Više

  Obilježavanje Dana općine Orašje

  Najčitanije

  Dan općine Orašje 23. listopada je iz Domovinskoga rata kada su postrojbe 106. brigade HVO Orašje oslobodile okupirane Vidovice, a 25. listopada oslobođene su i Kopanice. U spomen na poginule branitelje izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, općinska i županijska, predstavnici vojske i stranačka izaslanstva, kao i brojni gosti, položili su vijence uz središnja Spomen obilježja u Vidovicama i Orašju. U Vidovicama je održana sv. misa za poginule branitelje u crkvi sv. Vida koju je predvodio vlč. Josip Senjak. Svetoj misi prethodila je molitva krunice i opijelo za sve stradalnike kraj Spomen obilježja u Vidovicama na kojem su upisana imena 49 poginulih branitelja i civila. S posebnim pijetetom, prisutni su se prisjetili svih poginulih, nestalih i umrlih branitelja.

  Održana je i svečana sjednica Općinskoga vijeća u Orašju kojoj su uz općinske vijećnike, pripadnike braniteljskih udruga, nazočili dužnosnici BiH, FBiH i Županije Posavske: predsjednik Skupštine i Vlade Županije Posavske Blaž Župarić i Đuro Topić sa zastupnicima u Skupštini i ministrima u Vladi, dogradonačelnik Brčko Distrikta BiH Anto Domić, predstavnici općina, institucija i vojske, brojni gosti iz RH među kojima konzul RH u Tuzli Ivan Bandić i građani.

  Prigodna su obraćanja tijekom sjednice uputili predsjednik OV Orašje Mario Oršolić i načelnik općine Stanko Vincetić. Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić uputio je čestitku svim građanima općine Orašje i naglasio kako je Vlada opredijeljena podržati sve projekte koji se tiču unaprjeđenja kvalitete života u Županiji Posavskoj i njenim općinama. Pozvao je da skupa s Uredom sa razvoj i EU integracije općina kreira i aplicira kvalitetne projekte i programe, prvenstveno za EU sredstva, što otvara prostor za velike infrastrukturne zahvate na području općine, unaprjeđenje gospodarstva i poljoprivrede i podizanje standarda života na višu razinu kako bi mladi ljudi vidjeli ovdje svoju perspektivu, naglasio je predsjednik Topić. Na svečanoj akademiji uručena su i Javna priznanja, Zlatna plaketa šahistici Ivani Mikić iz Vidovica i zahvalnice Samri Šakanović Prgić i vlč. Josipu Kneževiću. Glazbeni dio svečane sjednice OV-a upotpunile su učenice Osnovne glazbene škole Orašje Maja Kobaš i Ivona Dominković.

  U izjavi za medije čestitku za Dan općine Orašje uputio je i ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić. Naglasio je dužnost prisjećanja na one koji su živote ugradili za oslobađanje Vidovica, i sve koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, zbog generacija koje dolaze.
  -To smo dužni svim poginulim braniteljima, i dok smo živi mi koji smo iznijeli teret rata, promicat ćemo i čuvati uspomenu na herojstva obrane našega kraja. Akcija oslobađanja Vidovica i Kopanica bila je samo jedan od primjera kako je funkcionirala obrana oraške Posavine. Složnost svih pripadnika postrojbi HVO-a s ovog područja u nastojanju da vratimo svoje, bila je naša vodilja. Dragovoljci iz svih sela sačinili su postrojbu i pokazala da je hrabro srce i borba za svoje, nezaustavljivo. Svim svojim sugrađanima, želim da čestitam Dan općine Orašje, uz poruku da svi treba da budemo ponosni čuvari naše baštine i svega onog što će naš grad i našu Općinu učiniti još ljepšom i prosperitetnijom, stoji uz ostalo u čestitki ministra Kopića.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti