Više

  Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić o uhićenjima

  Najčitanije

  S obzirom na značaj i aktualnost teme predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u posebnoj se izjavi obratio javnosti vezano za uhićenja desetorice branitelja ,bivših pripadnika HVO-a.

  -Na dan uhićenja desetorice pripadnika HVO-a i policijskih struktura s područja općine Orašje, u akciji koja je provedena 31.10. ove godine po nalogu Tužiteljstva BiH, Vlada Županije Posavske održala je hitnu sjednicu na kojoj je nedvojbeno iskazala svoje stajalište naspram provedene akcije. O tome je javnost pravovremena obaviještena.
  Uhićenjem naših mještana, pripadnika 106. Oraške brigade HVO-a potreseni su žitelji cijele Posavine, a svjedoci smo i drugih dijelova BiH i Republike Hrvatske. Tri dana nakon tog događaja, žitelji su i nadalje u šoku, zabrinuti i u strahu da se slično može dogoditi i nekim drugim braniteljima, pripadnicima 106. Oraške brigade HVO-a. Poštujući neovisnost sudbene vlasti, osobno smatram neprimjerenim način i vrijeme uhićenja 10 bivših pripadnika HVO i policijskih struktura. Većina njih je obnašala najviše zapovjedne dužnosti u 106. Oraškoj brigadi HVO-a i policiji općine Orašje, na čelu sa generalom Đurom Matuzović. Uhićeni su živjeli na području Općine Orašje, bili dostupni sudskim organima naše zemlje, dosadašnjom suradnjom i primjerenim držanjem u kontaktima sa nadležnim tijelima, neprimjerenim smatram provođenje akcije njihovog lišavanja slobode.
  Za mene je neprihvatljivo poniženje i omalovažavanje pravedne borbe za obranu Posavine, koja je bila izložena brutalnoj agresiji okupatorske vojske i paravojnih formacija. Hrabri branitelji Posavine i ratni zapovjednici 106. brigade HVO, koji su bili nositelji organizacije obrane na oraškom bojištu, borili su se za našu opstojnost na ovim prostorima, ustrajno braneći svoje domove i naše živote. Činjenica da je prostor Oraške Posavine, neselektivno granatiran 1310 dana, govori o brutalnosti agresije na Posavinu.
  Sa žaljenjem sam primio vijest, da je našoj desetorici uhićenih branitelja, Sud BiH odredio jednomjesečni pritvora Moje razočarenje je tim veće, što su uhićeni, u ovoj fazi sudskog postupka, izrečenom mjerom suda bespotrebno poniženi i kažnjeni. Izražavam nadu da će sud više instance, udovoljiti žalbama uhićenih branitelja i ukinuti mjeru pritvora te im omogućiti da se u predmetnom postupku brane sa slobode.
  Kao Predsjednik Vlada Županije Posavske u stalnom sam kontaktu sa članovima obitelji uhićenih branitelja. Nastojimo iznaći načine pružanja potpore i pomoći uhićenima u ovoj fazi sudskog postupka, shodno našim ovlastima i mogućnostima.
  Uvjeren sam da će naši uhićeni branitelji i žitelji Posavine smoći snage da izdrže ove teške trenutke i iskušenja, kao što su to učinili i u Domovinskom ratu. Istodobno se nadama da će pravosudne institucije u najkraćem mogućem roku okončati započeti proces, koji će u konačnici sačuvati dostojanstvo ovoga naroda i njegovih ratnih zapovjednika, te im osigurati slobodu za koju su se hrabro, u ratu izborili, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti