Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 17.4.-23.4.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja sedam kaznenih djela.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 08,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je A.K. rođen 1948. godine, nastanjen u Domaljevcu prijavio da je nepoznata osoba ili više njih izvršila krađu drva iz njegove šume koja se nalazi na lokaciji „Vrh Kočišta“ u Domaljevcu. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Šumska krađa“ izvršili očevid. Tijekom vršenja očevida na mjesto događaja je došao M.Đ. rođen 1969. godine, nastanjen u Domaljevcu koji je u razgovoru rekao da je on posjekao i odvezao drva. U vezi s navedenim događajem biti će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 18. travnja 2023. godine oko 08,40 sati službenici kriminalističke policije PU Odžak su zaprimili prijavu kojom je prijavljen pronalazak odstrijeljene srneće divljači-srnjaka u Potočanskom Lipiku. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar koji su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Protuzakonit lov“ na mjesto događaja izvršili očevid te su o događaja obavijestili nadležnog tužitelja.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 14,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je muškarac na području Orašja svoju nevjenčanu suprugu, njihovo zajedničko dijete i njezinu djecu izbacio iz stana. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“ uhitili muškarca i smjestili u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje dok je supruzi i djeci pružena liječnička pomoć u DZ Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede kod supruge. O događaju su obaviješteni nadležni tužitelj i sudac Općinskog suda u Orašju.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 21,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je voditelj smjene Granične policije na GP Orašje prijavio da su policijski službenici kontrolom osobnog vozila, kojim je upravljao A.C. rođen 1976. godine, nastanjen u SR Njemačkoj, utvrdili da stražnja registarska pločica na vozilu nije izvorna te da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Krivotvorenje isprave“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja, dežurni kriminalistički istražitelj i tehničari kao i ovlašteni sudski prevoditelj njemačkog jezika koji su poduzeli mjere i radnje u skladu sa zakonom nakon čega je imenovani uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU orašje te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje.

  Dana 21. travnja 2023. godine oko 23,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik ŽB Orašje prijavio da su zaprimili tri muškarca s vidljivim ozljedama, a koje su dovezli službenici KPZ Orašje. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je poduzela mjere i radnje te u tvrdila da je u službenim prostorijama KPZ u Orašju tijekom večeri došlo do fizičkog obračuna između 5 zatvorenika. U sukobu su sudjelovali A.Š. rođen 1990. godine, nastanjen u D. Međiđi, općina Gradačac i A.D. rođen 1996. godine, nastanjen u Gradačcu koji su fizički napali A.Ž. rođen 1982. godine, nastanjen u Brčkom, A.S. rođen 1995. godine, nastanjen u mjestu Šije, općina Tešanj i M.T. rođen 1989. godine, nastanjen u Orahovici Donjoj. Nakon obavljenog liječničkog pregleda dežurni liječnik je A.Ž. konstatirao teške tjelesne ozljede te je isti zadržan u ŽB Orašje na daljnjem liječenju dok su kod M.T. i A.S. konstatirane lake tjelesne ozljede. O događaju je upoznat dežurni kriminalistički istražitelj koji će poduzeti daljnje mjere i radnje u vezi s KD „Teška tjelesna ozljeda“ i KD „Laka tjelesna ozljeda“.

  Dana 23. travnja 2023. godine oko 11,48 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je u Orašju u I ulici ispred ugostiteljskog lokala Simply došlo do fizičkog obračuna između dva muškarca. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su u obračunu sudjelovali I.B. rođen 1972. godine, nastanjen u Ugljari i D.B. rođen 1989. godine, nastanjen u Ugljari koji su zatražili liječničku pomoć u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik kod I.B. konstatirao teške tjelesne ozljede a kod D.B. lake tjelesne ozljede koje bi mogle preći u teške. Zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška tjelesna ozljeda“ o događaju je obaviješten dežurni kriminalistički istražitelj koji će poduzeti daljnje mjere i radnje. Istog dana policijski službenici su od I.B. privremeno oduzeli vatreno oružje koje je imenovani uz posjedovanje oružnih listova držao kod svoje kuće.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 15. travnja 2023. godine oko 00,05 sati u Donjem Svilaju na naplatnoj postoaji autoceste A1 javni red i mir uporabom lažnih osobnih podataka kao svoji je narušila M.K. rođena 2001. godine, nastanjen u Novi Grad-Sarajevo. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je 11 prijava prometnih nezgoda.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 06,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Selu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je nezgodi sudjelovao D.S. iz Odžaka koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa srnom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 14,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana u Orašju na parking prostoru motela Vila Aroma i u kojoj su sudjelovali J.O. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom i parkirano teretno vozilo vl. poduzeća Julius Mainl BH d.o.o Ljubuški. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 14,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na mag. cesti M 1.8 kod BP Hifa. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.D. iz Orašja i N.G. nastanjen u SR Njemačkoj koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 20,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti u Draganovcima. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao S.Z. iz Županje koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa psom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 21,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na mag. cesti M 14.2 u Tolisi. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.P. iz Šamca i L.Ž. iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 18. travnja 2023. godine oko 07,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Potočanima. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali A.B. i S.I. oboje iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 10,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru DZ Orašje. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo DD iz Tolise. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 13,27 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana u Orašju u XI ulici i u kojoj su sudjelovali S.T. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i parkirano osobno vozilo vlasništvo R.Ž. iz Orašja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 20. travnja 2023. godine oko 10,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ul. 102 odžačke HVO brigade i u kojoj su sudjelovali P.B. iz Slavonskog Broda i M.U. iz Novog sela koji je u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 20. travnja 2023. godine oko 20,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na autocesti A1 na izlazu Odžak jug. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao N.M. iz Stanić Rijeke, općina Doboj koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je imenovani zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Odžak te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 23. travnja 2023. godine oko 16,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u III ulici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali Z.N. iz Tolise i A.M. iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba, dok je A.M. zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 455 vozila i vozača. Uručili su 109 prekršajnih naloga, 20 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 4 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 4 vozila i 6 vozača od kojih su jednog vozača zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 15 prijava ostalih događaja

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 09,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom S.P. iz Odžaka prijavljuje da ima problema sa svojim roditeljima. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim i roditeljima obavila obavijesne razgovore nakon čega su o postupanju sastavili službenu zabilješku.

  Dana 17. travnja 2023. godine oko 09,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.U. iz Oštre Luke prijavljuje nesuglasice sa A.B. iz Oštre Luke. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su A.B. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.
  Dana 17. travnja 2023. godine oko 17,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da su na području Novog Sela uočeni ovčari-nomadi. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je na mjestu događaja zatekla E.K. i I.K. obojica iz Travnika s kojima je obavila obavijesne razgovore te ih upoznala da je na području Županije Posavske zabranjeno nomađenje. O događaju obaviješten poljoprivredni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Županje Posavske koji je rekao da se o događaju sastavi službena zabilješka i dostavi u Upravu radi poduzimanja daljnjih mjera i radnji.

  Dana 18. travnja 2023. godine oko 15,10 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom A.P. iz Grebnica prijavljuje nesuglasice sa K.Č. iz Grebnica. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su A.P. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 18. travnja 2023. godine oko 19,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se na području Novog Sela cestom kreće nepoznati muškarac sa puškom u ruci. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zatekla T.L. iz Novog Sela koji je kod sebe imao zračnu pušku za koju ne posjeduje nikakvu dokumentaciju. Imenovanom je puška privremeno oduzeta te će protiv istog biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 18. travnja 2023. godine oko 20,36 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom M.S. iz Odžaka prijavljuje nesuglasice sa svojim suprugom K.S. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su iste upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 08,05 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je V.K. iz Obudovca prijavio da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom načinio oštećenja na teretnom vozilu vlasništvo poduzeća Yimor d.o.o. koje se nalazilo parkirano na parking prostoru navedenog poduzeća u Domaljevcu. Prijavitelju je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 08,05 sati policijski službenici PS Orašje su privremeno oduzeli lovačku naoružanje i oružni list od I.L. iz Kopanica zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Laka tjelesna ozljeda“ u prethodnom periodu.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 17,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom N.K. nastanjen u R. Hrvatskoj prijavljuje da je istog dana u Orašju u II ulici došlo do oštećenja njegovog teretnog vozila na način da je ispod kosilice, kojom je kosio travu Z.M. iz Orašja, izletio kamenčić koji je oštetio vjetrobransko staklo na njegovom vozilu. Po prijavi postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su na okolnosti prijave sastavili službenu zabilješku.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 19,11 sati u prostorijama za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje uhićenik M.G. iz Orašja je pokušao izvršiti samoubojstvo vješanjem u čemu je spriječen od strane policijskih službenika koji su mu do dolaska vozila hitne pomoći pružili prvu pomoć nakon čega je odvezen u ŽB Orašje gdje mu je ukazana liječnička pomoć. Po ukazanoj pomoći imenovani je vozilom hitne pomoći uz pratnju policijskih službenika PS Orašje prevezen na Psihijatrijski odjel SKC Tuzla radi daljnjeg liječenja. O događaju su upoznati nadležni tužitelj i dežurni sudac Općinskog suda u Orašju.

  Dana 19. travnja 2023. godine oko 23,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom M.M.Dž. iz Odžaka prijavljuje da ima nesuglasice sa svojim suprugom F.Dž. Po prijavi su postupili policijski službenici koji su s imenovanim obavili obavijesne razgovore i o postupanju su sastavili službenu zabilješku te će nastaviti s poduzimanjem radnji i mjera u skladu sa Zakonom.

  Dana 21. travnja 2023. godine oko 12,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom P.M. iz Boka prijavljuje nesuglasice sa svojim bratom J.M. iz Boka. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su J.M. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 21. travnja 2023. godine oko 18,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom D.B. iz Oštre Luke prijavljuje da njegova majka M.B. ima problema sa E.Lj. iz Nove Gradiške. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon čega su E.Lj. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 22. travnja 2023. godine oko 16,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom Z.L. iz Odžaka prijavljuje da mu je S.B. iz Odžaka pokazao srednji prst dok je prolazio automobilom pokraj njegove kuće. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 22. travnja 2023. godine oko 18,55 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je V.H. iz Brčkog prijavio da je na tribinama nogometnog stadiona u Domaljevcu došlo do sukoba između njegove supruge E.H. i nepoznatog muškarca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je muškarac P.V. iz Domaljevca te će nastaviti s prikupljanjem činjenica i dokaza u vezi s prijavljenim događajem.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 20 nepoznatih osoba te su izvršili 2 pranje i 10 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 177 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena 2 ugostiteljska objekata o čemu je obaviještena Uprava za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljene su 33 prijave sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti