Više

  Pregled dnevnih događanja za period 19.10.-25.10.2020. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirana su počinjenja četiri kaznena djela.

  Dana 19. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ u svezi s KD „Ugrožavanje sigurnosti“, na način da dvadesetdvogodišnji D.K. iz Boka, općina Orašje uputio ozbiljne prijetnje po život i tijelo dvadesetpetogodišnjeg A.V. iz Tolise, općina Orašje. Po navedenoj prijavi je postupio dežurni istražitelj OKP PU Orašje, patrolna ophodnja kao i policijski službenici Postrojbe za podršku koji su temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju uz suglasnost nadležnog tužitelja Županije Posavske izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajućih objekata koje koristi imenovani D.K. iz Boka, nakon čega je isti uhićen i zadržan u prostorijama za zadržavanja PU Orašje.

  Dana 22. listopada 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teške krađe“ na način da je NN osoba ili više njih izvršila provalnu krađu u obiteljsku kuću Bože Jurić na adresi Brezik bb, Posavska Mahala, općina Odžak. Po navedenoj prijavi je postupio dežurni istražitelj koji poduzeo zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 23. listopada 2020. godine policijski službenici OPP PU Odžak su vršenjem očevida prometne nezgode utvrdili da je A.T. iz Odžaka počinio KD „Neposjedovanje zaključenog ugovora od odgovonosti prema trećim osobama“ na način da je u trenutku nezgode upravljao neregistriranim mopedom. Protiv imenovanog će biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ na način da je pedesetdevetogodišnji M.K. iz Boka, općina Orašje posjedovao ručno izrađenu pušku za koju se ne može dobiti dozvola za posjedovanje. Po navedenoj prijavi je postupio dežurni istražitelj koji poduzeo zakonom predviđene mjere i radnje.

  JAVNI RED I MIR

  Nisu zabilježene prijave narušavanja javnog reda i mira.

  PROMET

  Zabilježeno je osam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 19. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila dana 16. listopada 2020. godine u Orašju u kojoj su sudjelovali M.P. iz Brčkog i E.B. iz Orašja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 21. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla u neposrednoj blizini trgovine „Tehno-Mag“. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.D. iz Tolise, općina Orašje i S.K. iz Maoče, općina Brčko. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 22. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u ulici J.B. Jelačića u Donjoj Mahali, općina Orašje. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da je u prometnoj nezgodi sudjelovala četrdesetdevetogodišnja M.Ž. iz Donje Mahale, koja je zadobila teške tjelesne ozljede, i NN vozač s NN vozilom koji se udaljio s mjesta događaja. Zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška KD protiv sigurnosti javnog prometa“, a u vezi s KD „Nepružanja pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“ o događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske koji je naložio poduzimanje potrebitih mjera i radnji.

  Dana 23. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na graničnom prijelazu u Orašju u kojoj su sudjelovali S.K. iz Brčkog i S.H. iz Srebrenika. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju ulica XIV. i VII. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da su prometnoj nezgodi sudjelovali pedesettrogodišnja S.K. iz Boka, koja je zadobila lakše tjelesne ozljede i A.D. iz Orašja. Očevidom je utvrđeno da je, osim što je imenovana zadobila lakše tjelesne ozljede, u nezgodi nastupila materijalna šteta na četiri automobila i na jednoj obiteljskoj kući.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u ul. R. Škangića u Odžaku u kojoj su sudjelovali dva malodobnika iz Odžaka koji su se kretali s mopedom i pedesetogodišnji I.K. iz Ade, općina Odžak. U nezgodi je vozač mopeda zadobio lakše tjelesne ozljede, a na vozilima je nastupila materijalna šteta.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na graničnom prijelazu u Orašju u kojoj je sudjelovaočetrdesetpetogodišnji D.N. iz Đakova. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Istog dana PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti Domaljevac-Orašje u Domaljevcu u kojoj su sudjelovali dvadesetčetvorogodišnji M.L. iz Bazika i tridesetdvogodišnji J.K. iz Boka. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 583 vozila i vozača, uručili su 71 prekršajni nalog i 15 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nepropisnog parkiranja. Iz prometa su isključili 4 vozila i 3 vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljeno je 14 prijava ostalih događaja.

  Dana 19. listopada 2020. godine policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka pronašli četiri migranta, tri državljana Maroka i jednog državljanina Alžira. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.

  Dana 20. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu međususjedskih razmirica u Matićima, općina Orašje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zbog neprimjerenog ponašanja upozorila dvadesetdevetogodišnjeg S.D. iz Matića.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu pronalaska beživotnog tijela u obiteljskoj kući u D. Mahali, općina Orašje. Po prijavi su postupili policijski službenici kao i dežurni mrtvozornik Doma zdravlja Orašje dr. Slađan Bojanović koji je konstatirao da smrt nastupila prirodnim putem.

  Istog dana policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka pronašli 9 migranata, državljana Afganistana. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance u Orašju, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.

  Dana 21. listopada 2020. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu obiteljskih razmirica u Baziku, općina Domaljevac-Šamac. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zbog neprimjerenog ponašanja upozorila šezdesetsedmogodišnjeg P.B. i pedesetosmogodišnjeg I.B obojica iz Bazika.

  Dana 22. listopada 2020. godine policijski službenici PS Orašje pružali su asistenciju komunalnim redarima općine Orašje i djelatnicima JP „Komunalac“ u sklopu njihovih aktivnosti na gradskoj tržnici.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu blokada radnih strojeva u vlasništvu poduzeća „Poljoprivrednik“ od strane nekoliko osoba a koje se dogodilo u mjestu Novi Grad, općina Odžak na njivama u blizini sjedišta navedenog poduzeća. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su blokadu izvršili članovi udruge poljoprivrednika „Žito“ iz Odžak u znak prosvjeda jer je na snazi Rješenje Općinskog suda iz Orašja kojim izdaje privremenu mjeru osiguranja prema navedenim osobama i navedenim parcelama iz rješenja.

  Istog dana policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka pronašli 3 migranta, državljana Pakistana. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance u Orašju, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.

  Dana 23. listopada 2020. godine policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka pronašli 4 migranta, državljana Maroka. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance u Orašju, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.

  Istog dana, temeljem zahtjeva PS Modriča, a po Nalogu Općinskog suda iz Orašja, izvršena je pretraga obiteljske kuće i pripadajućih objekata koje koristi četrdesetosmogodišnji A.K. iz Odžaka. Tom prigodom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu s počinjenjem kaznenih djela iz oblasti zlouporaba opojnih droga koji su privremeno oduzeti.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu pokušaja samoubojstva četrdesetčetvorogodišnje D.G. iz Odžaka. Na način da je imenovana popila neutvrđenu količinu antidresiva. Po navedenoj prijavi su postupili djelatnici DZ Odžak i patrolna ophodnja koji su imenovanu prevezli u ŽB u Odžaku na daljnje liječenje.

  Dana 24. listopada 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu pronalaska beživotnog tijela sedamdesetdevetogodišnjeg I.B. u gospodarskom objektu u sklopu obiteljske kuće u Potočanima, općina Odžak. Po prijavi je postupio dežurni istražitelj kao i dežurni mrtvozornik DZ Odžak dr. Mirza Omerbašić koji je utvrdio da je imenovani izvršio samoubojstvo vatrenim oružjem, o čemu je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske.

  Dana 25. listopada 2020. godine policijski službenici PS Domaljevac-Šamac su pružili asistenciju djelatnicima DZ Orašje prilikom pratnje psihički oboljele osobe iz Domaljevca u ŽB Orašje.

  Istog dana policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka pronašli 2 migranta. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance u Orašju, nakon čega su migranti upućeni u Sarajevo u prihvatilište za migrante.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 24 nepoznate osobe, te su izvršili osiguranje osam športskih manifestacija i osiguranje obilježavanja „Dana općine Orašje“.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u svezi s pandemijom koronavirusa, izvršili su 462 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 339 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja radnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje rada jednog ugostiteljskog objekata, te će protiv vlasnika i odogovorne osobe biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda, godine zaprimili smo skupno 26 prijava građana te 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti