Više

  Press konferencija u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Nakon 16. sjednice Vlade Županije Posavske u Orašju, danas je u dvorani za sjednice održana i 4. press konferencija.

  Novinarima su se obratili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar gospodarstva i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković.

  Predsjednik Vlade ŽP novinarima je obrazložio teme koje su se našle na današnjoj sjednici najvišeg izvršnog tijela Županije Posavske.
  -Danas smo na sjednici Vlade imali nekoliko bitnih točaka za život na ovom području, istakao bih nekoliko njih. Usvojili smo odluku o formiranju vijeća za koordinaciju mjera demografske obnove Županije Posavske gdje smo formirali jedno tijelo u koje ulazi dio članova Vlade, predsjednik Skupštine, naši načelnici. To je tijelo koje bi trebalo da predlaže, prati i koordinira sve aktivnosti i Županije i općina po pitanju mjera koje radimo ili koje trebamo raditi kada je u pitanju rješavanje jednog od najvećih problema ovoga prostora, a to je odlazak mladih obitelji odnosno depopulacija terena i vjerujemo da ćemo na ovaj način, kako smo to zamislili, svi na jednom mjestu dati svoj doprinos i uz pomoć, struke koju ćemo po potrebi angažirati, da bi smo s ono sredstava i onim resursima koje imamo bili što učinkovitiji odnosno što efikasniji u odgovoru na ovo pitanje. Donijeli smo odluku da po žurnom postupku interveniramo na sanaciji krova Školskog centra fra Martina Nedića, koji je, nažalost, oštećen u nedjelju u nevremenu koje se dogodilo na području Županije Posavske, a posebice na području općine Orašje gdje je proglašena elementarna nepogoda. Vlada Županije Posavske je više od 90.000,00 KM odobrila srednjoj školi sredstva da u žurnom postupku spriječe daljnju štetu, osim da sanira krov. Vlada je donijela odluku i imenovanju članova Županije Posavske u podgrupama za izradu Strategije razvoja Federacije Bosne i Hercegovine, vjerujem da ćemo biti aktivni u tom procesu i da ćemo nakon što se usvoji Strategija razvoja Federacije Bosne i Hercegovine jako brzo raditi reviziju naše Strategije odnosno izradu nove strategije razvoja Županije Posavske. I ono što treba naglasiti je da smo usvojili informaciju stanju na području Županije Posavske vezano za migrantsku krizu o čemu su nas informirali policijski komesar i ministar unutarnjih poslova, te smo usvojili smo Informaciju o stanju u poljoprivredi sa šest zaključaka koje ćemo dostaviti Skupštini koja bi se trebala sljedeći tjedan naći pred zastupnicima Skupštine Županije Posavske, rekao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić.

  Ministar gospodarstva i prostornog uređenja ŽP Dragutin Živković je obrazložio Program utroška sredstava utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2019. godinu na poziciji Grant za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga, u ukupnom iznosu od 676.774,00 KM. Ova Odluka je donesena u cilju poticanja razvoja gospodarstva na području Županije Posavske. Sredstva predviđena ovim Programom bit će realizirana kroz šest programa:
  1. podrška novoosnovanim obrtima, 2. sufinanciranje upošljavanja neuposlenih osoba sa završenim prvim i drugim ciklusom visokog obrazovanja po Bolonjskom sustavu studiranja, odnosno VI ili VII stupnjem stručne spreme, 3. subvencioniranje troškova prekvalifikacije i dokvalifikacije, 4. regresiranje kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava, 5. financijska potpora poduzetništvu i obrtu putem sufinanciranja troškova nabavke osnovnih sredstava, 6. financijske potpore razvoju zadruga – po programima.

  -Program regresiranje kamata na investicijske kredite i kredite za nabavku obrtnih sredstava, izuzetno bitan za naše gospodarstvo obzirom i na to kako Županija Posavska već niz godina sufinancira takve aktivnosti u gospodarstvu. Program koji je također vrlo interesantan je program koji govori u sufinanciranju nabavke osnovnih sredstava tj. da li su u pitanju oprema i postrojenja, građevine ili zemljište, gdje pokažu interes odnosno gdje izvrše nabavku naši poslovni subjekti bit će sufinancirani u određenom postotku, a na temelju kriterija koje je Vlada Županije Posavske danas usvojila, radi se o programu sufinanciranja podrške razvoju zadruga na području Županije Posavske. Programa prekvalifikacije i dokvalifikacije unutar naših gospodarskih subjekata, znači jedna sveobuhvatna odluka koja će sigurno doprinijeti značajno i pomoći razvoju gospodarstva. Ova odluka je nastavak aktivnosti još iz 3. mjeseca obzirom da utrošak na Grantu za razvoj poduzetništva, obrta i zadruga je usvojen Proračunom Županije Posavske u 2019. godini u iznosu od milijun maraka što je cca 2,5% ukupnog Proračuna. Odluka koja je bila iz 3.mjeseca koju smo također obrazložili je u iznosu od 326.224,00 KM gdje su stvorene obveze u prethodnim godinama po javnim pozivima iz 2010., 2016., 2017. i 2018., a razlika sredstava u iznosu od 676.224,00 KM koja su danas usvojena bit će realizirana tijekom 8. ili 9. mjeseca kada će biti raspisani javni pozivi po svakom programu. Realizaciju sredstava očekujemo u zadnjem kvartalu ove godine prema našem gospodarstvu, kazao je ministar gospodarstva i prostornog uređenja Dragutin Živković.

  Radio Orašje, Radio Odžak i Radio Preporod će u svojim emisijama reemitirati press konferenciju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti