Više

  Obljetnice 102. HVO i 104. HVO brigade

  Najčitanije

  Obljetnica brigada HVO-a koje su branile slobodni prostor Posavine, ispisale su povijesne stranice domoljubljem, ponosom i hrabrošću. Dvije od tih brigada 102. odžačka HVO brigada i 104. HVO brigada Domaljevac-Šamac danas 17. travnja obilježavaju 27. obljetnicu. Tim su povodom brojna izaslanstva Udruga iz Domovinskoga rata, institucija svih razina vlasti, vojna i stranačka izaslanstva, te brojni prijatelji i suborci legendarnih postrojbi HVO-a položili vijence i zapalili svijeće uz Spomen obilježja u Odžaku i Domaljevcu, podignuta u znak trajnog sjećanja na poginule branitelje.

  -Kroz 102. HVO brigadu Odžak prošlo preko 3200 ljudi. Poginulih je 145 branitelja, pet ih je umrlih tijekom rata, ranjenih je bilo oko 500, tako da je brigada pretrpjela doista teške gubitke, ali cilj brigade je ostvaren samim tim što smo se vratili u općinu Odžak odakle je brigada i krenula, kazao je u izjavi za medije ratni zapovjednik 102. brigade brigadir Tomislav Božić.

  104. HVO brigada Domaljevac-Šamac brojala je oko 2000 pripadnika od kojih je živote za obranu svojih domova dalo 158 branitelja, a oko 700 ih je ranjeno. U Domaljevcu je danas u povodu obljetnice 104. HVO brigade održana misa u spomen na poginule branitelje koju je predvodio župnik fra Blaž Marković. Nakon mise formiran je mimohod počasnog postroja zapovjednika, branitelja 104. HVO brigade, uzvanika i gostiju do Spomen obilježja gdje su položeni vijenci brojnih izaslanstava. Uz ostale vijence su položila izaslanstva Udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predsjednici Skupštine i Vlade ŽP, općinska izaslanstva, predstavnici OS BiH. Od visokih uzvanika iz RH vijence su položili vojni ataše BiH u RH brigadir Mato Đukić iz Domaljevca, izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović generalni konzul RH u Banja Luci Zlatko Kramarić, saborski zastupnik Josip Đakić u ime HVIDR-e RH ujedno izaslanik Nenada Križića, te predstavnici braniteljskih udruga iz RH. Opijelo je molio vojni kapelan fra Marinko Živković.

  U Domaljevcu je održana svečana akademija 104. HVO brigade na temu „Jučer, danas, sutra“. -Danas se miješaju osjećaju tuge i ponosa, tuge zbog poginulih, a ponosa jer je obranjen ovaj prostor hrabrošću i neustrašivošću Sinova Posavine, naglasio je načelnik općine Stjepan Piljić. Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić osobito je naglasio kako čuvanje sjećanja na Domovinski rat i žrtve koje su položene u obrani moraju davati snage za borbu u današnjim izazovima očuvanja hrvatskog identiteta. Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić pozdravio je sve visoke goste i branitelje, te posebno naglasio pozdrav zapovjednicima koji danas pred sudom brane čast obrane Bosanske Posavine. -Kolektivni duh zajedništva koji je dominirao tijekom Domovinskoga rata mora i danas biti prisutan, kazao je predsjednik Vlade Topić. Izaslanik predsjednice RH Zlatko Kramarić, konzul RH u Banja Luci prenio je pozdrave i čestitanja obljetnice od predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, te naglasio kako i ovom posjetom žele pokazati da RH i njene institucije brinu o Hrvatskome narodu u BiH, te da 27 godina obilježavanja obljetnice znači da je kultura sjećanja jača od kulture zaborava. Na kraju se obratio i Slavko Matić, načelnik Stožera 104. HVO brigade. Podsjetio je na presudne trenutke obrane i velike žrtve koje su položene za slobodni teritorij Bosanske Posavine.-Gotovo nenaoružani u početku uspjeli smo se oduprijeti nekoliko puta jačem neprijatelju sa primjerima obrane koji nisu zabilježeni u analima ratovanja po srčanosti obrane, požrtvovnosti i herojstvima, poručio je Matić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti