Više

  Snježni pokrivač štiti ozime ratarske kulture na oko 4.000 ha u ŽP

  Najčitanije

  Snježni pokrivač dobro je došao za zaštitu strnih žita koje se na  području Županije Posavske prostiru na oko 4.000 ha, od čega je oko 80 % pod pšenicom, a ostalo je ječam, tritikale i manje površine su pod kulturom zobi. Na odžačkom području su i oko 250 ha pod uljanom repicom.

  -Snijeg je dobra zaštita za te kulture unatoč velikih minusa koji su u određenim razdobljima dosezali i do -24 stupnja celzija. Međutim, štete su na ozimim ratarskim kulturama mogle nastati početkom prosinca 2016.g. kada su počele dominirati niske temperature (do minus osam stupnjeva celzija), međutim, tada nije bilo zaštitnog snježnog pokrivača. Budući se sjetva produžila i nakon optimalnog roka koji je od 5 do 25.listopada, vjerojatno još mjesec dana, ti će usjevi najvjerojatnije najviše imati oštećenja, pojašnjava šef odjela poljoprivredno savjetodavne službe u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Muhidin Emić.

  Koliko su prethodne niske temperature prouzročile štete na poljoprivrednim kulturama, strnim žitima, i to prije svega onim koje su sijane izvan optimalnog roka, ostaje da se vidi tek u ožujku kada se očekuje otapanje snijega, pojašnjavaju u Ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti