Više

  Priopćenje za javnost Ministarstva zdravstva i socijalne politike

  Najčitanije

  Pojava prvih potvrđenih slučajeva bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19) na području Bosne i Hercegovine nije neočekivana, te se u narednom periodu može očekivati još slučajeva u BiH.
  Na području Federacije Bosne i Hercegovine do sada nije registriran slučaj bolesti izazvan novim koronavirusom (COVID -19).
  Već duže od mjesec dana se na području Federacije BiH kroz krizne stožere Federalnog i županijskih ministarstava zdravstva u suradnji sa zdravstvenim ustanovama intenzivno provode potrebne aktivnosti i poduzimaju mjere pojačanog epidemiološkog nadzora na graničnim prijelazima, ali i unutar F BiH, u cilju ranog otkrivanja slučajeva oboljenja COVID-19.
  Aktivno se prati situacija, epidemiološke službe su u stalnom kontaktu i na terenu u cilju provođenja ovih mjera. Trenutno su na području Federacije BiH 253 osobe u cilju predostrožnosti pod zdravstvenim, odnosno epidemiološkim nadzorom (obavezno svakodnevno javljanje nadležnoj epidemiološkoj službi i samoizolacija kod kuće u periodu od 14 dana).
  Od iznimne je važnosti da se svi građani ponašaju odgovorno i pridržavaju najefikasnijih mjera kojima mogu zaštiti sebe i druge od respiratornih infekcija, uključujući i novi koronavirus COVID – 19.

  • Često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min.69%)
  Zašto? Pranje ruku sapunom i vodom ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola uklanja viruse koji mogu biti na vašim rukama.

  • Potrebno je držati distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu.
  Zašto? Kada netko kašlje ili kiše on izbacuje male kapljice koje mogu sadržavati virus. Ako ste preblizu možete udahnuti te kapljice uključujući COVID – 19 virus ako je osoba koja kašlje zaražena.

  • Izbjegavati dodirivati oči, nos i usta rukama
  Zašto? Dodirujemo brojne površine i rukama možemo pokupiti i viruse. Kontaminiranim rukama virus možemo prenijeti do očiju, nosa i usana odakle virus može ući u organizam i izazvati oboljenje.

  • Pridržavati se respiratorne higijene
  To znači da prilikom kašljanja ili kihanja trebate pokriti usta i nos unutarnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom – nakon korištenja odmah baciti maramicu u kantu za otpatke i oprati ruke.
  Zašto? Respiratorne kapljice šire virus. Pridržavajući se navedenog štite ljude oko sebe od virusa koji izazivaju prehladu, gripu i COVID – 19.

  Pratite preporuke koje izdaju nadležne zdravstvene institucije i ustanove na području Županije Posavske.
  Ukoliko imate povišenu temperaturu, kašljete i otežano dišete, a u posljednjih 14 dana ste boravili u Kini, Italiji, Južnoj Koreji, Iranu ili ste bili u bliskom kontaktu s bolesnim osobama koje su došle iz ovih područja u posljednjih 14 dana, prvo se telefonom obratite županijskom zavodu za javno zdravstvo ili hitnoj službi nadležnog doma zdravlja kako biste dobili dalje instrukcije.
  Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.

  MINISTAR
  Damir Živković, dipl.oec

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti