Više

  Prvi Sveučilišni gospodarski forum u Mostaru

  Najčitanije

  U Mostaru je održan prvi Sveučilišni gospodarski forum kojeg je otvorio rektor Sveučilišta Zoran Tomić. Jedan od osnivača Sveučilišta u Mostaru je i Županija Posavska, te su kao predstavnici na skupu bili ministar gospodarstva i prostornog uređenja u Vladi ŽP Darko Kasap i član Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru Đuro Topić. Ministar Kasap je sudjelovao u jednoj panel diskusiji uz ostale paneliste ( Davor Martinović Euroherc, Vilim Primorac HT Mostar, dr.sc. Stipo Buljan Fed. min. ind. i rudarstva, dr.sc. Marko Šantić Gospodarska komora FBiH, Davor Krezić Tehnološki park INTERA i Ivan Jurilj Agencija REDAH). Tema prvog panela bila je kako postići što veću izvrsnost studenata, i odnos između gospodarstva i javnih institucija.

  -Da bi dobili što veću izvrsnost studenata, potrebno je potaknuti već u osnovnom i srednjem obrazovanju usmjeravanje prema zanimanjima kojima će se učenici baviti. To se može postići sa određenim reformama. Nakon 22 godine naše gospodarstvo je doživjelo velike promjene jer danas su dostupne najnovije tehnologije, no bojim se da nemamo dovoljno educirane djelatnike koji se mogu koristiti tim tehnologijama. Trebamo uvoditi nova zanimanja u srednje obrazovanje i dati mogućnost učenicima da svoju praktičnu nastavu izvode u privatnim tvrtkama. Isto tako trebamo se okrenuti prema ulaganju i poticanju na fakultetima opremanja laboratorija, istraživačkim projektima, stipendiranju studenata od strane gospodarstvenika. To su samo neke od mjere za postizanje izvrsnosti studenata, kazao je uz ostalo u svojem izlaganju ministar Kasap.

  Kada se radi o odnosu gospodarstva i javnih institucija, ministar je naglasio kako se čine maksimalni napori da se ostvari kvalitetna komunikacija.-U svom mandatu smatram da je napravljen pozitivan pomak jer danas postoji otvorenost razgovora o problemima i potrebama gospodarstva. Sve programe koje provodi Ministarstvo usuglašavam sa komorama i udrugama. Trebamo još više ojačavati komorski sustav poslovanja, gdje naša udruženja poslodavaca trebaju biti ključni faktor za unaprjeđenje takvog poslovanja. Značajnu ulogu u ekonomskom unapređenju naše županije imaju poduzetnici i obrtnici. Sa njima sam uvjeren da možemo svake godine podići našu ekonomiju za stupanj više, pri čemu važnu ulogu ima zajedništvo i partnerski odnos. Sveučilište u Mostaru podizanjem akademske naobrazbe također značajno doprinosi razvoju našeg gospodarstvu, a time i razvoju naše sredine koja ima veliki potencijal u resursima poljoprivrede, drvne i metalne industrije, naglasio je ministar Kasap u Mostaru.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti