Više

  Potpisan Memorandum o razumijevanju između Vlade ŽP i UNDP-a

  Najčitanije

  Memorandum o razumijevanju između Vlade Županije Posavske i UNDP-a potpisali su Đuro Topić, predsjednik Vlade ŽP i Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini. Memorandum je potpisan na period od 2021.-2025. godine.

  UNDP sudjeluje već niz godina kroz različite vidove potpore Vladi Županije Posavske, a u svrhu jačanja sistemskog pristupa u planiranju i upravljanju razvojem te provedbe različitih projekata. Sveukupna saradnja Vlade ŽP i UNDP-a regulirana je okvirnim Memorandumom o razumijevanju. Prvi je potpisan 2014. godine.

  Ovim memorandumom se stvara okvir za nastavak višegodišnje uspješne suradnje, a pogotovo na područjima:
  – Održivi i uključivi rast: podržati ekonomiju s niskim udjelom ugljika, zaštitu okoliša i otpornost; pomoći u uvođenju e-poslovanja i digitalne ekonomije; ojačati konkurentnost gospodarstva; podržati dostojanstven rad i unaprijediti poduzetništvo i vještine zapošljivosti – uključujući i poslove u budućnosti; pomoći u dizajniranju relevantnih političkih, zakonodavnih i financijskih okvira koji omogućuju održivi, zeleni i kružni rast; podržati politike i mjere prilagodbe i ublažavanja klimatskih promjena; pomoći u primjeni rješenja temeljenih na prirodi, održivog upravljanja i zaštite prirodnih resursa; efikasna javna uprava i demokratska vladavina prava.
  -Demokratsko upravljanje i pružanje javnih usluga usmjereno na ljude: unaprijediti sustav planiranja i upravljanja razvojem i njegovu učinkovitu povezanost s javnim proračunima i transparentno upravljanje javnim financijama; pomoći u dizajniranju i uvođenju instrumenata financiranja koji kataliziraju financiranje iz javnog i privatnog sektora za održivi razvoj i kvalitetu života za ljude; osigurati razvoj institucionalnih kapaciteta za dobro i učinkovito upravljanje; podržati jačanje upravljanja komunalnim uslugama i digitalnu transformaciju u javnom sektoru radi učinkovitijeg oblikovanja politike i donošenja odluka te pristupačnijih i moderniziranih javnih usluga; pomoći održivoj urbanoj transformaciji i budućim gradovima; podržati osnaživanje žena vođa; podržati poboljšanu učinkovitost i transparentnost institucija za provođenje zakona i upravljanje sigurnošću.
  -Društvena kohezija: podržati aktivne i inkluzivne zajednice i civilno društvo za održivi dijalog među građanima, uključujući one koji su marginalizirani; pomoći u izgradnji povjerenja i kritičkom razmišljanju, posebno među mladima; osnažiti lokalne zajednice kao živahne demokratske ćelije društva; podržati širenje inicijativa za izgradnju mira koje doprinose održivom miru.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti