Više

  Pokazna vježba mjera aktivne obrane od poplava u Odžačkoj i Srednjoj Posavini

  Najčitanije

  U cilju što kvalitetnijeg provođenja mjera aktivne obrane od poplava na područjima s izgrađenim zaštitnim vodnim objektima na teritoriji Posavske Županije (Odžačka i Srednja Posavina), održana je pokazna vježba. Na vježbi su sudjelovali: Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ), Županijska uprave Civilne zaštite kao i općinske službe civilne zaštite općina Odžak, Domaljevac-Šamac i Orašje. Ovom vježbom provjereni su ljudski resursi, raspoloživa tehnička sredstva, sustav veza kao i drugi aspekti neophodni za uspješno i funkcionalno provođenje mjera aktivne obrane od poplava na tim područjima. FUCZ je, kao i ostali sudionici sastanka u Centru obrane od poplava “Prud”, analiziralo raspoložive kapacitete u svrhu potrebe postupanja u skladu sa Federalnim operativnim planom obrane od poplava.

  Brojnim predstavnicima medija na kraju sastanka i pokazne vježbe obratio se direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, direktor Agencije za vodno područje rijeke Save Sejad Delić, dopredsjednik Vlade Županije Posavske Anes Osmanović i područni rukovoditelj obrane od poplava za poplavno područje Odžačka Posavina Boris Zelić. U izjavama je izraženo zajedničko zadovoljstvo održanom pokaznom vježbom te značajnim unaprjeđenjem svih segmenata obrane od poplava.

  -Koordinacija između institucija je veoma dobra jer je iznimno značajno doći na vrijeme do informacija s terena. Prikazivali smo neke nove tehnike kao što je rad s dronovima, tako da smo unaprijedili slanje slika kako bi vidjeli stanje na terenu i donosili blagovremene odluke da li je nasip ugrožen i gdje raditi neko nadvišenje, barijere i slično. Suradnja je jako dobra i nadam se da nam sve ovo neće biti potrebno, ali ako bude, svi akteri spremni su odgovoriti u punom kapacitetu, kazao je direktor Solak.

  -Što se tiče zaštitnih vodnih objekata moram reći da nakon 50 godina od izgradnje nasipa prvi put imamo izgrađene nasipe stogodišnje vode plus metar i dvadeset. Prvi put imamo zaštitne vodne objekte izgrađene na nivo koji su i u RH. Cilj ove vježbe jeste da vidimo s kojim materijalnim sredstvima raspolažemo, načinima komunikacije između nadležnih institucija i institucija koje vrše obradu podataka i prosljeđuju prema medijima. Pokazalo se da su zaštitni vodni objekti dosta sigurni, imamo trenutno oko 420.000 vreća na raspolaganju na ovom području, oko 2000 metara kubnih pijeska, 2 pumpe po 20.000 litara vode koju ispumpaju u minuti i od 15 do 20 pumpi koje ispumpaju po 1000 litara u minuti. Posjedujemo odgovarajuću mehanizaciju, mašine koje prije nismo imali za punjenje vreća tako da su materijalna sredstva dosta zadovoljavajuća. Problem određenih jedinica civilne zaštite je s popunom ljudstvom na čemu će se ubuduće poraditi. Od 2014. do kraja 2018. međunarodne financijske institucije, a to je Svjetska banka i Europska unija, uložile su ovdje 12 milijuna KM, a Agencija 14,5 miliona KM na ovo područje. U cjelini, ovo je bila veoma uspješna pokazna vježba jer je potvrdila da smo daleko na većem nivou spremni nego što smo bili 2014.godine, izjavio je direktor Delić.

  Zadovoljstvo održani sastankom i pokaznom vježbom izrazio je i dopredsjednik Vlade Županije Posavske Anes Osmanović. -Još su svježa sjećanja na 2014 gdje nije bilo ovakve opremljenosti i stupnja suradnje. Raduje me da su uvedene  nove tehnologije koje su značajno unaprijedile ovu oblast. Prezentacija te spremnosti da možemo odgovoriti na sve eventualne probleme bila je odlična. Raduje me što je Agencija za vodno područje rijeke Save uradila veliki posao na obnovi nasipa što ulijeva dodatnu sigurnost građanima u riječnim pojasima ovoga područja, izjavio je dopredsjednik Osmanović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti