Više

  Svečana ceremonija u zgradi Crvenoga križa Orašje

  Najčitanije

  Završetak radova na obnovi i rekonstrukciji kroz energetsku učinkovitost utopljavanja zgrade Crvenog križa općine Orašje obilježen je svečanom ceremonijom u prisutnosti donatora, predstavnika lokalne zajednice, članova i volontera CK Orašje. Ceremoniji otvorenja bila je nazočna Marie Bergstrom, šefica Švedske razvojne agencije, predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić, načelnik općine Orašje Stanko Vincetić kao i predstavnik UNDP-a Elvis Hadžikadić. Radovi na zgradi realizirani su u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED), a sredstva u iznosu od 72.000,00 KM osigurali su Fond za zaštitu okoliša FBiH, Vlada Švedske i općina Orašje, dok je UNDP implementirao projekt.

  Marie Bergstrom, šefica Švedske razvojne agencije svoj prvi posjet gradu na Savi, kazala je, upamtit će po završetku iznimno humane i korisne akcije u kojoj je sudjelovala i Vlada Švedske. –Doznala sam kako Crveni križ Orašje radi fantastičan posao u svojoj sredini. Projekt GED je posvećen kreiranju uvjeta za investicije u povećanje energetske efikasnosti javnih objekata, kako bi se ostvarile proračunske uštede. Okoliš je za Švedsku Vladu jedan od najvažnijih prioriteta, jer se kroz energetsku efikasnost unapređuje unutrašnjost objekata i vanjski okoliš, a ostvaruju se i uštede. Naš rad zajedno sa UNDP je jako važan za BiH u smislu unapređenja okoliša, rekla je gospođa Bergstrom.

  Đuro Topić predsjednik Vlade ŽP podsjetio je ogroman doprinos Crvenoga križa u saniranju posljedica velikih poplava 2014. godine. –Vlada će dati potporu projektima i ostalim sličnim ustanovama u sve tri općine ŽP kako bi bile na pomoći socijalno ugroženim, bolesnim i starim obiteljima, naglasio je Topić. Načelnik Stanko Vincetić naglasio je da je općini Orašje CK Orašje vrlo značajan za život i socijalnu politiku a za isticanje su po svojoj angažiranosti.

  UNDP je skupa sa svojim partnerima do sada rekonstruirao više od 140 javnih objekata širom BiH, ostvareno je više od 4 milijuna KM uštede u Proračunima i poboljšani su uvjeti rada i boravka za oko 110 000 korisnika. –Drago nam je da smo bili dio jako lijepe priče, u kojoj je općina Orašje uspjela uposliti 57 osoba sa socijalnom potrebom i invalida, a mi smo pomogli kroz obnovljeni objekt koji će im pružiti bolje uvjete rada, istaknuo je projektni menadžer UNDP-a Elvis Hadžikadić.

  Crveni križ Orašje je prva organizacija CK u BiH koja ima ženu predsjednicu, a u ime djelatnika i volontera, kao i svih korisnika usluga i građana općine Orašje, predsjednica CK općine Orašje Ružica Mikić izrazila je zahvalnost svima koji su pomogli projekt. Na kraju svečane ceremonije i održanog radnog sastanka zahvalnice su dobili Vlada Švedske, Vlada ŽP, UNDP, ICRC Geneve, Švicarski CK, CK FBiH, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, Općina Orašje, CK grada Bihaća, GDCK Županja, i Drago Živković poduzetnik iz Kostrča. U završnom dijelu svečanosti učenici OŠ Orašje, volonteri i članovi sekcije Crvenog križa izveli su pokaznu vježbu spašavanja ljudi na požarištu čime su potvrdili svoju vrhunsku obučenost.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti