Više

  Stanje usjeva na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Na području Županije Posavske usjevi ječma nalaze se u fazi dozrijevanja, dok se usjevi pšenice nalaze u voštanoj fazi ili na početku dozrijevanja, ovisno o vremenu sjetve, primjenjenoj agrotehnici i lokalitetu. Uslijed prekomjernih oborina i općenito nepovoljnih uvjeta za proizvodnju pšenice može se uočiti prisustvo patogena, odnosno oboljenja, unatoč ranije obavljenoj zaštiti. Na površinama na kojima se zadržava voda, porastom temperatura dolazi do prijevremenog sušenja cijele biljke, takve biljke daju štura, nekvalitetna zrna.
  Kukuruz se nalazi u fazi intenzivnog porasta (5-9 lista), a u tijeku je prehrana dušikom. Preporuka je prehranu obaviti zajedno sa kultiviranjem. Na taj način se uništavaju preostali korovi, gnojivo se unosi u dublje slojeve i smanjuje se isparavanje, prozračuje tlo i pospješuju oksido-redukcijski procesi. Obzirom da je kukuruz biljka heliofit, za rast i razvoj potrebno je sunce, te se nadolazećim najavama sunčanih dana i viših temperatura, očekuje popravljanje stanja u biljnoj proizvodnji.
  Na usjevima soje trenutno se obavljaju korektivni herbicidni tretmani. Soja se nalazi u fazi od 1-4. troliske. Potrebno je obaviti prihranu dušičnim gnojivima, zajedno sa dodatkom mikroelemenata. Mikroelementi imaju značajnu ulogu u proizvodnji soje, utiču na diferencijaciju generativnih organa, pospješuje cvatnju i oplodnju, te sprečavaju opadanje tek formiranih mahuna uslijed stresnih situacija.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva dostupni su svakim radnim danom u Orašju i Odžaku, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti