Više

  Otvoren pročistač vode na vodocrpilištu Kostrč vrijedan 3.638.147,92 KM

  Najčitanije

  Uz nazočnost visokih uzvanika danas (21.06.) u Kostrču je na lokalitetu Vodocrpilišta otvoreno postrojenje za proizvodnju pitke vode („Izgradnja postrojenja za pročišćavanje pitke vode i uvezivanje u sustav vodoopskrbe) za Grad Orašje. Projekt je započet 2021.g. a izvođač radova je slovenska firma Esotech d.d. Velenje. Ukupna vrijednost projekta je 3.638.147,92 KM. Izgradnja je financirana kroz projekt Watssan novcem Europske investicijske banke. Projekt su pomogli i Vlada Županije Posavske i Federalni Fond za zaštitu okoliša.
  Postrojenje su svečanim presijecanjem vrpce zajednički otvorili dr. Dragan Čović, predsjednik HNS-a, gradonačelnik Marijan Oršolić, predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i predsjednik GV Orašje Stanko Vincetić.
  Svečanosti su uz ostale bili nazočni dopredsjednik HDZ BiH Ivo Vincetić, federalni ministar pravde Mato Jozić, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Ilija Ilić, predsjednik Skupštine Županije Posavke Blaž Župarić , ministri u Vladi Županije Posavske kao i načelnici općina.

  Uz otvorenje su upućene prigodne riječi za uspješnost realiziranog projekta.
  -Voda je život svugdje u svijetu. Dobili smo tvornicu pitke vode, vrlo dobre kvalitete i količine koja može pokriti ne samo oraški kraj, nego i šire. Ovim događajem za našu Posavinu ovo je još jedan od sadržaja koji podiže kvalitetu života, preduvjet je da se danas ovdje ostaje i radi. Uvjeren sam da sve ono što smo uradili zadnjih desetak godina kroz različite institucije državotvornosti koje prepoznaju u Odžaku, u Domaljevcu, a osobito ovdje u Orašju, nadopunit ćemo narednih nekoliko mjeseci s još vrlo bitnim objektima kao što je konzulat Republike Hrvatske u Orašju koji će biti otvoren u 9. mjesecu, te sa puno novih gospodarskih objekata, što je prevažno u teškoj ekonomskoj situaciji koja tek slijedi na čitavoj globalnoj razini. Čini mi se da ova gospodarska zona dobiva potpuno nove sadržaje. Uvjeren sam da imamo sve preduvjete da dalje razvijamo ovaj kraj kako bi bilo mjesto ugodnog življenja. Zahvaljujem se svima koji su dali truda da ovo naprave , kazao je predsjednik HNS-a i HDZ BiH dr. Dragan Čović na svečanosti puštanja u pogon pročistača pitke vode na Vodocrpilištu Kostrč, za lokalnu zajednicu i građane, iznimno važnog i financijski vrijednog infrastrukturnog objekta kojim je na kvalitetan i dugoročno održiv način riješen problem kvalitete pitke vode, kazao je dr. Čović.

  -Ovo je značajan višegodišnji projekt od životne važnosti za zdravlje ljudi u čemu je pomogla i Vlada Županije Posavske. Vjerujem da ćemo zajedno i dalje financirati proširenje vodovodne mreže u naselja koja to još uvijek nemaju, naglasio je predsjednik Vlade ŽP Topić.
  Gradonačelnik Marijan Oršolić je istaknuo kako je ovo ključni infrastrukturni projekt za Grad Orašje kojeg su građani dugo i željno očekivali, a predsjednik gradskog vijeća Orašje Stanko Vincetić kratko je poručio: Voda je izvor života i mislim da je tu sve rečeno.
  Vodocrpilište u Kostrču pokraj kojeg je izgrađen pročistač, sastoji se od dva podzemna bunara i vodotornja s kojih se voda do krajnjih potrošača distribuira od 1998. godine. Završetkom pročistača, kapaciteta 50 litara u sekundi, iz vode će se izdvajati željezo i mangan, čime će se postići bolja kvaliteta pitke vode. Kapacitet pogona zadovoljava potrebe potrošača Grada Orašja, kao i za buduće proširenje vodovodne mreže.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti