Više

  Održana XXI. sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića danas (01.10) održana je XXI. sjednica Skupštine Županije Posavske u dvorani Hrvatskog doma u Domaljevcu uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.
  Zastupnici Skupštine Županije Posavske usvojili su Zakon o unutarnjim poslovima Županije Posavske koje je dodatno obrazložio ministar unutarnjih poslova Županije Posavske Željko Nedić. Naglasio je kako je stari zakon donesen 1996.g. te je isti pretrpio čak osam izmjena. Usvojeni zakon je usklađen sa postojećim propisima, te regulira oblasti nužne za funkcioniranje i rad MUP-a Županije Posavske.

  Jednoglasno je usvojen i Nacrt zakona o turizmu Županije Posavske kojeg je obrazložio ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković. Izradi tog zakona, naglasio je ministar, pristupilo se nakon analize stanja u turističkom sektoru, te potrebe da se uredi turistička oblast koja je značajna za Županiju Posavsku.-Ovo je složen i sveobuhvatan zakon kojim želimo stvoriti zakonske preduvjete kako bi uopće moglo doći do razvoja te gospodarske grane i omogućilo bavljenje tom djelatnošću, kazao je ministar Živković. Pohvaljen je rad ministra koji, rečeno je tijekom zasjedanja, nastoji urediti i one oblasti koje su dugo bile zapostavljene. U roku od 60 dana, na temu predloženog Nacrta zakona, organizirat će se javne rasprave u sve tri općine Županije Posavske.

  Na skupštinskom su zasjedanju usvojeno je Izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za razdoblje od 01.01. do 30.06.2021. godine, a primljena je k znanju Informacija o Dokumentu okvirnog Proračuna Županije Posavske za razdoblje 2022.-2024. g koje je obrazložio ministar financija Mijo Stanić.

  Na skupštini su zastupnici Drago Zečević, Mehmed Memišević i Željko Ćošković postavili zastupnička pitanja i pokrenuli nekoliko inicijativa.

  Nakon sjednice u izjavi za medije predsjednik Skupštine Županije Posavske Blaž Župarić prokomentirao je rad Skupštine i točke dnevnoga reda.
  – Aktualni sat je bio zanimljiv, a zastupnici su iznijeli inicijative koje su svrsishodne. Postavljena su i pitanja na koja će Vlada odnosno ministarstva ponuditi odgovore.
  Usvojen je vrlo važan Zakon o unutarnjim poslovima Županije Posavske. Bilo je potrebno donijeti novi cjeloviti zakon koji će otkloniti nedostatke, pa i probleme s kojima su se suočavali u radu zbog nepotpunih zakonskih odredbi. Smatram da se radi o kvalitetnom zakonu koji će poslužiti, kako djelatnicima Ministarstva unutarnjih poslova, tako isto i građanima.
  Zakon o turizmu je donesen je u prvom čitanju u formi nacrta. Radi se o kvalitetnom zakonu koji će upotpuniti ovu granu gospodarske djelatnosti u našoj županiji. Smatram da će kvalitetna javna rasprava doprinijeti njegovoj boljoj finalnoj izvedbi. Usvojeno je polugodišnje izvješće o utrošku tekućih pričuva Proračuna Županije Posavske za razdoblje od 01.01. do 30.06.2021. godine koje pokazuje da su sredstva utrošena uglavnom u ona područja gdje proračunom nije bilo planirano kao što su oblasti udruga građana, socijalnih izdvajanja, zdravstvenih problema. Kad je u pitanju Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2022.-2024. rađene su projekcije na razini Federacije BiH, i iz tog razloga će dokument umnogome doprinijeti i pomoći kod izrada proračuna, kazao je predsjednik Skupštine Županije Posavske kako za naredne godine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti