Više

  Press konferencija

  Najčitanije

  Nakon 44. sjednice Vlade Županije Posavske koja je održana danas (29.04.) u dvorani za sjednice Školskog centra u Orašju zbog poštivanja socijalne distance, održana je i press konferencija. Novinarima su se obratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković i dr. Goran Pavić specijalista epidemiolog Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske.

  O epidemiološkoj situaciji na području Županije Posavske izvijestio je dr. Pavić.
  Ocijenio ju je povoljnom, no također i upozorio da opasnost od virusa i dalje postoji. Moramo se pridržavati svih mjera kako se virus ne bi proširio i na područje Županije Posavske. Današnji podaci o značajnom povećanju broja zaraženih u Federaciji nakon ublažavanja mjera, potvrđuje potrebu mjera opreza, kazao je dr. Pavić.
  -Od sredine mjeseca ožujka do zaključno s 28. travnja 2020. godine kroz sustav zdravstvenog nadzora smo proveli 605 osoba pri čemu su mjere nadzora istekle za 564 osobe i trenutno pod zdravstvenim nadzorom imamo 41 osobu. Očekujemo tijekom narednog perioda povećanje broja osoba koje će ulaziti u BiH. Njima će granični sanitarni inspektori izdavati rješenja o kućnoj samoizolaciji. Ukupan broj pozitivnih osoba tijekom ovog period iznosio je 3 i sve su izliječene. Nemamo umrlih osoba i trenutno nemamo ni jedan aktivni slučaj. Danas smo za Tuzlu poslali još 11 uzoraka za testiranje. Prerano je još uvijek za opuštanje i sve mjere koje su donesene od kriznih stožera i dalje se moraju provoditi. Prije svega su to mjere socijalne distance, s razmakom od 1,5-2 m između osoba, izbjegavanja bliskog kontakta, pranje ruku, nošenje zaštitnih maski, dezinfekcija ruku, kazao je dr. Pavić.

  U izjavi za medije predsjednik Vlade Đuro Topić je kazao:
  -Vezano za COVID-19 želim naglasiti dvije stvari. Jedna je vezana za pomoć gospodarstvu gdje smo danas na sjednici Vlade internom preraspodjelom sredstava unutar proračuna oslobodili prvih milijun KM pomoći gospodarskim subjektima na području Županije Posavske kojima smo, ili zapriječili rad ili su imali pad prihoda za mjesec ožujak i travanj. Isto tako smo otvorili temu oko izmjene i dopune proračuna gdje bismo u izmjenama i dopunama proračuna, shodno onome što će nam biti omogućeno da koristimo od sredstava MMF-a, osigurali pomoć za iste subjekte i za mjesece svibanj, lipanj i srpanj.
  Ono što je bitno naglasiti kad je u pitanju borba s COVID-19, ja bih rekao da smo prvu rundu dobili, temeljem izvješće koje je prezentirao dr. Pavić, međutim, borba nije prestala i ne trebamo se nikako opuštati. Uspjeli smo zahvaljujući i odgovornosti naših građana i radu svih nas, ali ono što nikako ne smijemo dopustiti jeste da izgubimo ono što slijedi, a to je niz rundi za koje ne znamo ni koliko će ih biti, ni koliko će trajati. To ne zna nitko u svijetu. Zadnji nalazi pokazuju da broj oboljelih u Bosni i Hercegovini raste, što nikako ne smijemo zanemariti. Imamo primjere lokalnih zajednica koje su prije 10-ak dana bile bez i jednog slučaja, a danas imaju preko 60-70 slučaja zaraženih, tako da ne dolazi u obzir opuštanje, jer u suprotnom možemo vratiti stvari na početak. Ja se nadam da takav scenarij neće biti, i da ćemo zajedno izdržati ovu situaciju, kazao je predsjednik Vlade Topić.

  Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković istaknuo je ažurnost svih donesenih zapovijedi i mjera, kako resornog ministarstva, tako i Vlade ŽP nakon što je na razini Federacije BiH 16.03. proglašeno stanje prirodne nesreće. Slijedom toga pojasnio je donesene mjere te istaknuo:
  -Nažalost, na razini Federacije još nije usvojen Zakon koji prepoznaje naknadu po zaposlenom ali današnja sjednica Vlade Županije Posavske pokazala je da smo radili i donijeli odluku koja nam omogućava da pokrenemo aktivnosti pomoći gospodarskim subjektima Županije Posavske, temeljem osiguranih sredstava u Proračunu, a radi se o ukupnom iznosu sredstva od milijun KM kako bi se pomoglo ublažiti negativni ekonomski učinak izazvan pandemijom. Ono što je resorno ministarstvo danas predložilo, a Vlada ŽP usvojila jeste da ćemo za poslovne subjekte kojima je temeljem zapovijedi obustavljen rad dati 340,00 KM u ožujku i 425,00 KM u travnju po djelatniku koje nisu otpustili. Isto tako, u travnju će oni koji su imali pad prihoda od više od 20 % dobiti do 300,00 KM po djelatniku, proporcionalno postotku pada prihoda.
  Kroz te mjere Vlada i resorno ministarstvo šalje signal poslodavcima i uposlenicima da želi pomoći gospodarstvu ŽP u umanjenju negativnih ekonomskih trendova kako bi se u konačnici očuvala i radna mjesta, naglasio je uz ostalo ministar Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti