Više

  Početak nastavne 2016./2017. školske godine u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  U osnovnim i srednjim školama na području Županije Posavske nastava je počela 5. rujna, kako je to predviđeno kalendarom za ovu školsku godinu, osim za prvi razred i predškolske odjele za koje nastava počinje 12. rujna 2016. godine (ponedjeljak). U tri osnovne škole nastava neće biti organizirana 12.09.2016.godine, OŠ Vladimira Nazora u Odžaku i OŠ Orašje u Orašju zbog Kurban Bajrama, a u OŠ Stjepana Radića u Boku zbog patrona župe Imena Marijina O.Luka-Bok, pa za učenike prvih razreda i predškolskih odjela iz te tri škole nastava počinje u utorak 13.09.2016. godine.

  Nastava je započela za nešto manje od 4000 učenika, od čega je oko 2500 učenika u osnovnim školama i oko 1400 učenika u srednjim školama Županije Posavske. Tim povodom je ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Mario Pejić čestitao početak nove nastavne godine svim učenicima i djelatnicima škola. Nakon obilaska nekoliko škola, u izjavi za javnost ministar Pejić  pojasnio je i neke od radova koje su obavljeni za vrijeme školskog raspusta u školama,  kao i teme vezane za nabavku školskih udžbenika koju će dijelom sufinancirati Vlada Županije Posavske preko resornog ministarstva, ili pak u cijelosti snijeti taj trošak.

  -Što se tiče infrastrukture većina objekata je obnovljena preko ljeta i spremno je dočekala svoje učenike, međutim neki objekti su u završnim fazama, prije svega oni na kojima su izvođeni radovi većeg obujma kao što su područna škola u Oštroj Luci i škola u Odžaku.

  Vlada Županije Posavske nabavit će udžbenike za sve učenike prvih razreda a njih je ove godine 239. Budući da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ove godine nije osiguralo sredstva za nabavku udžbenika za djecu socijalno ugroženih roditelja, Vlada Županije Posavske će sufinancirati kupnju udžbenika za sve učenike od 2 do 9. razreda. Ono što je novina ove školske godine u Županiji Posavskoj je uvođenje predškolskog obrazovanja. Predškola je zakonom propisana za one učenike koji nisu obuhvaćeni predškolskim odgojem u trajanju od 150-180 sati godišnje. Kako do sada nije bilo financijskih sredstava, ni stranih donatora koji bi nas podržali u tome, program predškole se nije odvijao. Zahvaljujući međunarodnoj organizaciji Save the Children osigurali smo 15 novih učionica, trening centar kao i besplatan radni materijal, te obuku nastavnika koja će krenuti sredinom rujna u Osnovnoj školi u Orašju. Program predškole je nešto što će djeci omogućiti pripremu, prije svega za onu djecu koja nisu bila obuhvaćena predškolskim odgojem, kako bi se što bolje socijalizirali i pripremili za nastavu. Ovo je program predškolskog odgoja koje je Ministarstvo objavilo tijekom prošle školske godine, gdje se jasno vidi kako se radi o programu kako bi se djeca socijalizirala kroz igru i druženje i na taj način pripremala za osnovnu školu. Prednost je i što se dijete upoznaje sa prostorom u koji će iduće godine krenuti, sa nastavnim osobljem i određenim obvezama, te na koncu i druženje s drugom  djecom kroz dva puta tjedno po dva sata provedena u školi sa svojim vršnjacima. Nisu predviđeni ni udžbenici, a sav radni materijal je osigurala fondacija Save the Children. Hercegbosanska županija je uz pomoć UNICEF-a uvela taj program prije 4-5 godina i imaju samo riječi hvale. Duboko sam uvjeren u korist i uspješnost ovoga projekta i na našem području, naglasio je ministar Pejić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti