Više

  U općini Odžak „Dani sjećanja 2017. g.“

  Najčitanije

  U općini Odžak odvijaju se sadržaji tradicionalne 21. po redu (1996.-2017. g.) manifestacije „Dani sjećanja“. Današnjim ( 25.05.2017. g.) sadržajima bio je nazočan veliki broj gostiju i dužnosnika. Uz ostale bili su dr. Dragan Čović, član Predsjedništva BiH, Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Marijan Klaić, predsjednik Vlade Županije Posavske sa ministrima u Vladi ŽP, Joso Marković, predsjednik Skupštine Županije Posavske te općinski dužnosnici i predstavnici institucija. Blagoslov gradilišta kojim je označen početak izgradnje Spomen parka, procesija do Nujića groblja, polaganje vijenaca, sv.misa za stradalnike Drugog svjetskog rata i poraća koju je predvodio mons. dr. sc. Tomo Vukšić, današnji su sadržaji odvijanja manifestacije „Dani sjećanja 2017. g.“.


  -Župnik Pavo Brajinović okupio nas je prije godinu dana na jednoj izuzetnoj ideji da oživimo i otrgnemo od zaborava sjećanje na sve žrtve koje su u ovo vrijeme prije 72 godine njih 3.361 dali svoj život samo zbog toga što su trebali kazati da su bili svoj na svome, da su branili svoj dom, da su štitili svoju obitelj i nosili hrvatsko ime. Postoji još puno stratišta, križnih putova Hrvatskog naroda diljem ovog prostora i ne samo Bosne i Hercegovine koji se dostojanstveno obilježavaju. Naša želja je ne korigirati povijest i razgovarati previše o tome, to su povijesne razine, nego prije svega zabilježiti svako od tih imena jer sve su to osobe koje su imale svoj život, svoje obitelji. Veliki dio njih još ne može naći ostatke svojih najmilijih. I evo na tome radimo. Trebalo je jako dugo vremena, 72 godine da se mi u Odžaku na jedan ovakav način možemo okupiti i sjetiti i napraviti Spomen obilježje, da se na neki način zabilježi svaka žrtva svakog režima, osobito totalitarnih režima. Ono što je nama interesantno je da otrgnemo od zaborava sve ono što se dešavalo uz Drugi svjetski rat, a da to bude poruka svakom zločinu bez obzira tko ga je činio, u ime čega, u ime koga i da se sjetimo svake žrtve. Time ćemo na najbolji način osigurati jedan normalan život svih na ovim prostorima bez obzira tko su, kako se predstavljaju, kojem se Bogu mole i kako se zovu. Zato mi je drago da sam danas ovdje da damo doprinos i otrgnemo, ogromnu žrtvu hrvatskog naroda u odžačkom kraju, od zaborava, kazao je u dr. Dragan Čović u Posavskoj Mahali ( općina Odžak).

   


  U izjavi za medije Zvonko Milas, državni tajnik Ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske naglasio je da je njegov dolazak u znaku pokazivanja iskazivanja poštovanja i ne sjećati se smrti svih tih ljudi nego sjećati se njihovih života. -Biti tu, izraziti poštovanje svim njihovim obiteljima i svim onima koji su ostali iza njih, posebno onima kojima još ne znaju i traže one koji su pobijeni 1945. godine, kazao je Milas. Naglasio je da Hrvatski narod imao puno križnih putova, a ono što nam preostaje je da budemo što više zajedno, da nemamo zajedništvo samo u nevolji nego u životu kad nam se nudi, kad nam je dobro, na putu, da to dobro uzmemo zajedno, živimo zajedno i pomažemo jedni drugima jer mislim da samo takav život ima smisla, naglasio je Milas.

  -Ovo je prilika prisjetiti se žrtava odžačke Posavine kao i žrtava cijele Bosanske Posavine, onih koji su izgubili svoje živote na križnome putu, kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić u prigodnom govoru. Podsjetio je također na vrijeme Domovinskoga rata jer je ovo vrijeme, kazao je, kada više brigada HVO-a koje su branile posavsko područje obilježavaju svoje obljetnice. -Ovdje smo, između ostalog i da damo potporu gradnji Spomen obilježja, vječnog svjedoka svih stradanja Hrvata, prije svega u Bosanskoj Posavini, odnosno odžačkoj Posavini. Temelji tog objekta su urađeni, a na nama je da taj objekt završimo kako bi ostao trajno u sjećanju, kako našim generacijama, tako i onima koji dolaze. Vlada Županije Posavske će potpomoći nicanje ovog spomenika, odnosno Spomen parka, jer i do sada je Vlada ŽP pomagala spomeničku baštinu, kulturni, sportski  i svaki drugi razvoj sve tri općine Županije Posavske, a to će činiti i ubuduće, kazao je premijer Klaić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti