Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti