Više

  U 2021.g. sanira se parapetni zid na potezu Grebnice – Bazik

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić danas (24.08.) upriličio je sastanak u Vladi ŽP u Orašju sa predstavnicima „Agencije za vodno područje rijeke Save“ Sarajevo. Glavna tema sastanka bila je prezentacija Glavnog projekta sanacije parapetnog zida na potezu Grebnice-Bazik. Sastanku su bili nazočni predstavnici AVP Sava direktor Sejad Delić sa suradnicima, resorni županijski ministri Mato Brkić i Anes Osmanović, predstavnici projektanta Higracon d.o.o. Sarajevo, te predstavnici općine Domaljevac-Šamac.

  Agencija je tijekom 2020. sklopila ugovor sa firmom „Higracon“ d.o.o. Sarajevo za izradu „Glavnog projekta sanacije parapetnog zida na potezu Grebnice-Bazik na području Srednje Posavine“ koji je u finalnoj fazi izrade. Na sastanku u Orašju pojašnjeni su svi aspekti projekta sanacije parapetnog zida koji je, rečeno je, najkritičnija točka obrane od visokog vodostaja na potezu Srednje Posavine jer je zid značajno oštećen budući je građen prije 50 godina. Poplava iz 2014.g. pokazala je njegovu važnost i potrebu nadvišenja.

  Predstavnici projektanta pojasnili su detaljno sve aspekte projekte i moguća rješenja. Svi su se tijekom rasprave složili, želimo najbolje rješenje koje će biti dugoročno, jer je to životno pitanje šireg područja Posavine.-Želimo da ovo bude najsigurnija točka obrane od visokih voda, stoga se zalažemo za rješenje koje će značiti nadvišenje postojećeg nasipa u dužini od 1,4 km za 50 cm te adekvatnu širinu u ovisnosti od ostalih tehnoloških rješenja, naglasio je predsjednik Vlade Topić. Direktor Delić također je dao potporu projektnom zadatku koji će omogućiti da parapetni zid na potezu Grebnice-Bazik bude sigurna točke obrane od visokih voda. -Iduće godine počinjemo užurbano sa svim radovima, zaključio je Delić. Prema prvim procjenama investicijska bi vrijednost projekta trebala biti preko 1.500.000,00 KM.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti