Više

  Press konferencija predsjednika Skupštine Blaža Župarića

  Najčitanije

  Nakon XVII. zasjedanja Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu press konferenciju je održao predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić. U obraćanju novinarima osvrnuo se na točke dnevnoga reda te uz ostalo kazao:
  -Posljednje skupštinsko zasjedanje bilo je u znaku 9 točaka dnevnog reda. Izdvojio bih donošenje važnog i kvalitetno urađenog Zakona o pravobraniteljstvu koji donosi novi pravni okvir za tu značajnu oblast. Zakon je prošao proceduru javne rasprave i u redovitom roku je došao pred zastupnike, te je jednoglasno usvojen. Usvojeno Izvješće o radu neovisnog odbora prošlo je bez rasprave, a radi se o skupštinskom tijelu koje vodi računa o radu komesara i općenito policije, te upućuje i daje sugestije na rad komesara, ocjenjuje njegov rad i ostale poslove.
  Naglašavam usvojeno Izvješće o radu Vlade. Detaljno pripremljen dokument je urađen na 135 stranica. Profesionalno je i korektno urađen, te obrađen rad Vlade i ministarstava u prošloj 2020. godini. Radi se o jednoj teškoj godini u kojoj je Vlada, usudim se kazati, a to su i zastupnici potvrdili, položila ispit jer ono što je radila, radila je transparentno, nosila se s krizom COVID-19, pokušala je i mislim u tome i uspjela spasiti gospodarstvo te održati zdravstveni sustav u teškim okolnostima rada. Vlada je realizirala svoj plan u teškoj i izazovnoj godini, ispunila je svoju zadaću gdje su bili prepoznati svi korisnici proračuna, a nadasve posebna pozornost je posvećena bila gospodarstvu i zdravstvu. 1074 subjekta dobili su određene potpore zbog toga što u određenom razdoblju nisu radili čime su spašena brojna radna mjesta. Naravno da u prošloj godini punjenje proračuna nije bilo očekivano, ali uz sredstva MMF smo uspjeli okončati prošlu godinu na zadovoljavajući način. Čak što više, bilo je i aktivnosti te potpora općinama u sastavu Županije Posavske da bi digli svoju infrastrukturu na jednu višu razinu. Dakle izvršenje proračuna koje se inače donosi za svaku godinu je bilo u onoj dinamici kako je to i zacrtano, mislim da tu nije bilo većih poteškoća, što također znači daje zapravo Vlada dobro planirala i usmjeravala sredstva.
  Raspravljali smo o važnom dokumentu za razvoj ŽP u vremenu od 2020.-2025. godine, Planu upravljanja otpadom koji su radili stručni timovi zajedno sa Fondom za zaštitu okoliša i Ministarstvom prometa, veza i zaštite okoliša. Dokument će u mnogome pomoći da naše općine na jedan bolji i transparentniji način urede ovo područje koje je, moramo priznati, i nije na najbolji način do sada urađeno. Donesenim Planom iz ove oblasti bit će mogućnosti da se preko općina koriste određena sredstva fondova, kako i Fonda za zaštitu okoliša te i fondova Europske kako bi se u tom području napravi jedan iskorak.
  Isto tako imenovali smo novog ministra financija budući je ministrica otišla na drugu dužnost koncem prošle godine. Radi se o novom ministru financija Miji Staniću, kvalitetnom kadru koji poznaje financije i odgovornoj osobi.
  Zastupnici su kroz informaciju upoznati sa radom županijskog Tužiteljstva te radom Općinskog suda. Možemo biti zadovoljni s radom naših pravosudnih institucija, izjavio je predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti