Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 18.03.-24.03.2024. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su četiri prijave počinjenja kaznenih djela.

  Dana 19. ožujka 2024. godine oko 01,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je dežurni policijski službenik Granične policije BiH na GP Svilaj prijavio da su policijski službenici kontrolom teretnog vozila, kojim je upravljao M.D. iz Banja Luke, utvrdili da registarske pločice na vozilu nisu izvorne čime postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Krivotvorenje isprave“. O događaju upoznati dežurni kriminalistički istražitelj i tehničari koji su poduzeli mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 19. ožujka 2024. godine oko 20,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.D. rođen 1986. godine, nastanjen u Orašju prijavio da je u periodu od 20,00 sati 18.03.2024. do trenutka prijave nepoznata osoba ili više njih iz vikendice njegovog brata M.D. koja se nalazi u Draganovcima otuđene keramičke pločice u vrijednosti od 1000 KM. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška krađa“ izvršili očevid.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 16,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.B. rođen 1985. godine, nastanjen u Boku prijavio da mu je, u Boku u ulici Ribarska, I.K. rođen 1959. godine nastanjen u Boku, držeći sjekiru u ruci, uputio prijetnje što je kod imenovanog Z.B. izazvalo osjećaj straha da bi I.K. mogao napasti na njegov život i tijelo. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Ugrožavanje sigurnosti“ u stjecaju s KD „Nasilničko ponašanje“ imenovanog I.K. uhitila i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te će nad istim dežurni kriminalistički istražitelj provesti kriminalističko istraživanje. Dana 24.03.2024. godine imenovanom I.K. je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.
  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 23,30 sati policijski službenici PU Odžak su u Odžaku u ulici R. Porobića zaustavili taxi vozilo kojim je upravljao G.M. iz Modriče dok se na zadnjem sjedištu nalazio S.B. rođen 1996. godine, nastanjen u Gradačcu. Izvršenim provjerama je utvrđeno da je S.B. sigurnosno interesantna osoba te je pozvan u službene prostorije PU Odžak gdje je istražiteljima kriminalističke policije predao dvije pvc vrećice u kojima se nalazila bijela praškasta materija ukupne težine 45,14 grama koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj koji je naložio provođenje istrage zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ i KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ zbog čega je imenovani S.B. je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 24.03.2024. godine u vremenu od 11,50 do 12,35 sati, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, policijski službenici PU Odžak su zajedno sa policijskim službenicima PU Gradačac izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajući objekata u Gradačcu, a koje koristi imenovani S.B. Pretragom je pronađena bijela praškasta materija ukupne težine 31 gram koja izgledom podsjeća na opojnu drogu kokain i vaga za precizno vaganje.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su dvije prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 20. ožujka 2024. godine oko 09,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.Dž. rođen 1965. godine iz Donje Mahale prijavio da njegova snaha A.Dž. rođena 1965. godine iz Donje Mahale narušava javni red i mir vikom i galamom. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja imenovanu zatekla kako u vidno alkoholiziranom stanju galami i viče na prolaznike čime je narušila javni red i mir drskim ponašanjem. Imenovana je zbog upornosti u činjenju prekršaja uhićena i smještena u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te je istoj uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 15,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je N.I. rođena 1984. godine nastanjena u Odžaku prijavila da Z.M. rođen 1973. godine Nastanjen u Odžaku narušava javni red i mir u Odžaku u ulici Proleterska. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja potvrdila navode prijave i utvrdila da je imenovani Z.M. narušio javni red i mir naročito drskim ponašanjem i vrijeđanjem vjerskih, nacionalnih i moralnih osjećaja građana te je u jednom trenutku na način da je držeći nož vrijeđao S.N. Protiv imenovanog Z.M. će biti proveden prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirane su četiri prijave prometnih nezgoda.

  Dana 18. ožujka 2024. godine oko 22,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na križanju magistralne ceste M 14.1 i obilaznice koja vodi prema autocesti A1 i u kojoj je sudjelovao K.A. iz Novog Sela koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa divljači-zecom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 19. ožujka 2024. godine oko 11,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u 2 ulici i u kojoj su sudjelovali M.M. iz Kostrča i F.S. iz Tuzle koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 12,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Lepnici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili je u nezgodi sudjelovao M.I. iz Vidovica koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je imenovani zadobio ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 24. ožujka 2024. godine oko 16,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili je u nezgodi sudjelovao M.O. iz Tolise koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba dok je imenovani M.O. zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 633 vozila i vozača. Uručili su 135 prekršajnih naloga, 19 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili po 5 vozila i vozača od kojih su 1 vozača, zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 16 prijava ostalih događaja

  Dana 18. ožujka 2024. godine PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je G.M. iz Tolise, dana 14.03.2024. godine, pucao iz plinskog pištolja u svom dvorištu. Po prijavi su postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesni razgovor nakon kojih je istog upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 18. ožujka 2024. godine oko 17,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.Š. iz Novog Sela prijavio da je njemu poznato dijete, bez njegovog dopuštenja, ušlo u njegovo osobno vozilo i napravilo nered dok se nalazilo parkirano u Odžaku u Brodskoj ulici. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i sa imenovanim i majkom od djeteta, A.T. iz Odžaka, obavila obavijesne razgovore nakon čega je A.T. upozorena da obrati pozornost na ponašanje svoga djeteta. Patrolna ophodnja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 19. ožujka 2024. godine oko 14,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je P.G. iz Boka prijavio nesuglasice sa Lj.M. iz Boka. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je Lj.M. upozorena zbog neprimjerenog ponašanja te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 20. ožujka 2024. godine oko 19,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.M.M. iz Kostrča prijavila nesuglasice sa D.Ž. iz Kostrča. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je D.Ž. upozoren zbog neprimjerenog ponašanja te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 20. ožujka 2024. godine oko 19,57 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik DZ Odžak prijavio da po njegovom mišljenju postoje obiteljski problemi između H.H. iz Odžaka i njegove malodobne kćeri. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. ožujka 2024. godine oko 20,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je prijavljen požar u Domaljevcu na lokalitetu Blato u ulici Sv. Ane. Na mjesto događaja su upućeni djelatnici DVD Domaljevac koji su požar ugasili kao i patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 21. ožujka 2024. godine oko 18,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.S. prijavio nesuglasice sa S.N. nastanjen u mjestu Gnionica, općina Vukosavlje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste upozorila zbog neprimjerenog ponašanja te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 22. ožujka 2024. godine oko 10,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se u Prudu nalaze dva migranta. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zatekla 2 migranta državljana Afganistana koji su, po uputama inspektora za strance Ureda za strance u Orašju, upućeni u prihvatilište za migrante u Sarajevo. Patrolna ophodnja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 22. ožujka 2024. godine policijski službenici MUP-a Županije Posavske su, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajućih objekata u Orašju koje koristi M.Š. rođen 1993. godine.

  Dana 22. ožujka 2024. godine oko 17,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se u Novom Gradu u motelu Nova lađa nalazi beživotno tijelo F.P. rođen 1952. Godine, nastanjen u Odžaku. Po prijavi postupila patrolna ophodnja i dežurni liječnik-mrtvozornik DZ Odžak koji pregledom tijela utvrdio da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 22. ožujka 2024. godine oko 19,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je K.J. iz Orašja prijavio nesuglasice sa S.K. iz Orašja. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je S.K. upozoren zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 08,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se na području Vojskove i Zorica nalazi veća skupina migranata. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je u navedenim mjestima zatekla ukupno 14 migranata, od kojih su 4 državljana Turske, 6 državljana Pakistana i 4 državljana Kine, koji su, po uputama inspektora za strance Ureda za strance u Orašju, upućeni u prihvatilište za migrante u Sarajevo. Patrolna ophodnja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 11,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je D.K. iz Boka prijavila nesuglasice sa I.K. iz Boka. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je I.K. upozoren zbog neprimjerenog ponašanja te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 23. ožujka 2024. godine oko 15,55 sati policijski službenici PS Odžak su, prilikom postupanja po prijavi narušavanja JRiM, kod Z.M. rođen 1973. godine, nastanjen u Odžaku pronašli nož te je protiv istog prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 24. ožujka 2024. godine oko 14,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.S. iz Odžaka prijavila nesuglasice sa svojim suprugom K.S. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 24. ožujka 2024. godine oko 20,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je na zgradi mjesnog doma u Donjoj Dubici oštećen jedan prozor. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 13 nepoznatih osoba te su izvršili 6 pratnji i 4 osiguranja javnih okupljanja kao i obilazak i nadzor nad vrtićima i školskim ustanovama na području Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 26 prijava sigurnosnih događaja.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti