Više

  Od ponedjeljka 06. rujna učenici osnovnih i srednjih škola u školskim klupama

  Najčitanije

  U ponedjeljak 6. rujna, nakon ljetnog školskog raspusta, učenici osnovnih i srednjih škola u Županiji Posavskoj vraćaju se ponovno u svoje školske klupe, a obrazovni djelatnici na svoja radna mjesta. Jedan tjedan poslije, 13. rujna, priključit će im se i učenici predškole i prvih razreda.

  Prema saznanjima Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske, osnovne i srednje škole u sve tri općine novu nastavnu godinu dočekuju spremno, prostorije škola su očišćene i dezinficirane, a djelatnici škola su ovih dana prolazili obvezne edukacije kako bi unaprijedili kvalitetu svoga rada uporabom novih informacijskih tehnologija te se stručno usavršavali u oblasti obrazovanja odraslih.

  Kako bi škole adekvatno postupile u različitim situacijama koje se mogu dogoditi tijekom nove školske godine, a sve u cilju zaštite zdravlja djece i djelatnika te neprekidnog i nesmetanog odvijanja nastavnog procesa, Vlada Županije Posavske je na svojoj sjednici održanoj 2. rujna usvojila dokument: Modeli organizacije nastave u vrijeme pandemije korona virusa SARS-COV-2 (COVID -19) za školsku 2021./2022. godinu s higijensko-epidemiološkim uputama, na koji je suglasnost dao i Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske. Dokumentom su ponuđena tri modela organizacije nastave: neposredna nastava, kombinirani model i nastava na daljinu (online nastava), a više informacija možete pročitati u linku ispod teksta.

  Iako učenici i roditelji početak nove nastavne godine dočekuju sa strepnjom i upitima kako će se odvijati nastavni proces, odluka je da se nastava odvija po modelu neposredne organizacije nastave, svi učenici se vraćaju u svoje razredne odjele, ali uz obvezu poštivanja općih higijensko- epidemioloških mjera za sprječavanje širenja zaraze. Ministarstvo je u modelima razradilo upute za učenike, učitelje/nastavnike i roditelje o ponašanju u školi, školskom prijevozu i kod kuće za vrijeme epidemiološke situacije. U neposrednom modelu organizacije nastave, svi koji ulaze u školu, osim učenika razredne nastave, obvezni su nositi zaštitne maske, učenici i djelatnici škole prije polaska u školu trebaju izmjeriti tjelesnu temperaturu, a učenici predmetne nastave mogu odložiti svoje zaštitne maske dok sjede u svojim klupama, ukoliko se može osigurati predviđena fizička distanca između učenika i učenika i nastavnika.

  Škole su obvezne svakodnevno izvještavati Ministarstvo o epidemiološkoj situaciji, a ukoliko dođe do pogoršanja, Ministarstvo će predlagati prelazak na druge modele organizacije nastave, koji će odgovarati novonastaloj situaciji, izvijestili su iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti