Priopćenje sa sjednice Vlade Županije Posavske

Kategorije

DRUŠTVENE MREŽE

1,753ObožavateljiLike
9SljedbeniciSlijediti
13PretplatniciPovežite se

Na 110. sjednici Vlade Županije Posavske koja je održana danas (14.08.) uz predsjedanje Marijana Klaića uz ostale donesena je Odluka o vrsti, temeljnim kriterijima, načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2018. godinu.

-Ovom Odlukom detaljno se propisuju vrste novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, vrste potpora za provođenje mjera zdravstvene zaštite i vrste ostalih potpora, sa kriterijima raspodjele sredstava za 2018. godinu i način njihovog trošenja.
-Odlukom se definiraju mehanizmi kontrole, procedura isplate novčanih potpora, što će omogućiti bolji uvid u isplate novčanih potpora, te povećati transparentnost rada Ministarstva.
-Sredstva za provedbu ove Odluke osigurana su u okviru Proračuna Županije Posavske za 2018. godinu.
-U okviru ostalih vrsta potpora za 2018. godinu uvodi se i mjera sufinanciranja žetve pšenice iz razloga ublažavanja gubitaka koji su nastali u proizvodnji ove žitarice u 2018. godini zbog loših vremenskih prilika u vrijeme žetve, koje su dovele do značajnog smanjenja prinosa i kvalitete samoga zrna, pojave klijanja zrna i izrazito niske otkupne cijene takve pšenice, što je kod većine proizvođača na području Županije Posavske dovelo do određenih gubitaka.

Pravo na potporu ostvaruju fizičke i pravne osobe (korisnici) koji su:

-ispunili posebno propisane kriterije iz Programa utroška sredstava iz Grantova za poljoprivredu utvrđenih Proračunom Županije Posavske za 2018. godinu, ove Odluke i Naputka o načinu ostvarivanja novčanih potpora u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, sufinanciranju mjera zdravstvene zaštite i ostalim potporama za 2018. godinu kojeg će donijeti ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske, pojašnjavaju u županijskom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Vlada Županije Posavske donijela je Zaključak o usvajanju Plana energetske učinkovitosti na području Županije Posavske za period 2016.-2018.g.

Vlada Županije Posavske donijela je Odluku o davanju suglasnosti Ministarstvu prometa, veza, turizma i zaštite okoliša za provođenje postupka javne nabave – radovi na sanaciji i rehabilitaciji cesta u općini Odžak. Procijenjena vrijednost javne nabave je 300.000,00 KM.

Ministarstvu prosvjete, znanosti, kulture i športa Županije Posavske dana je suglasnost za provođenje postupka javne nabavke roba – udžbenika za učenike petih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja na području Županije Posavske, a prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe. Procijenjena vrijednost nabave je oko 14.000,00 KM. Odobreno je izdvajanje sredstava iz Proračuna ŽP za 2018.g. Ministartvu provjete, znanosti, kulture i športa (OŠ Ruđera Boškovića Donja Mahala) u iznosu od 5.000,00 KM u svrhu sufinanciranja nabavke i ugradnje rasvjetnih tijela u športskoj dvorani škole.
Odlukom su odobrena sredstva iz Proračuna ŽP za 2018.g. na ime obnove i izgradnje sakralnih objekata: Župi „Imena Marijina“ Donji Svilaj u iznosu od 5.000,00 KM (za nastavak radova na župnoj crkvi), i Franjevačkom samostanu Uznesenja BDM Tolisa u iznosu od 30.000,00 KM (za rekonstrukciju i sanaciju krova, tavana, glavnog i sporednog ulaza u samostan, te terasu).

Odobrena su proračunska izdvajanja na ime realizacije kulturno športskih programa i aktivnosti u ukupnom iznosu od 14.600,00 KM kao i OK „Napredak“ Odžak u svrhu sufinanciranja troškova priprema kadetske odbojkaške reprezentacije BiH u Odžaku u iznosu od 2.000,00 KM.