Više

  Prva cijepljenja protiv Covida-19 u Županijskoj bolnici u Orašju

  Najčitanije

  Za područje Županije Posavske stiglo je prvih 100 doza cjepiva protiv koronavirus. U prostorima Županijske bolnice u Orašju organizirana su prva cijepljenja. Prva su cjepiva primili ravnatelj Županijske bolnice prim.dr.med. Perica Jelečević i prim. dr. Goran Pavić, specijalista epidemiolog. Cijepljenje je obavljeno AstraZeneca cjepivom. -Ovim činom želimo pokazati svim zdravstvenim djelatnicima da smo opredijeljeni za cijepljenje kao metodu prevencije ove bolesti i preporučujemo svim zdravstvenim djelatnicima i, kada se to omogući omogući i svim građanima, da slijede naš primjer, cijepe se i zaštite, ne samo radi svog vlastitog interesa nego jednog zajedničkog interesa, jer što se više ljudi cijepi stvaraju se epidemiološke barijere i tako se ova bolest stavlja pod kontrolu, poručili su liječnici.

  U izjavi za javnost dr. Pavić županijski koordinator pri zavodu za Javno zdravstvo Županije Posavske je kazao:
  -Danas je početak cijepljenja protiv Covida-19 u Županiji Posavskoj. Koristimo kontingent cjepiva koje smo dobili kao donaciju, a zbog ograničene količine cjepiva cijeljenje je namijenjeno isključivo za zdravstvene djelatnike. Prethodno smo napravili spiskove i utvrdili prioritetne skupine. Na žalost danas se neće moći cijepiti svi zdravstveni djelatnici. Međutim dobra je vijest što su nam najavili da ovoga tjedna dobivamo još jedan kontingent od 100 doza cjepiva kojim ćemo moći cijepiti i ostatak svih zdravstvenih djelatnika u javnim ustanovama, a nadam se da ćemo započeti cijepljenje i zdravstvenih djelatnika i u privatnim zdravstvenim ustanovama. Kako cjepiva budu sukcesivno dolazila prelazimo na treću skupinu, a to su djelatnici i štićenici domova za stare i nemoćne osobe.
  Cjepiva su distribuirana ka zdravstvenim ustanovama u sve zdravstvene ustanove i napravljen je plan tako da prioriteti iz 1a skupine, osobe koje rade izravno s covid pozitivnim bolesnicima. 1b to su zdravstveni suradnici koji rade s covid pozitivnim osobama. 1c su zdravstveni djelatnici koji rade sa suspektnim osobama. Dakle ukupno je 100 doza raspoređeno tako da smo 50 doza usmjerili za cijepljenje djelatnika u Županijskoj bolnici Orašje, 10 za cijepljenje djelatnika Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske, 10 doza za cijepljenje djelatnika u Domu zdravlja Odžak, 20 doza za djelatnike Doma zdravlja Orašje i 10 doza za djelatnike Doma zdravlja Domaljevac-Šamac. Distribuciju smo izvršili prema broju prijavljenih osoba koje se žele cijepiti, jer ovo cijepljenje nije obvezno već na dragovoljnoj osnovi.
  Cjepivo je proizvođača AstraZeneca zove se covid shield, proizvedeno u proizvodnom pogonu Serum institute Indija. Upoznat sam da u medijima imaju negativne konotacije glede tog cjepiva, međutim radi se o cjepivu koje je AstraZeneca proizvela, samo je činjenica što je ono proizvedeno u nekom drugom proizvodnom pogonu. Dakle to cjepivo je odobreno od strane Svjetske zdravstvene organizacije, pregledano je od strane Agencija za lijekove i medicinska sredstva, i dobilo je uporabnu dozvolu. Osim toga što možete vidjeti u medijima i brojnim drugim gradovima zdravstveni djelatnici su se počeli cijepiti i ono što je značajno da ugledniji liječnici odnosno liječnici koji su nositelji ovih aktivnosti u pravilu se prvi cijepe. To je na neki način poruka svim ostalim zdravstvenim djelatnicima da se trebaju cijepiti jer je cijepljenje praktički jedini način da se možemo zaštiti od ove opake bolesti.
  Prvi su na rasporedu cijepljenja zdravstveni djelatnici javnih ustanova, zatim slijedi skupina 2 zdravstveni djelatnici privatnih ustanova, skupina 3 su djelatnici i štićenici domova za stara lica, skupina 4 su osobe koje imaju kronične bolesti i osobe koje su starije od 60 godina, skupina 5 su djelatnici javnih službi te građani koji ne pripadaju ni jednoj od ovih rizičnih skupina.

  Glavna medicinska sestra Županijske bolnice u Orašju Đurđica Damjanović uz ostali stručni tim nadgledala je iz svojeg resora provođenje cijelog postupka. Uz ostalo je naglasila: Krenuli smo od popisa zdravstvenih djelatnika, onih koji dobrovoljno žele primiti cjepivo, a onda smo napravili dva tima za cijepljene. U svakom od njih je jedan liječnik i dvije medicinske sestre. Apsolutno profesionalno možemo odgovoriti ovom zdravstvenom zadatku cijepljenja. Zahvaljujem cijeloj ekipi medicinskog osoblja, medicinskim sestrama i tehničarima koji doista uz maksimalna zalaganja, pa i odricanja, obavljaju postavljene zdravstvene zadaće.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti