Više

  Preporuke za poduzimanje preventivnih mjera zbog mogućih požara na otvorenom

  Najčitanije

  Federalna uprava civilne zaštite dostavila je preporuke, kojim se nositeljima zaštite i spašavanja preporučuje da intenziviraju odgovarajuće mjere zaštite i spašavanja, u cilju smanjenja i ublažavanja rizika na svojem području.

  Tijekom proljeća prilikom radova na poljoprivrednim površinama moguće je izbijanje požara uslijed paljenja korova, suhe trave i ostalog niskog raslinja što izaziva pojavu požara. U ljetnom periodu moguća je pojava suše što može prouzrokovati nedostatak pitke vode za stanovništvo, odnosno za normalan razvoj poljoprivrednih kultura. U zadnjih nekoliko godina na našem području učestala su jaka olujna nevremena praćena snažnim vjetrom i tučom/gradom.
  U cilju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara od pojave i posljedica štetnih djelovanja prirode, kao i nepažnje odnosno neodgovornog djelovanja ljudskog čimbenika u prirodi i oko nje, nadležnim tijelima civilne zaštite grada/općina Županijska uprava civilne zaštite uz preporuke koje će sama provoditi u svojoj nadležnosti upozorava građane o zabrani loženja vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., a posebno upozoravaju građane koji su koristili upotrebu vatre na otvorenom prostoru da su dužni mjesto spaljivanja nadzirati i ostatke potpuno ugasiti, te da je zabranjeno spaljivanje korova za vrijeme vjetra i noću.
  Ukoliko se spaljivanje obavlja u prisutnosti više vlasnika koji organizirano sprovede spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini isti su dužni obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu na broj 123 ili policiju na broj 122 , kao i u slučaju nekontroliranog širenja vatre.
  U slučaju nepridržavanja propisanih mjera prilikom spaljivanja i korištenja vatre na otvorenom prostoru, u slučaju nastanka veće materijalne štete ili opasnosti po ljudske živote da prema istim će biti provedene sankcije u skladu s Kaznenim zakonom Federacije BIH, ističe uz ostalo u priopćenju za javnost ravnatelj Županijske uprave civilne zaštite Ilija Jezidžić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti