Više

  Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio 22. „Dane hrvatskog filma“ u Orašju

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u subotu ( 02.09.2017. godine) svečano je  u Orašju otvorio manifestaciju 22. „Dani hrvatskog filma“. Svečanosti su nazočili brojni visoki dužnosnici i osobe iz javnoga života dvije susjedne države. Uz ostale bio je nazočan i predsjednik Vlade Federacije BiH Fadil Novalić. Mala kino dvorana bila je ispunjena gostima, zaljubljenicima festivala i prijateljima Orašja i inicijatora manifestacije glumca Ive Gregurevića. Njegovi prijatelji, glumci, redatelji, filmaši i ove godine poklonili su se oraškoj publici.

  Glumački dvojac Sandra Lončarić-Tankosić i Perica Martinović vodile su svečanost otvorenja, ove je godine po prvi puta sa neobičnim scenarijem prožetog stihovima. U prvom dijelu programa uslijedila su prigodna obraćanja ( načelnik općine Stanko Vincetić, Mijo Marić, direktor Hrvatske matice iseljenika Zagreb i Zora Dujmović, ministrica u Vladi F BiH), nakon čega su dodijeljene posebne nagrade „Filmski zlatnik“ za doprinos u stvaranju hrvatskog filma kao i za kontinuiranu potporu filmskom festivalu kroz visoka i medijska pokroviteljstva te druge oblike pomoći.

  Za doprinos u razvitku filmske umjetnosti „Filmski zlatnik“ s ugraviranom filmskom kamerom ugrađen u  drvetu Abonos dobili su producent Ivan Maloča, producentica Ankica Tilić , te vrhunska majstorica maske Slavica Šnur. Nagrade su ove godine dodijeljene i za dugogodišnju potporu festivalu dr.Draganu Čoviću, predsjedatelju Predsjedništva BiH, Borjani Krišto, predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH,  Vjekoslavu Bevandi, dopredsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, Marinku Čavari , predsjedniku FBiH, direktoru Jozi Pavkoviću za medijsko pokroviteljstvo od početka festivala i Vladi Krauthakeru poznatom hrvatskom vinaru iz Kutjeva, dugogodišnjem sponzoru festivala.

  -Kroz svoj cjelokupan život Ivo daje veliki doprinos hrvatskoj kulturi i hrvatskom filmu i bit će mi drago da Vlada RH nastavi podržavati „Dane hrvatskog filma u Orašju“ i da svim svojim snagama promovira hrvatsku kulturu, identitet i Hrvate u BiH. Čestitam svima u organizaciji festivala, a Ivi posebno, istaknuo je prilikom otvorenja festivala u svojem obraćanju predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

  Svečana ceremonija otvorenja nastavljena je projekcijom filma Rajka Grlića „Ustav Republike Hrvatske“. Druženjem sa gostima festivala preseljeno je potom u šator kraj Save. Uz bogat izbor specijaliteta posavske kuhinje i slavonskih vina, prisutni su uživali u notama brojnih glazbenika, te velikom vatrometu sa skele na Savi. U sjajnoj atmosferi koju su kreirali glumci i Ivini prijatelji, na pozornici su se smjenjivali izvrsni glazbenici, Zlatni dukati, Kićo Slabinac, Halid Bešlić i Maid Hećimović.

  Prilog federalne televizije o DHF-u 2017.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti