Više

  Obavijest-Pravilno skladištenje čuva kvalitetu kukuruza

  Najčitanije

  Budući da je u tijeku berba, odnosno žetva merkantilnog kukuruza savjetuje se poljoprivrednim proizvođačima da obrate pozornost na uvjete skladištenja kukuruza radi sprečavanja pojave mikotoksina, odnosno da bi se zaustavio razvoj gljivica.

  Za pravilno skladištenje svih žitarica, pa tako i kukuruza, značajan je sadržaj vlage u zrnu i ona bi trebala biti ispod 14%, kada govorimo o skladištenju kukuruza u zrnu.

  Na prostoru Županije Posavske većina proizvođača bere kukuruz u klipu i skladišti ga u koševima ili sličnim skladištima gdje se zrno suši prirodnim putem pa vlaga zrna u berbi može biti i nešto veća od 14%.

  Ukoliko se kukuruz u klipu skladišti u koševima, treba pažljivo pregledati i odbaciti sve klipove s promijenjenom bojom,ispucalim ili isklijalim zrnima,mehanički oštećene klipove, kao i dijelove oklaska i nečistoće.

  Ako se kukuruz skladišti u silosima ili skladištima, nužna je priprema istih. Skladišta treba prvo isprazniti, a nakon mehaničkog čišćenja skladišta, izvodi se kemijsko, odnosno vlažna dezinsekcija kojom se uništavaju štetnici. Nakon mehaničkog i kemijskog čišćenja skladišta redovito kontrolirati uvjete i to:
  -održavati odgovarajuću temperaturu u skladištu ( 4-15 stupnjeva),
  -osiguravati aktivno ili pasivno provjetravanje.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti