Više

  Promocija knjige „Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini“

  Najčitanije

  Pod pokroviteljstvom Vlade Županije Posavske, a u organizaciji Centra za kulturu Orašje održana je promocija knjige „Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini“ autora Vladimira Šeksa. Promociji u hotelu Navis u Orašju su prisustvovali, generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli mr.sc.  Ivan Bandić, generalni konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci Zoran Piličić, član državnog savjeta za Hrvate izvan Republike Hrvatske dr. Perica Jelečević, predsjednik Skupštine Vlade Županije Posavske Blaž Župarić, ministri u Vladi Županije Posavske, te predstavnici  udruga, braniteljskih udruga i udruga nastalih nakon Domovinskog rata na županijskoj i općinskoj razini, generali, te umirovljeni zapovjednici HVO-a.

  Na početku promocije prigodne riječi dobrodošlice uputio je Blaž Župarić predsjednik Skupštine Županije Posavske ističući važnost promocija knjiga povijesnoga značaja. Pozdravio je sve nazočne u ime izvršne i zakonodavne vlasti Županije Posavske i svoje osobno te na poseban način Vladimir Šeksa kao i promotora knjige, povjesničara prof. dr. Tadu Oršolića. -Ono što želim također zahvaliti našem uvaženom dugogodišnjem političaru i pravniku gospodinu Šeksu na tome što je osoba koja je obilježila povijest, obilježila stvaranje Hrvatske države, osoba koja jedna od utemeljitelja odnosno kreatora prvog ustava Republike Hrvatske i na njegovom osobnom doprinosu hrvatskom narodu s obje strane Save. U to ime ja želim svima dobrodošlicu u središtu izvršne vlasti Županije Posavske u Orašju, kazao je uz ostalo predsjednik Skupštine Blaž Župarić.

  Prisutnima se obratio i generalni konzul Republike Hrvatske u Tuzli Ivan Bandić. Knjigu su predstavili autor Vladimir Šeks i prof. dr. Tado Oršolić, istaknuvši kako autor ne donosi zaključak o istini, nego je to na samom čitatelju. – Knjiga “Rašomon na Savi – Dokumentarna kronologija rata u Bosanskoj Posavini” donosi najopsežniji prikaz svih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine, s relevantnim dokumentima i transkriptima sastanaka, konferencija i ispitivanja aktera ratnih zbivanja. U knjizi su na 1046 str. iznesena su razna viđenja, ocjene, tvrdnje, pretpostavke, ideološke, doktrinarne, geopolitičke i geostrateške te bezbrojne analize i sinteze raznih čimbenika objavljene o Bosanskoj Posavini u Domovinskom ratu, rečeno je tijekom promocije.

  Vladimir Šeks je rođen 1943. u Osijeku. Bio je predsjednik 5. saziva Hrvatskog sabora te jedan od tvoraca prvog hrvatskog Ustava. Objavio je više knjiga, među kojima i knjige “Temeljci hrvatske državnosti” i 1991. – moja sjećanja na stvaranje Hrvatske i Domovinski rat.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti