Više

  Održana XIV. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  U dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu uz predsjedanje Blaža Župarića, predsjednika Skupštine Županije Posavske danas (21.10) održana je XIV. redovita sjednica Skupštine ŽP. Dana 20.10.2020. godine svoje XII. sjednice su održali skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo i Odbor za društvene djelatnosti.

  Zastupnici Skupštine ŽP danas su razmatrali i jednoglasno usvojili zakonska rješenja kojima se pomaže braniteljska populacija i daju potpore mladim obiteljima. Usvojen je Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branitelja u Županiji Posavskoj kojeg je dodatno pojasnio ministar branitelja Marijan Kopić.
  -Svjesni smo aktualne situacije ali ovim mjerama želimo i u postojećim uvjetima pomoći najranjivijoj skupini branitelja kroz novu mjeru novčane egzistencijalne naknade, kao i podići na višu razinu zdravstvenu skrb kroz proširena prava branitelja. U izradi zakona aktivno su sudjelovale Udruge iz Domovinskoga rata, Ministarstvo zdravstva i socijalne politike i predsjednik Vlade, naglasio je ministar Kopić. Zakonom su uz ostalo, usvojenim amandmanima na prijedlog Vlade ŽP, uvedena u prava i osobe koje su u Domovinskome ratu bile raspoređene na radnu obvezu.

  Skupština ŽP je razmatrala i usvojila predloženi Nacrt Zakona o pomoći mladim kod rješavanja stambenog pitanja kao dobru osnovu za izradu prijedloga zakona. Nacrt zakona je dodatno pojasnio predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. -Ovo je jedna u nizu mjera u Županiji Posavskoj kao što su rodna naknada, dječji doplatak, potpore školarcima, prijevoz učenika i niz drugih potpora kojima se pomažu mladi i mlade obitelji. Cilj je pomoći mladima, a time doprinijeti demografskom oporavku Županije Posavske kao najvećem problemu ovog ali i šireg područja. Slijedi javna rasprava koja će, nadam se, doprinijeti još kvalitetnijim rješenjima, kazao je predsjednik Topić. Skupština je usvojenim Zaključkom zadužila Vladu ŽP za provođenje javne rasprave u sve tri posavske općine u roku od 30 dana.

  Zastupnici su primili k znanju Informaciju o Dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske za razdoblje 2021.–2023. godine koje je pojasnila ministrica Nada Ćulap. -U ovome vremenu pandemije teško je planirati financijska kretanja, ali treba reći da su mjere koje je poduzela Vlada ŽP u vremenu pandemije dale očekivane pozitivne rezultate na planu očuvanja radnih mjesta, naglasila je ministrica Ćulap.

  U okviru zastupničkih pitanja zastupničku inicijativu je pokrenuo zastupnik Drago Zečević.

  U izjavi za medije predsjednik Skupštine Blaž Župarić izrazio je zadovoljstvo što su zastupnici imali jedinstven stav prema temama od životne važnosti kao što su pitanja branitelja i mladi.
  – Zadovoljan sam što su zastupnici jednoglasno usvojili Zakon o izmjenama i dopunama zakona o dopunskim pravima branitelja u ŽP, što predstavlja veliki iskorak jer je došlo do daljnjeg proširivanja braniteljskih prava. Uvedena je naknada za branitelje mlađe od 57 godina koji nisu u radnom odnosu. Ispravljena je i jedna nepravda koja je dugo trajala prije svega na području općine Orašje za sve one osobe koji su cijeli Domovinski rat proveli na području Županije Posavske, a bili su raspoređeni od strane Ureda obrane u radnu obvezu. Bitno to je da se svim tim osobama omogućava pravo besplatnog liječenja na sekundarnoj i tercijarnoj razini. Također se radi o oslobađanju plaćanja na određena ortopedska pomagala. Mene raduje što se iz godine u godinu ide sa proširivanjem braniteljskih prava jer su to branitelji zapravo i zaslužili, kazao je predsjednik Skupštine Župarić. Ocijenio je velikim iskorakom i Nacrt zakona o pomoći mladim kod rješavanja stambenog pitanja kojim se, kazao je, želi pokušati zaustaviti iseljavanje mladih, njihov ostanak i opstanak na ovim područjima, te popraviti demografska struktura, a time i gospodarske prilike na razini Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti