Više

  Tjedni pregled dnevnih događanja za period 04.01.-10.01.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je pet prijava počinjenja osam kaznenih djela.

  Dana 04. siječnja 2021. godine policijski službenici MUP Županije Posavske, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju, izvršili su pretragu obiteljske kuće, pripadajućih objekata i osobnog vozila koje koristi tridesetogodišnji D.D. iz Vojskove. Pretragom su pronađeni sljedeći predmeti: pvc vrećica u kojoj se nalazilo 6,6 grama biljne sasušene mase koja svojim izgledom podsjeća na marihuanu, kartonska kutija u kojoj se nalazi sjeme za uzgoj indijske konoplje, preparati za uzgoj iste uključujući i umjetna gnojiva, tri kartice s natpisom „seeds nafia“ u kojima se nalazi ukupno 6 sjemenki koje se koriste za uzgoj indijske konoplje, mobilni telefon, neutvrđena količina zelene biljne mase koja svojim izgledom i mirisom podsjeća na opojnu drogu marihuanu i lizalica s natpisom „Canabis lollipop“. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ imenovani je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak, a o cijelom događaju je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu kaznenog djela „Teška krađa“ koje se dogodilo u Orašju na način da je nepoznata osoba ili više njih otuđila osobno vozilo marke Audi A6 vlasništvo M.S. iz Brčkog. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska ekipe za očevide, koja je izvršila očevid i utvrdila da je NN osoba ili više njih u vremenu između 19,30 i 21,30 sati otuđila navedeno osobno vozilo koje je bilo parkirano u Orašju VIII. ulici ispred ugostiteljskog lokala „Bilijar club 8“. Povodom navedenog događaja policijski službenici su poduzeli sve mjere i radnje predviđene zakonom, te će nastaviti potragu za vozilom.

  Dana 05. siječnja 2021. godine službenici kriminalističke policije MUP Županije Posavske su prilikom poduzimanja službenih radnji na carinskom terminalu u Orašju zatekli kanistre, crijeva i priručnu pumpu s crijevom za istakanje goriva, čime postoje osnovi sumnje u počinjenja KD „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, KD „Pronevjera u službi“ i KD „Prikrivanje“. O cijelom događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske, a istražitelji su zajedno s krim. tehničarem izvršili očevid na mjesto događaja.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Oduzimanje tuđe pokretnine“ i KD „Ugrožavanje sigurnosti“ koje se dogodilo u Novom Selu na način da je dvadeset petogodišnji A.K. iz Odžaka pristupio dvadesetogodišnjoj I.P. iz Novog Sela, koja se nalazila na radnom mjestu u Novom Selu i istoj uzeo mobilni telefon sa sim karticom vrijednosti oko 400 KM nakon čega se udaljio u nepoznatom pravcu. Kasnije istog dana imenovani je oštećenoj na drugi mobilni telefon putem društvene mreže WhatsApp uputio više raznih prijetećih poruka koje su kod iste izazvale strah. Po prijavi su postupili službenici OKP PU Odžak koji su pronašli imenovanog A.K. kojom prigodom je isti odbio suradnju, te je pružao aktivan otpor zbog čega je uhićen uz uporabu tjelesne snage i sredstava za vezivanje i službenim vozilom je prevezen do PU Odžak gdje je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba. O svemu je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske koja je naložila provođenje istrage i postupanje u skladu s Zakonom zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje gore navedenih kaznenih djela, zbog čega je nad istim izvršena kriminalistička obrada.

  Dana 06. siječnja 2021. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koje se dogodilo u Gornjoj Dubici, na način da je NN osoba ili više njih izvršila provalnu krađu u osobno vozilo vlasništvo I.M. iz Pruda koje je bilo parkirano na parkingu mjesnog groblja u Gornjoj Dubici. Na mjesto događaja su upućeni službenici OKP PU Odžak koji su izvršili očevid i utvrdili da je provalna krađa za vrijeme dok se vlasnik nalazio na pogrebu u istom groblju na način da je nepoznati počinitelj ili više njih razbio zadnje bočno staklo i iz unutrašnjosti vozila otuđio mušku kožnu torbicu u kojoj se, po izjavi vlasnika, nalazio novac u raznim apoenima i valutama, bankovne kartice i osobni dokumenti. Nakon otuđenja počinitelj se udaljio s mjesta događaja u nepoznatom pravcu. Policijski službenici PU Odžak će poduzeti sve potrebite mjere na pronalasku počinitelja i dokumentiranju ovog kaznenog djela.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je pet prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 07. siječnja 2021. godine u 00,35 sati policijski službenici PS Odžak u ul. O. Džananovića u Odžaku su zatekli trideset jednogodišnju E.D. iz Odžaka koja se kretala na javnom mjestu čime je prekršila odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 07. siječnja 2021. godine u 23,30 sati policijski službenici PS Odžak u ul. R. Porobića u Odžaku su zatekli devetnaestogodišnjeg E.Š. iz Bos. Krupe koji se kretao na javnom mjestu čime je prekršio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 07. siječnja 2021. godine u 23,35 sati policijski službenici PS Odžak u ul. R. Porobića u Odžaku su zatekli dvadeset šestogodišnjeg A.H. iz Bos. Krupe koji se kretao na javnom mjestu čime je prekršio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 10. siječnja 2021. godine u 00,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja JRiM u VIII ulici na kbr. 18/3 na način da se stvara nepotrebna buka reproduciranjem glazbe. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je dvadeset trogodišnjem I.K. iz Oštre Luke uručila prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 11. siječnja 2021. godine u 00,30 sati policijski službenici PS Odžak u ul. R. Porobića u Odžaku su zatekli četrdeset šestogodišnjeg Z.B. i pedeset šestogodišnjeg I.K. obojica iz Donjeg Svilaja koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  PROMET

  Evidentirane su tri prijave prometne nezgode.

  Dana 06. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti u Ugljari. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala G.M. iz njemačke koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilu bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 08. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na magistralnoj cesti Orašje-Tuzla. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao S.M. iz Matića koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilu bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 10. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u D.Mahali u ul. Stjepana radića naspram kbr.10. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali P.Dž. iz Donje Mahale i B.Ž. iz Ugljare koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta dok je imenovani B.Ž. zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 431 vozilo i vozača, uručili su 58 prekršajnih naloga i 5 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja, te su podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili jedno vozilo i dva vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljeno je deset prijava ostalih događaja.

  Dana 04. siječnja 2021. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu požara u obiteljskoj kući u ulici 104. HVO brigade u Domaljevcu. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila razgovor na okolnosti nastalog događaja, a vatrogasci DVD Domaljevac-Šamac su požar lokalizirali.

  Dana 04. siječnja 2021. godine policijski službenici PS Odžak su na području Odžaka zatekli 12 migranata za koje je utvrđeno da su državljani Turske. Navedeni su dovezeni u PU Odžak gdje su smješteni u prostorije za privremeni boravak migranata, te je o događaju obaviješten inspektor za strance iz Ureda za strance u Orašju koji je rekao da će ujutro postupiti po prijavi.

  Dana 05. siječnja 2021. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu pronalaska NUS (neeksplodiranog ubojitog sredstva) u Grebnicama u blizini lovačke kuće. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obilježila NUS do dolaska djelatnika Civilne zaštite.

  Dana 05. siječnja 2021. godine tridesetogodišnjem D.D. iz Vojskove, koji je uhićen prethodnog dana, temeljem naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske je produljeno zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 06. siječnja 2021. godine službenici OKP PU Odžak, provodeći kriminalističku obradu nad tridesetogodišnjem D.D. iz Vojskove, došli su do saznanja da u Vojskovi postoji lokacija na kojoj se nalazi plantaža opojne droge. Istog dana, temeljem usmenog naloga nadležnog tužitelja, policijski službenici su izvršili očevid na mjestu pronalaska plantaže kojom prigodom je pronađeno i izuzeto više stabljika indijske konoplje.

  Dana 07. siječnja 2021. godine policijski službenici su vršili osiguranje štićene osobe koja je boravila na području Županije kao i KDZ pregled i osiguranje objekta u kojem je smještena štićena osoba.

  Dana 07. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu razmirica u Ugljari. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obavila obavijesne razgovore s J.G. iz Ugljare i A.M. iz Boka, nakon kojih je imenovanu A.M. upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 07. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu razmirica u Orašju na BP „AGS“. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obavila obavijesne razgovore s M.P. i Z.P. oboje iz D. Mahale, nakon kojih je imenovanog Z.P. upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 07. siječnja 2021. godine policijski službenici PU Odžak su na području Odžaka zatekli 12 migranata, koji su dovezeni i smješteni u prostoriju za smještaj migranata u PU Odžak, a o svemu su upoznati službenici Ureda za strance u Orašju. Operativnim radom policijski službenici su došli do saznanja da su migrante na područje Odžaka dovezle dvije osobe s osobnim vozilima, te su kasnije istog dana u Odžaku u ul. R. Porobića zaustavili dva osobna vozila kojima su upravljali devetnaestogodišnji E.Š. i dvadeset šestogodišnji A.H. obojica iz Bosanske Krupe. Imenovani su privedeni u službene prostorije PU Odžak i u obavijesnom razgovoru su potvrdili da su gore navedene migrante dovezli na područje Odžaka. O svemu je obaviješten nadležni tužitelj tužiteljstva BiH koji će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 09. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu razmirica u Orašju. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obavila obavijesne razgovore s N.B. iz Orašja i L.M. iz Brčkog, nakon kojih je imenovanog L.M. upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali pet nepoznatih osoba, izvršili dvije pratnje i jedno osiguranje.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 203 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 356 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimili smo skupno 23 prijave događaja i 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti