Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 16.5.-22.5.2022. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je sedam prijava počinjenja devet kaznenih djela.

  Dana 16. svibnja 2022. godine oko 10,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je nepoznata osoba sa zgrade Centra za kulturu koja se nalazi u VIII ulici u Orašju otuđila vanjsku jedinicu klima uređaja marke Gorenje zajedno s nosačima nakon čega se udaljila u nepoznatom pravcu s vozilom marke VW Golf III crvene boje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je operativnim radom utvrdila da je navedeni uređaj otuđio trideset jednogodišnji E.F. nastanjen u mjestu Vida, općina Gradačac, kojeg je zatekla kako upravlja navedenim vozilom u II ulici u Orašju te je u prtljažniku vozila uočila otuđeni uređaj. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Krađa“ isti je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje je nad istim provedeno kriminalističko istraživanje. Istog dana oko 17,25 sati uhićen je i dvadeset devetogodišnji M.Š. iz Draganovaca zbog osnova sumnje da je počinio KD „Krađa“ te je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje će nad istim biti provedena kriminalističko istraživanje.

  Dana 16. svibnja 2022. godine oko 17,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom ženska osoba iz Pos. Mahale prijavljuje kako ima problema sa svojim suprugom. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je do svađe između supružnika došlo jer je suprug primijetio ozljede po cijelom tijelu malodobne kćerke koje joj je nanijela majka drvenim štapom. Malodobna je uz pratnju oca prevezena u DZ Odžak gdje je dežurni liječnik konstatirao da je zadobila lake tjelesne ozljede te je uočio na tijelu i ozljede koje su nastupile u ranijem periodu. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila KD „Nasilje u obitelji“ majka je uhićena i smještena u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak.
  Dana 16. svibnja 2022. godine oko 17,50 sati policijski službenici PS Odžak su provodeći kriminalističko istraživanje u vezi KD „Nasilje u obitelji“ došli do saznanja da je malodobnicu 12. svibnja 2022 godine drvenim štapom istukla S.T., nevječana supruga majčinog brata, za vrijeme dok su majka i malodobnica boravili kod njih u gostima u Orašju, uslijed čega je malodobnica po konstataciji dežurnog liječnika DZ Orašje zadobila lake tjelesne ozljede. Protiv imenovane S.T. policijski službenici PS Odžak će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 17. svibnja 2022. godine oko 13,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom dvadeset petogodišnja A.B. iz D. Mahale prijavljuje kazneno djelo „Prijevara“ koje se dogodilo u vremenskom periodu od 12.05. do 16.05.2022 godine na način što je imenovana putem društvene mreže Instagram nepoznatoj osobi uplatila novac u ukupnom iznosu od 1564 KM na stranici pod nazivom „Forex_ _trade_1“. Po prijavi su postupili dežurni krim. istražitelj i tehničar koji su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 12,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom pedeset devetogodišnji M.B. iz Vidovica prijavljuje da je od strane nepoznate osobe ili više njih izvršeno KD „Teška krađa“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te osigurala mjesto događaja do dolaska krim. istražitelja i tehničara koji su izvršili očevid. Očevidom je utvrđeno da je nepoznata osoba podesnim predmetom razbila vjetrobransko staklo suvozačevih vrata na osobnom vozilu koje je bilo parkirano u Vidovicama kod starog groblja nakon čega je iz vozila otuđila 25 KM. U vezi s navedenim događajem policijski službenici će nastaviti s poduzimanjem mjera u cilju pronalaska počinitelja kaznenog djela.

  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 14,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom pedeset četverogodišnji A.E. iz Odžaka prijavljuje kako ga je četrdeset devetogodišnji M.P. iz Novog Sela uradio nekoliko puta rukom u glavu u ugostiteljskom objektu Dom umirovljenika u Odžaku. Navedenom je ukazana liječnička pomoć gdje je dežurni liječnik DZ Odžak konstatirao lake tjelesne ozljede. Protiv imenovanog M.P. biti će poduzete mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 21. svibnja 2022. godine oko 13,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom dežurni liječnik DZ Orašje prijavljuje da je zaprimio pacijenticu sa ozljedama koje je po njezinoj izjavi zadobila od svoga supruga, a radi se o lakim tjelesnim ozljedama. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-a „Nasilje u obitelji“ i „Ugrožavanje sigurnosti“ u obiteljskoj kući u D. Mahali uhitila supruga koji je tom prigodom pružao otpor i fizički nasrnuo na policijske službenike čime postoje osnovi sumnje da je počinio i KD „Napad na službenu osobu pri obavljanju poslova sigurnosti“. Nakon uhićenja navedeni je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje će biti provedeno kriminalističko istraživanje, a o događaju je obaviješten dežurni tužitelj Županije Posavske. Idućeg dana u vremenu od 10,30 do 11,50 sati, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, izvršena je pretraga obiteljske kuće i pripadajućih objekata koje koristi uhićeni kojom prigodom su pronađeni traženi predmeti.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 22. svibnja 2022. godine oko 10,30 sati policijski službenici PS Orašje u Matićima u ul. V. Nazora kod kbr 6. u prosjačenju su zatekli dvadeset šestogodišnju M.Š. iz Draganovaca. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je deset prijava prometnih nezgoda.

  Dana 16. svibnja 2022. godine oko 08,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 13.05.2022 godine oko 19,20 sati u Boku kod kbr 136 i u kojoj su sudjelovali J.K. i K.W. obje iz Oštre Luke koje su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 16. svibnja 2022. godine oko 15,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na GP Orašje. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.M. državljanin Republike Hrvatske koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim motornim vozilom i parkirano teretno motorno vozilo vlasništvo poduzeća DMDE iz Doboja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 17. svibnja 2022. godine oko 10,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Lepnici na magistralnoj cesti M 1.8 i u kojoj su sudjelovali A.H. E.M. obojica iz Tuzle koji su u trenutku nezgode upravljali teretnim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 18. svibnja 2022. godine oko 09,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 13.05.2022 godine oko 14,45 sati u Orašju na križanju II ulice i ceste za Kostrč i u kojoj su sudjelovali P.M. iz Matića i M.K. iz Oštre Luke koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 19. svibnja 2022. godine oko 17,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na autocesti Vc u smjeru Odžaka. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala M.S. iz Modriče koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.
  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 16,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju VII i VIII ulice i u kojoj su sudjelovale M.M. iz Kostrča i M.M. iz Špionice koje su u trenutku nezgode upravljale putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 17,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ul. R. Porobića i u kojoj su sudjelovali A.L. iz Vrbovca i A.H. iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 21. svibnja 2022. godine oko 03,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Kostrču. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.T. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i D.V. iz Ugljare koji je bio suvozač u vozilu. U nezgodi je suvozač zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje.

  Dana 22. svibnja 2022. godine oko 03,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na GP Svilaj. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovalo E.H. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljala teretnim motornim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 22. svibnja 2022. godine oko 20,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Maloj Brusnici. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovalo F.B. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljao traktorom. U nezgodi je imenovani zadobio lake tjelesne ozljede, a na traktoru je nastupila materijalna šteta. Imenovani je zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Odžak do istrežnjenja.

  Tijekom proteklog vikenda policijski službenici su kontrolirali 492 vozila i vozača. Uručili su 123 prekršajna naloga i 7 obavijest o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja. Iz prometa su isključili 5 vozila i 6 vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je pet prijava ostalih događaja.

  Dana 19. svibnja 2022. godine oko 22,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara na carinskom terminalu graničnog prijelaza u Orašju. Po prijavi su postupili policijski službenici i djelatnici DVD Orašje koji su požar ugasili. U požaru je nastupila materijalna šteta te će tijekom idućeg dana biti obavljen očevid, a o događaju je upoznat i dežurni tužitelj Županije Posavske.
  Dana 18. svibnja 2022. godine oko 17,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom dežurni liječnik Doma zdravlja Odžak prijavljuje da je zaprimio malodobnicu koja ima ozljede u predjelu trbuha nastale pucanjem iz vatrenog oružja. Po prijavi su postupili policijski službenici koji su u DZ Odžak zatekli četrdeset dvogodišnjeg J.M. iz Srnave, općina Vukosavlje koji je otac navedene malodobnice i koji je izjavio da je navedena zadobila prostrelnu ranu u predjelu trbuha iz vatrenog oružja (lovačka puška) koja je njegovo vlasništvo pod njemu nepoznatim okolnostima u njihovoj obiteljskoj kući u mjestu Srnava, općina Vukosavlje. Nakon ukazane hitne medicinske pomoći malodobnica je vozilom hitne pomoći prevezena u Županijsku bolnicu u Orašju, a o događaju je obaviještena PS Vukosavlje.

  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 08,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom A.K. iz Sarajeva prijavljuje oštećenje na osobnom vozilu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU orašje koji su na okolnosti prijavljenog događaja sastavili službenu zabilješku.

  Dana 20. svibnja 2022. godine oko 13,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom A.P. iz Orašja prijavljuje kako ima problema s M.D. iz Orašja. Po prijavi postupila patrolna ophodnja koja će ne okolnosti prijave sastaviti službenu zabilješku a o događaju je upoznat i dežurni istražitelj krim. policije koji će u vezi s prijavom poduzeti mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 22. svibnja 2022. godine oko 14,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom N.B. iz Oštre Luke prijavljuje kako ima problema s Z.K. iz Oštre Luke. Po prijavi postupila patrolna ophodnja koja s imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega je Z.K. upozorlia zbog ne primjerenog ponašanja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 24 nepoznate osobe te su izvršili 4 pratnje i 9 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 197 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod dva ugostiteljska objekta o čemu su službenim zabilješkama obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljene su 23 prijave sigurnosnih događaja te je provedeno 9 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti