Više

  Obrtnicima i samostalnim djelatnicima u Županiji Posavskoj 761.896,00 KM

  Najčitanije

  Iz Proračuna Federacije BiH isplaćeno je 59.999.335,49 KM za 24.766 korisnika u FBiH kao pomoć obrtima i drugim samostalnim djelatnostima u uvjetima pandemije. Cilj ove financijske pomoći je održati zaposlenost, podržati likvidnost, kao i olakšati prevazilaženje posljedica pandemije obrtnicima i drugim samostalnim djelatnostima.

  -Podržano je ukupno 44.056 radnih mjesta u Federaciji BiH. Ključ za raspodjelu sredstava je prosječan broj radnika u periodu od 12 mjeseci. Cilj dodjele ove financijske pomoći je opstanak obrta i ostalih samostalnih djelatnosti, očuvanje radnih mjesta i osiguranje podrške likvidnosti u svrhu ublažavanja negativnih posljedica pandemije COVID-19 – izjavio je federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić.
  Financijska pomoć namijenjena je za povrat već isplaćenog dijela bruto plaća za uposlenike, odnosno dijela doprinosa koji se obračunavaju na propisanu osnovicu za obračun doprinosa za vlasnike.
  Pravo na dodjelu financijske pomoći po ovoj Uredbi ostvarili su svi obrti i ostale samostalne djelatnosti, koji uredno izmiruju svoje obaveze, a na osnovu službenih evidencija Porezne uprave Federacije BiH, kao i Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Ovakav vid dodjele pomoći proveden je elektronskim putem i bez dostavljanja dokumenata, a na osnovu službenih evidencija.
  Proces je proveden u cijelosti digitalno, tako da aplikanti nisu imali nikakvih troškova, izvijestili su iz Federalnog ministarstva poduzetništva, obrta i razvoja.

  Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković pozitivnom je ocijenio takvu aktivnost Federalnog ministarstva poduzetništva, obrta i razvoja.
  -Sredstva su isplaćena dana 20.1.2022. prema obrtima i ostalim samostalnim djelatnostima i na području Županije Posavske. Zadovoljan sam poticajima koje su otvarena na području Županije Posavske, a to je 327 obrta od oko 400 obrta koji su imali pravo po Uredbi. Dakle, preko 80% obrta sa područja Županije Posavske ostvarilo je ovu subvenciju u ukupnom iznosu od 761.896,00 KM. U odnosu na broj obrta u Federaciji mi činimo 0,9 % obrta, no ostvarili smo i povukli sredstava u iznosu od oko 1,30 %, pa je naše zadovoljstvo tim veće, kada uzmemo u obzir da je na razini Federacije BiH pravo na navedenu subvenciju ostvarilo nešto preko 60 % obrta.

  Također su isplaćena financijska sredstva 26.1.2022. od strane Federalnog ministarstva industrije, energetike i rudarstva korisnicima koji su ostvarili pravo temeljem Uredbe Vlade Federacije BiH i javnog poziva koji se odnosio na dodjelu subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima za 2021. godinu. Isplaćena su sredstva u iznosu od 684.961,00 KM, a istu su ostvarili 12 poduzeća sa područja Županije Posavske iz oblasti prerađivačke djelatnosti sa preko 200 zaposlenih. I po ovom javnom pozivu možemo iskazati zadovoljstvo s obzirom na činjenicu da je ukupno isplaćeno na razini Federacije BiH 30.000.000,00 KM a učešće Županije Posavske iznosi 2,3 %, te je od 13 podnesenih prijava naših poduzeća koji su imali osnov za istu a pripadaju kategoriji prerađivačke industrije pravo ostvarilo 12 poduzeća. Sve je transparentno i kvalitetno obavljeno u suradnji Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja Županije Posavske sa Federalnim ministarstvima te je postignut osnovni cilj da se sačuvaju radna mjesta i u određenoj mjeri poboljša likvidnost poduzeća i obrta, kazao je u izjavi za medije ministar Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti