Više

  Održana XVI. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 10. 7. 2024. godine, održana je XVI. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
  Zastupnici su razmatrali i usvojili: Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju Županije Posavske i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama te Nacrt zakona o mirnom okupljanju i Nacrt zakona o javnim priredbama kao dobru osnovu za izradu prijedloga zakona.
  Također, zastupnici su primili k znanju i Informaciju o Dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske za razdoblje 2025.-2027.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja postavio je zastupnik Drago Zečević.
  Dana 9. 7. 2024. godine svoje XIII. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine.
  Nakon sjednice, predsjednik Skupštine Blaž Župarić u izjavi za medije je istaknuo:
  -Danas smo održali posljednju sjednicu prije ljetne stanke s pet točaka dnevnog reda. Ono što mogu reći kod Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o prostornom uređenju i građenju je da su sačinjene prije svega kako bi se olakšalo našim građanima i poduzećima da mogu koristiti ovu vrstu energije odnosno obaviti distribuciju električne energije na onim objektima koji imaju odobrenje za građenje i uporabne dozvole kad je u pitanju gospodarstvo i naravno i na privatnim obiteljskim kućama. Radi se uglavnom o fotonaponskim elektranama do 23 kW odnosno i više, ovisi od subjekta čime će se baviti odnosno pojedinca. Mislim da je to jako dobro, takvo smo podneblje s puno sunca, inače i klimatske promjene su takve da zahtijevaju što je moguće više korištenja onoga što dobivamo od prirode. Kad je u pitanju Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o koncesijama olakšao je donošenje procedure kod dobivanja suglasnosti i odobrenja dakle ne treba ponovno odobrenje za građenje, uporabne dozvole i sve ono što se traži. Mislim da će ovakva pojednostavljena procedura znatno ubrzati mogućnost dolaska do cilja što ovaj zakon nudi. Također smo raspravljali o nacrtima zakona o mirnom okupljanju i javnim priredbama. Dakle radi se o vrlo važnim zakonima koji su na neki način uvjetovani pristupnim pregovorima i mi smo jedna od županija koja želi među prvima ići u tom pravcu. Ova dva zakona omogućuju poštivanje ljudskih prava i sloboda. Ovi zakoni su u formi nacrta, bit će u javnoj raspravi u roku od 60 dana koja će pokazati da li su dobri i imali potreba da se dorađuju i nadam se da prijedlozi biti već na prvom zasjedanju koje će biti u rujnu. Kad govorimo o Dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske za razdoblje 205.-2027. radi se o dokumentu koji se mora donijeti svake godine da bi se vidjela makroekonomska kretanja, prihodi i rashodi. Ono što je vidljivo u Informaciji o Dokumentu okvirnog proračuna Županije Posavske za razdoblje 205.-2027. da je situacija vrlo dobra sada, nadamo se da se neće promijeniti na štetu naših građana, da će ići samo u prilog jer oni pokazatelji koji su navedeni u informaciji ulijevaju optimizam da će naredna proračunska godina biti još bolja i ona iza nje također. Vjerujem da će standard građana to znatno osjetiti i da ćemo moći mirnije donositi proračun za narednu godinu i da ćemo sve one obveze koje imamo prema našim građanima i institucijama moći redovito ispunjavati.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti