Više

  Stanje ratarskih kultura u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  Ratari su ove godine krenuli u nešto raniju sjetvu kukuruza, a nakon toga i soje, koje su omogućile dobre vremenske prilike (početak travnja).
  Ovakvom ranijom sjetvom s jedne strane i nastavkom sjetve u optimalnom roku (10.-15. travnja) trenutno na terenu imamo dvije različite slike stanja ovih kultura, usjev kukuruza koji je nikao i nalazi se u fazi 2 do 3 lista i kukuruz koji još nije nikao, te soju koja niče.
  Promatrajući vremenske prilike u proteklih deset dana, koje su karakteristične sa dosta padalina praćenim sa malo snijega i niskim temperaturama od -4 do -1, a u jutarnjim satima i dnevnim temperaturama koje nisu prelazile 10 stupnjeva C, ratari su se zabrinuli.
  Ovakvi vremenski uvjeti doprinijeli su da kukuruz koji je posijan u ranom roku žute je boje (faza tri lista), a kukuruz i soja koji su posijani nešto kasnije i u optimalnom roku niču ili nisu još nikli.
  Navodeći gore činjenično stanje usjeva kukuruza i soje koje je uvjetovano vremenskim prilikama u proteklih desetak dana, te nastupajućim boljim vremenskim prilikama sa jutarnjim temperaturama od 5 do 10, te dnevnim od 17 do 24 stupnja u narednim danima, usjevi neće biti oštećeni , a ratari nemaju razloga za brigu jer kukuruz koji je žut imat će samo usporen porast, a kukuruz koji nije nikao je zaštićen od strane samog zemljišta iz razloga što se zemljište sporo hladi, što se isto odnosi i na soju koja za razliku od kukuruza može podnijeti nešto niže temperature i do -3.
  Za uljanu repicu nije bilo opasnosti jer se radi o ozimoj kulturi koja može podnijeti niske temperature i do -6, a tako niskih temperatura nije bilo.
  Na ostalim ratarskim kulturama (strna žita) niske temperature nisu ostavile nikakve posljedice koje bi ratarima načinile štetu, izvijestili su iz Odjela poljoprivredno-stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti