Više

  Susret ravnatelji škola sa uzoritim kardinalom Vinkom Puljićem

  Najčitanije

  Redoviti godišnji susret hrvatskih ministara obrazovanja i ravnatelja osnovnih i srednjih škola koji rade po hrvatskom nastavnom planu i programu s uzoritim Vinkom kardinalom Puljićem, održan je u Vitezu. Sastanku su nazočili, uz ostale, ministar prosvjete, znanosti kulture i športa Županije Posavske Mario Pejić i ravnatelji škola iz Županije Posavske.

  -Svi ministri su informirali o stanju u školstvu po županijama, te smo razmijenili  informacije korisne za zajednički rad . Predavanje su imali uzoriti kardinal Vrhbosanske nadbiskupije  Vinko Puljić i don Tomislav Mlakić, voditelj Katehetskog ureda Vrhbosanske nadbiskupije koji je govorio na temu zaključaka Biskupske konferencije BiH iz 2003.g. i 2016. g. koji se odnose na  značaj i ulogu obrazovanja,  jezika, i uopće školstva, izjavio je ministar Pejić.

  -Organiziramo ovakva druženja  kako bi u što većoj mjeri uskladili naš rad i djelovanje i ne samo u vjerskom, nego i u cjelovitom odgoju mladih naraštaja.“, kazao je pred početak sastanka uzoriti Vinko kardinal Puljić te prokomentirao i stali trend rasta odlaska mladih u bogatije zemlje Zapada.  „Na žalost, stvorena je nezdrava klima koja se može ocijeniti čak i pomodarstvom. Naime, ne odlaze samo oni koji zaista idu tražiti kruha, nego i oni koji traže kruh nad pogačom. U svemu tomu ima i tendencije, a riječ je o zapadnim zemljama koje imaju problem s natalitetom s problemom nedostatka mlade i obrazovane radne snage i spremni su platiti više kako bi privukli naše mlade ljude. Vabe ih, novcem, a za njih, za njihovo odrastanje i obrazovanje nisu dali ama baš ništa. Znaju, također, da će se naši mladi ljudi, ovdašnji naš mentalitet, lakše integrirati u njihovu zajednicu što nikako nije zanemarivo. Naprotiv“ kazao je kardinal te i dodatno pojasnio: „Sa žaljenjem treba i konstatirati kako je kod naših ljudi ima i pomanjkanja svijesti pa oni, ono što su njihovi očevi i djedovi životima branili, sada napuštaju, ostavljaju. Istina je, odlaskom na Zapad imat će više novca, ali će izgubiti ono što imaju kod kuće- osjećaj „svoj na svome“, gubit će vremenom identitet…, što se, sigurno, novcem ne može nadoknaditi, zamijeniti“, kazao je u Vitezu kardinal Puljić i apelirao na političke dužnosnike u BiH da više čine u smjeru stvaranja pozitivne klime sa ostanak, prenose mediji.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti