Više

  Obavijest proizvođačima soje

  Najčitanije

  Bosna i Hercegovina
  Federacija Bosne i Hercegovine
  Županija Posavska
  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  Broj: 08-24-04-200-3/17
  Orašje, 14.07.2017.godine

  Obavijest proizvođačima soje

  Skrećemo pozornost proizvođačima soje da izvrše pregled svojih parcela i obrate pozornost na moguću prisutnost obične koprivine grinje (lat. Tetranycus urticae) koju na usjevu soje obično u većoj mjeri nalazimo tijekom ljetnog perioda kada imamo vrlo visoke temperature (30 ºC i više) i suho vrijeme koje pogoduje razvoju ovog štetnika. Ukoliko ovakvi vremenski uvjeti duže potraju, može se očekivati masovnija pojava grinja na soji, što može uzrokovati značajne štete, a prinosi mogu biti umanjeni za oko 30%.
  Sa pregledom na prisutnost ovog štetnika treba krenuti od rubova parcela gdje se štetnik obično prvo javlja i odatle se širi prema unutrašnjosti parcele, no nije isključen i početak napada ovog štetnika od unutrašnjosti parcele, u vidu oaza. Prilikom pregleda treba utvrditi stupanj štete na listu kao i brojnost štetnika. Pravovremenim uočavanjem štetnika možete provesti suzbijanje samo na mjestima njegove prve pojave i na taj način spriječiti širenje u parcelu, a pri tom smanjite uporabu sredstava za zaštitu bilja.
  Radi se o vrlo sitnim grinjama, žućkaste boje jedva vidljive prostim okom. Štete pričinjavaju sišući biljne sokove najčešće na naličju lista, dok na licu lista mogu se uočiti sitne sivkaste točkice. Uslijed jakog napada list u početku dobiva žutu a potom crvenkastu boju, suši se i otpada. Sa donje strane lista kod jakog napada javljaju se paučinaste prevlake u kojima se mogu primijetiti grinje.

  U slučaju potrebe, primijeniti se mogu neki od preparata iz grupe akaricida, koji se mogu pronaći u našim prodajnim centrima, kao što je Vertimec 018 EC, Demitan 200-SL i slično.

  Tretiranje izvršiti u jutarnjim ili večernjim satima, te pripravke upotrijebiti prema uputama proizvođača!

   

   

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva
  Županije Posavske
  Orašje

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti