Više

  Radovi na cestovnoj infrastrukturi u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Na području Županije Posavske intenzivno se izvode različiti građevinski radovi na cestovnoj infrastrukturi, koji imaju za cilj poboljšati prometnu povezanost naseljenih mjesta s gradskim i općinskim centrima, olakšati pristup i osigurati nesmetano odvijanje prometa te dodatno povećati sigurnosti svih sudionika u prometu.
  -Radovi se izvode kontinuirano na magistralnim, regionalnim i lokalnim cestama, a realizacija planiranih projekata je u punom zamahu, budući da je Ministarstvo ove godine znatno ranije pokrenulo aktivnosti javne nabave radova na sanaciji i rekonstrukciji javnih cesta. Ovih dana uspješno je realiziran projekt izgradnje Sjevernog kraka obilaznice Odžak, odnosno Sjeverne veze. Glavni projekt izradila je firma „Trafficon“ d.o.o. Odžak, a podrazumijevao je izgradnju nove prometnice u ukupnoj dužini od 1.188 metara i širine 7,10 metara, koja povezuje dvije magistralne ceste M14.1 Odžak- Brod i M14.2 Odžak-Prud. Izgradnja ovog Sjevernog kraka obilaznice je dugoočekivani projekt posebno za stanovnike općine Odžak i jedan je od prioritetnih projekata kojeg je Ministarstvo kandidiralo kod nadležnog JP „Ceste“ F BiH. Radove su izvodili u dvije faze poduzeća „Roading“ d.o.o. Gračanica i „Balegem“ d.o.o. Gradačac u ukupnoj vrijednosti od 1.044.650,00 KM (bez PDV-a). Radovi na magistralnim cestama još uvijek traju, pa su tako u tijeku pripremni radovi na osvjetljenju kružnog toka na magistralnoj cesti M14.2 kao i prometne signalizacije, a u planu je i osvjetljenje kružnog toka na južnoj obilaznici iz smjera Modriče, koji je do sada bio crna točka. Završetkom ove dionice rasterećuje se uže gradsko područje od putničkih i teretnih vozila na zadovoljstvo svih stanovnika općine Odžak. Isto tako želimo napomenuti da su okončani radovi na sanaciji magistralne ceste M14.2. Orašje-Grebnice, na dionici Donja Mahala-Domaljevac. Radove je izvodilo poduzeće „Jata Group“ d.o.o. Srebrenik, a ukupna vrijednost radova iznosila je 209.055,60 KM s PDV-om, rekao je ministar prometa, veza i zaštite okoliša ŽP Pero Radić.

  Na regionalnim cestama kojima je upravitelj Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša također su intenzivirani radovi, a sve sukladno planskim dokumentima i zacrtanim ciljevima.
  Na području Grada Orašja u tijeku su radovi na sanaciji i rekonstrukciji regionalne ceste R 463c Ugljara – Donja Mahala u ukupnoj dužini od 800 metara. Nakon provedenog postupka javne nabave radovi su ugovoreni s poduzećem „Galax-niskogradnja“ d.d. Brčko u ukupnoj vrijednosti od 256.128,21 KM s PDV-om.

  U narednim danima očekuju se radovi na izgradnji kružnog raskrižja magistralne ceste M14.2 i regionalne ceste R 463 u naseljenom mjestu Donja Mahala. Ugovorom su obuhvaćeni radovi proširenja prometnice dodavanjem uključno-isključnih traka, isti je potpisan s ponuđačem „Roading“ d.o.o. Gračanica u ukupnoj vrijednosti od 58.462,56 KM s PDV-om, a nadzor je povjeren poduzeću „In Projekt“ d.o.o. Orašje. Ovoj aktivnosti je prethodio postupak izvlaštenja nekretnina u vlasništvu fizičke osobe, a koji je provelo Županijsko pravobraniteljstvo u suradnji s Ministarstvom prometa, veza i zaštite okoliša ŽP.
  U općini Odžak okončani su radovi na sanaciji i rekonstrukciji regionalne ceste R 464a dionica Odžak – Donji Svilaj u dužini od 1.000 metara, a radove je izvelo poduzeće „Roading“ d.o.o Gračanica. Ukupna vrijednost izvedenih radova iznosila je 214.971,21 KM s PDV-om.
  Ministarstvo prometa, veza i zaštite okoliša ŽP apliciralo je četiri projekta sanacije regionalnih cesta na Javni poziv Federalnog ministarstva prometa i komunikacija. U pripremi su ugovori o sanaciji i rekonstrukciji lokalnih cesta u Gradu Orašju, općini Domaljevac-Šamac i općini Odžak u ukupnoj vrijednosti većoj od 1.200.000,00 KM s PDV-om.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti