Više

  Tjedni pregled dnevnih događanja za period 28.12.2020.-04.01.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su četiri prijave počinjenja četiri kaznena djela.

  Dana 28. prosinca 2020. godine službenici kriminalističke policije MUP Županije Posavske su došli do operativnih saznanja da su trideset devetogodišnji A.B. iz Čelića i pedeset devetogodišnji Đ.D. iz Tolise zatečeni u vršenju kaznenih djela „Pronevjera u službi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“ na način što su iz teretnih vozila, koji su se nalazili parkirani na carinskom terminalu u Orašju, izvlačili, odnosno otuđili pogonsko gorivo koje su zatim prodavali. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala isto do dolaska ekipe za očevide, koja je u vezi s navedenim poduzela sve zakonom predviđene mjere i radnje. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili gore navedena kaznena djela imenovani su uhićeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. O navedenom događaju je upoznat i nadležni tužitelj Županije Posavske, te su istog dana, temeljem naloga nadležnog suca Općinskog suda u Orašju, policijski službenici izvršili pretragu objekata i vozila koje koristi imenovani Đ.D., kojom prigodom su pronađeni predmeti koji se mogu dovesti u vezu s izvršenjem navedenih kaznenih djela.

  Dana 31. prosinca 2020. godine službenici OPP PU Orašje su u Orašju u neporednoj blizini diskoteke „Sova Night club“ zaustavili i kontrolirali vozilo VW Passat, kojim je upravljao dvadeset sedmogodišnji I.Z. iz Ugljare. Tom prigodom službenici kriminalističke policije su imenovanog i vozilo pregledali te su pronašli nekoliko papirnih paketića u kojima se nalazio prah koji asocira na opojnu drogu, nakon čega su istog uhitili zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Posjedovanje u omogućavanje uživanja opojnih droga“. Kasnije istog dana, a u vezi s gore navedenim, službenici krim policije MUP ŽP su uz suglasnost suvlasnika izvršili pretragu ugostiteljskog objekta „Simply“ u Orašju, o čemu je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske. Istražitelji će nastaviti s poduzimanjem daljnjih mjera i radnji predviđenih zakonom.

  Dana 01. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimilo prijavu kojom pedeset trogodišnji M.A. iz Oštre Luke prijavljuje da je fizički napadnut od strane četrdeset devetogodišnji Đ.V. iz Oštre Luke u Oštroj Luci u ugostiteljskom lokalu „Cadillac“, pri čemu je zadobio lake tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik DZ Orašje. Po prijavi su postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Laka tjelesna ozljeda“ te će poduzeti daljnje mjere i radnje predviđene zakonom.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je deset prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 28. prosinca 2020. godine u 23,25 sati policijski službenici PS Orašje u D. Mahali u ul. Franjevačka su zatekli dvadeset petogodišnjeg M.Đ., dvadesetogodišnjeg J.Č i dvadeset jednogodišnjeg M.Đ., sva trojica iz Domaljevca, koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 29. prosinca 2020. godine u 23,15 sati policijski službenici PS Domaljevac-Šamac u Domaljevcu u ul. Sv. Ane su zatekli dvadeset četvorogodišnjeg A.M. i dvadeset jednogodišnjeg D.M., obojica iz Domaljevca, koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 31. prosinca 2020. godine u 00,32 sati policijski službenici PS Orašje u XIV. ulici u Orašju su zatekli dvadesetogodišnjeg P.D. iz Tolise, dvadesetogodišnjeg K.O. iz Orašja i dvadesetogodišnjeg J.B. iz Ugljare koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 31. prosinca 2020. godine u 02,20 sati policijski službenici PS Orašje u D. Mahali su zatekli tridesetogodišnjeg D.M. iz Domaljevca koji se kretao na javnom mjestu čime je prekršio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 01. siječnja 2021. godine u 01,20 sati policijski službenici OPP PU Odžak u Novom Selu su zatekli dvadeset jednoogodišnjeg M.P. iz Njemačke koji se kretao na javnom mjestu čime je prekršio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. siječnja 2021. godine u 23,05 sati policijski službenici PS Odžak u ul. M. Tita u Odžaku su zatekli osamnaestogodišnje H.S. i I.Ž., obojica iz Odžaka, koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. siječnja 2021. godine u 23,25 sati policijski službenici PS Odžak u ul. M. Tita u Odžaku su zatekli dvadeset trogodišnjeg I.Č. iz Vrbovca i dvadeset petogodišnju L-A.A. iz Pruda koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. siječnja 2021. godine u 23,30 sati policijski službenici Postrojbe za potporu u Kostrču su zatekli dvadeset trogodišnjeg M.H. iz Domaljevca i devetnaestogodišnjeg E.H. iz Orašja koji su se kretali na javnom mjestu čime su prekršili odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  Dana 02. siječnja 2021. godine u 23,30 sati policijski službenici Postrojbe za potporu u Kostrču prilikom kontrole kod dvadeset trogodišnjeg M.H. iz Domaljevca su pronašli džepni nož marke „Herbertz Messer“ duljine oštrice oko 10 cm koji je istom oduzet uz izdavanje potvrde o privremenom oduzimanju. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o oružju Županije Posavske.

  Dana 03. siječnja 2021. godine u 23,25 sati policijski službenici PS Odžak u ul. M. Tita u Odžaku su zatekli devetnaestogodišnjeg T.I. iz Potočanskog Lipika koji se kretao na javnom mjestu čime je prekršio odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o ograničenju kretanja osoba od 23,00 do 05,00 sati. Imenovanom je uručen prekršajni nalog zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM.

  PROMET

  Evidentirano je osam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 28. prosinca 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 25. prosinca 2020. godine u Orašju na Dusinama u kojoj su sudjelovali D.K. iz Ugljare i D.D. iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali s osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 25. prosinca 2020. godine na lokalnoj cesti u Tolisi u kojoj su sudjelovali M.O. iz Tolise i I.M. iz Grebnica koji su u trenutku nezgode upravljali s osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 29. Prosinca 2020. Godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Gornjem Svilaju na magistralnoj cesti Odžak-Brod. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali N.N. iz Slavonskog Broda i N.M. iz Broda, koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilima, bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 30. prosinca 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi na križanju ulica V. Nazora i Omladinske. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao I.B. iz Tolise koji je u trenutku nezgode upravljao biciklom i tom prigodom je zadobio lake tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik DZ Orašje. Zbog upravljanja biciklom u alkoholiziranom stanju imenovani je zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Dana 31. prosinca 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u D. Mahali u ul S. Radića naspram kbr. 131 i u kojoj ima ozlijeđena osoba koja je odvezena s mjesta događaja vozilom hitne pomoći. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao T.M. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i tom prigodom je zadobio teške tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik DZ Orašje, dok je na vozilu i na električnom stupu nastupila materijalna šteta.

  Dana 01. siječnja 2021. Godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Selu na lokalnoj cesti. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.P. iz Njemačke, koji su u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i drugo osobno vozilo koje je bilo parkirano. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilima, bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 01. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Boku u ul Filipovići naspram kbr. 114. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala S.Đ. iz Ugljare koja je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilu bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 03. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Boku u ul Filipovići naspram kbr. 49. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali A.D. iz Orašja i I.G. iz Frankfurta koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta na vozilima, bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 428 vozila i vozača, uručili su 63 prekršajna naloga i 13 obavijest o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja, te su podnijeli jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili jedno vozilo i tri vozača od koji su dva vozača zbog vožnje u alkoholiziranom stanju zadržani do istrežnjenja u prostorijama za zadržavanje.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljeno je 8 prijava ostalih događaja.

  Dana 29. prosinca 2020. godine temeljem naloga Općinskog suda u Orašju izvršena je pretraga pedeset jednogodišnjeg I.K. iz Ugljare, obiteljske kuće, pripadajućih objekata i vozila koje isti koristi. Nakon izvršene pretrage, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela „Pronevjera u službi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“ imenovani je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  Dana 29. prosinca 2020. godine temeljem naloga Općinskog suda u Orašju izvršena je pretraga pedeset petogodišnjeg S.Š. iz Orašja, obiteljske kuće, pripadajućih objekata i vozila koje isti koristi. Nakon izvršene pretrage a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela „Pronevjera u službi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“ imenovani je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  Dana 29. prosinca 2020. godine temeljem naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske trideset devetogodišnjem A.B. iz Čelića, koji je uhićen prethodnog dana zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela „Pronevjera u službi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, produženo je zadržavanje za 24 sata.

  Dana 29. prosinca 2020. godine temeljem naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske pedeset devetogodišnjem Đ.D. iz Tolise, koji je uhićen prethodnog dana zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kaznena djela „Pronevjera u službi“ i „Zlouporaba položaja ili ovlasti“, produženo je zadržavanje za 24 sata.

  Dana 29. prosinca 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu međususjedskih razmirica u Oštroj Luci. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je do razmirica došlo između M.A i J.A obje iz Oštre Luke. Policijski službenici su s imenovanim obavili obavijesne razgovore, te su iste upozorene zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 31. prosinca 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu međususjedskih razmirica u Orašju. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je do razmirica došlo između J.J. i S.K. obojica iz Orašja. Policijski službenici su s imenovanim obavili obavijesne razgovore, te su S.K. upozorili zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 01. siječnja 2021. godine PS Orašje je zaprimila prijavu međususjedskih razmirica u Orašju. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je do razmirica došlo između A.K. i E.P. oboje iz Orašja. Policijski službenici su s imenovanim obavili obavijesne razgovore, te su E.P. upozorili zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 03. siječnja 2021. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu da je 30.12.2020 godine S.Ć. iz Domaljevca iznajmio vozilo u Doboju koje je trebao vratiti idućeg dana što isti nije učinio. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesni razgovor u kojem je isti rekao da će odmah idućeg dana vratiti vozilo.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali pet nepoznatih osoba, te su izvršili pet pratnji i tri asistencije sjelatnicima Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 263 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 300 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje rada dva ugostiteljska objekata gdje su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimili smo skupno 30 prijava događaja te 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti