Više

  Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić o Uredbi o porodnim naknadama

  Najčitanije

  Na posljednjem zasjedanju Vlade Županije Posavske usvojena je Uredba o porodnim naknadama zaposlenim majkama. Uredba na jedinstveni način regulira pitanje porodnih naknada zaposlenim majkama. Vlada time, naglašava predsjednik Klaić, regulira na prostoru Županije Posavske do sada neuređenu oblast. Tim je povodom predsjednik Klaić pojasnio Uredbu:

  -Veliki broj zaposlenih trudnica suočavalo se s neugodnim iskustvima, prijetnje otkazom, gubitak radnog mjesta i prekidom radnog staža. Takvo ponašanje treba biti prošlost jer Vlada uvodi sustav porodiljinih naknada za sve majke, neovisno da li su zaposlene u privatnim ili javnom sektoru.

  Vlada ne želi da se za vrijeme porodiljnog dopusta majkama ugrožavaju njihova radna mjesta i druga radna prava. Pored uvođenja porodnih naknada, u privatnom sektoru, Vlada želi da sve porodilje koriste i ostala prava poput korištenja bolovanja zbog njege bolesnog djeteta. Imamo saznanja da poslodavci svoje zaposlenice otpuštaju kada saznaju za trudnoću uposlenice. Vlada želi imati razumijevanja i pomoći majkama za vrijeme trudnoće i ranog roditeljstva jer je ono teško za zaposlenu ženu u uvjetima u kojima živimo. Sve potrebne aktivnosti želimo usmjeriti upravo na rješavanje problema roditeljstva u današnjim uvjetima života. Daljnji potezi biti će usmjereni na jačanje obitelji u cjelini, uz stvaranje ambijenata za zdrav razvoj djeteta, pri čemu je iznimno važno da dijete ima mogućnost biti s roditeljem barem do godine dana života, a da obitelj u isto vrijeme ima zajamčenu egzistenciju. Poslodavci moraju dati svoj doprinos u realizaciji ove mjere koja ima veliki značaj u našem društvu. Moramo svi otvoreno i glasno zajedno reći od vladinih do crkvenih struktura, od udruga građana do udruga poslodavaca, da je roditeljstvo bitno i da je današnja populacijska slika loša. Vlada također podsjeća na probleme malih i srednjih poduzetnika kojima odsustvo bilo kojeg radnika znači veliko financijsko opterećenje. Zbog toga bi poduzetnici trebali prihvatiti vladine mjere porodiljinih naknada jer one za njih znače financijsko rasterećenje, posebno za one poslodavce koji su do sada savjesno i iz vlastitih sredstava isplaćivali svojim zaposlenicama porodiljine naknade, ali prije svega kao izraz osobne spremnosti da pomognu mlade obitelji sa ovog prostora koje ovdje žele opstati i živjeti.

  Usklađivanje poslovnog i obiteljskog života je veoma bitno u populacijskoj politici koju pokrećemo. Potrebno je da i Federacija BiH posveti posebnu pozornost diskriminaciji pri zapošljavanju, u stvaranju mogućnosti fleksibilnog radnog vremena roditelja i općenito brigu o djetetu. Federalne mjere su bitne zato što je u zakonodavnoj nadležnosti Zakona o radu, Zakon o zapošljavanju, zdravstvenom osiguranju i drugi propisi koji se “preklapaju” kada su u pitanu prava porodilja.

  Mogući učinkoviti smjerovi vladinih mjera u zaštiti obitelji biti će uvjetovane korištenjem prava sadržanih u Uredbi od strane poslodavaca, edukacijom javnih službenika koji provode nadzor nad primjenom Uredbe, kao i samih roditelja, te promocija obiteljskih vrijednosti u cijelom društvu od strane svih institucija koje mogu pomoći u zaštiti obitelji.

  Iznos od 80 % plaće, koji od sada jamči Vlada Županije Posavske, svakoj zaposlenoj porodilji u trajanju od 12 mjeseci, glavni je poticaj majkama da od sada hrabro koriste plaćeni porodiljni dopust i odluče za rađanje, ali i glavno jamstvo vraćanja majki na posao na kojem su radile nakon isteka godine dana, ističe predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti