Više

  Posjeta izaslanstva Odbora za Hrvate izvan RH Vladi ŽP u Orašju

  Najčitanije

  U Vladi ŽP u Orašju predsjednik Vlade Đuro Topić jučer (26.06.) primio je visoko izaslanstvo Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske predvođeno prof. dr. sc. Božom Ljubićem, predsjednikom Odbora. U izaslanstvu su bili članovi Odbora: Željko Raguž, Ivica Mišić, Mato Čičak i savjetnica u odboru Marina Vunić. Sastanku su nazočili i predstavnici Vlade Republike Hrvatske: iz Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Ivan Zeba, voditelj Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje Hrvata u BiH i iz Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Republike Hrvatske Petar Mrkonjić, načelnik Sektora za gospodarenje i upravljanje nekretninama. Sastanku su nazočili dužnosnici županijske i općinskih razina vlasti, predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, ministri u Vladi ŽP kao i predstavnici tri posavske općine. Nakon sastanka visoki gosti obišli su Županijsku bolnicu u Orašju gdje ih je upoznao sa radom te središnje zdravstvene ustanove ravnatelj dr. Perica Jelečević. Izaslanstvo je boravilo u Brčkom te posjetilo franjevački samostan u Tolisi.

  Nakon radnog sastanka u Vladi Županije Posavske medijima su se obratili predsjednici Vlade i Odbora.
  -Imali smo zadovoljstvo ugostiti članove Odbora za Hrvate izvan Republike Hrvatske, dakle Sabora Republike Hrvatske i upoznati ih sa aktualnostima u radu ove Vlade i životnim pitanjima kojima se bavimo. Načelnici općina su također istaknuli središnje teme iz lokalne uprave kada je u pitanju život na tim područjima kao i projekte koje su aplicirali prema RH. Prezentirali smo teme iz oblasti zdravstva, pitanja rješavanja statusa branitelja, status budućih graničnih prijelaza koji trebaju zajednički rješavati Hrvatska i Bosna i Hercegovina, a izravno su vezana za sve tri naše općine. Upoznali smo visoke goste sa problematikom obrazovanja, te naša nastojanja jačanja gospodarstva kroz zajedničke nastupe prema europskim fondovima. U tome očekujemo potporu i ureda i resornih ministarstava u Republici Hrvatskoj. Dobili smo obećanja da će ista biti razmotrena i u skladu sa mogućnostima i Odbora i državnih ureda rješavani, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  -U Saboru zastupamo generalno Hrvate izvan Republike Hrvatske, posebice i ja kao politički predstavnik Hrvata, predstavnik Hrvatskog narodnog sabora specifično Hrvata iz Bosne i Hercegovine. Upoznati smo sa aktualnim temama ovoga područja, projektima kao što je grana koridora 5C graničnog prijelaza kod Svilaja. Dobili smo i prijedlog koji apsolutno želimo podržati da taj prijelaz ima najviši rang koji se nalazi na paneuropskom koridoru i u tom smislu ćemo djelovati. Tu su i projekti zdravstva kao što je bolnica u Orašju, izgradnja novog Doma zdravlja, jer je bolnica izgrađena na području staroga Doma zdravlja u Orašju. Razgovarali smo o spomenkući Ive Gregurevića, projektu od interesa ne samo za Posavinu, već za Hrvatsku jer je Ivo zadužio kulturu Hrvatske pa i Hrvata generalno u svijetu, a bilo je riječi i o suradnji sveučilišta. Tu su naravno i projekti kao što je vodovod u općini Domaljevac-Šamac. Naravno postoje neka politička pitanja koja smo ovdje dotaknuli, a koja se ne tiču samo Posavske Županije. To je u prvom redu ostvarenje legitimnog predstavljanja Hrvata BiH, kao i pitanja glasovanja za institucije Republike Hrvatske. Na kraju mogu kazati u svoje i u ime svojih kolega iz Sabora da nastavljamo zastupati interese Hrvata u BiH i Hrvata izvan RH, a evo zastupamo i ove specifične interese koji se tiču Županije Posavske o kojima smo danas u Orašju razgovarali sa predsjednikom Topićem i njegovim suradnicima, izjavio je predsjednik Odbora za Hrvate izvan RH dr. Božo Ljubić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti