Više

  Održana šesta „Večer Hercegovine u Posavini“

  Najčitanije

  U Orašju je održana šesta manifestacija „Večer Hercegovine u Posavini“ na prostoru Športsko rekreacijskog centra Bazeni u Orašju. Večeri je bilo nazočno oko 600 uzvanika među kojima su bili visoki dužnosnici svih razina vlasti, predstavnici diplomatskog kora, visoki dužnosnici BiH i RH.

  Uz ostale na večeri su bili nazočni: hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović, zamjenica predsjedavajućeg Zastupničkog Doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, ministar financija i trezora i zamjenik predsjedatelja Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, predsjednik FBiH Marinko Čavara, predsjedavajuća Doma naroda Parlamenta FBiH Lidija Bradara, ministrica financija Vlade FBiH Jelka Miličević, dopredsjednik RS Josip Jerković i ministar u Vladi RS-a Davor Čordaš, predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić, Anto Domić dogradonačelnik Brčko distrikta BiH, rektor Sveučilišta u Mostaru dr. Zoran Tomić, direktor Sveučilišne bolnice Mostar dr. Anto Kvesić, veleposlanik RH u BiH Ivan Del Vechio, generalni konzul RH Ivan Bandić, državni tajnik Središnjeg Ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, državna tajnica u ministarstvu vanjskih i Europskih poslova RH Zdravka Bušić, župani Vukovarsko-srijemske i Osječko-Baranjske županije Božo Galić i Ivan Anušić, dr. Vjekoslav Jeleč izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predstavnici Hrvatskog sabora, crkve, osobe iz javnog života Posavine i Hercegovine. Ovakva druženja, istaknuto je na Večeri… ujedno služe i za osnaživanje određenih središnjih manifestacija u određenim područjima. U Mostaru je to Sajam gospodarstva, a u Orašju Dani Hrvatskog filma, središnja kulturna manifestacija, ne samo za Posavinu, nego i za regiju.

  Večer je započela prepoznatljivom dobrodošlicom i dočekom organizatora večeri: predsjednika Vlada Županije Posavske (Marijan Klaić), Hercegovačko-neretvanske (Nevenko Herceg), Zapadnohercegovačke (Zdenko Ćosić) i Hercegbosanske županije (Ivan Jozić). Razmijenjeni su darovi, a prigodne riječi pozdrava uputili su predsjednik Vlade Županije Posavske Klaić i hrvatski član predsjedništva dr. Dragan Čović. Posebne pozdrave premijer Klaić je namijenio je dr. Draganu Čoviću, te istaknuo da je nemjerljiva njegova potpora i zasluga za održavanje te manifestacije. Klaić nije propustio da izraze srdačne dobrodošlice također uputi izaslaniku predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, predsjedniku HMI i predsjedniku UBH Prsten gospodinu Miji Mariću, kao i svim gostima iz Republike Hrvatske, među kojim je posebno izdvojio Marka Pipunića, iznimno uspješnog gospodarstvenika, rodom iz Posavine. – Ovi susreti su i poruka zajedništva koje nam je potrebno za lakše rješavanje vitalnih pitanja za naš narod. Želim da u opuštenom ozračju i uz prigodan kulturno zabavni program i svečanu večeru, osnažimo naše prijateljstvo s ciljem još bolje suradnje koja će donijeti učinkovitiju realizaciju svih projekata za dobrobit sredine u kojoj djelujemo, naglasio je premijer Marijan Klaić.

  Hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović također je pozdravio sve nazočne u Orašju: -Moje srce je uistinu puno jer se ponosno osjećam jednim od onih koji je prije nekih 7 godina pokušao zaživjeti ovakvu aktivnost. Ako su neki prije 6-7 godina posumnjali da ćemo održati dvije tri ovakve manifestacije uz Dane filma u Orašju i uz dane sajma u Mostaru, danas je napravljena neraskidiva nit i poveznica između svega što nas povezuje, između Save i Jadranskog mora, od Neuma do Orašja i Brčkog. Duboko vjerujem da je neraskidiva povezanost svih nas koji smo prisutni na večeri. Moramo nastaviti zajedno graditi i to je najbolja poruka svima onima koji su drugačije mislili krojiti Bosnu i Hercegovinu. Siguran sam da je to jedini put za Hrvatski narod da se održi i opstane u BiH. Imamo svoju domovinu i ovakvim zajedništvom trebamo nastaviti i slijediti ono što smo napravili, kao vrlo jasnu poruku s našim prijateljima iz RH. Ovo zajedništvo šalje istu poruku Hrvatima u BiH, ali isto tako Bošnjacima i Srbima i svim drugim koji žive s nama, te predstavnicima međunarodnih institucija koji također promišljaju kako urediti ovaj prostor, kazao je uz ostalo dr. Čović u Orašju.

  – Glazbom, pjesmom i plesom svečanost večeri su upotpunila društvo koje njeguje izvornu folklornu baštinu posavskoga kraja KUD „Kralj Tomislav“ iz Tolise , a zvuke Hercegovine pjesmom su donijeli glazbenik Mato Bulić i grupa „Brig“ iz Širokog Brijega.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti