Više

  U Orašju otvoreni 26. Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“

  Najčitanije

  Filmski festival u Orašju Dani hrvatskog filma „Ivo Gregurević“ otvorila je proteklog vikenda ministrica kulture u Vladi Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek, izaslanica predsjednika Vlade RH.
  –Ovaj festival u isto vrijeme povezuje Hrvatsku i BiH i Posavinu, a filmskoj publici u ovom dijelu BiH daje mogućnost da kroz festival upozna sve ono što se recentno stvara u našoj zemlji. Na takav način možda zainteresira i neke nove glumce i filmske djelatnike da krenu tim putem i počnu se baviti tom umjetnošću. Razvijate ovu manifestaciju i na takav način sačuvate uspomenu na velikog hrvatskog glumca Ivu Gregurevića, istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

  Ovogodišnji festival održava se pod visokim pokroviteljstvom Hrvatskog narodnog sabora BiH i Vlade RH. Posebno su na skupu pozdravljeni dr. Dragan Čović predsjednik HNS BiH, a domaćini manifestacije bili su načelnik općine Marijan Oršolić i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić. Uz brojne visoke uzvanike na svečanoj akademiji nazočili su predsjednik FBiH Marinko Čavara, ministrica kulture i športa u Vladi FBiH Zora Dujmović, ministrica civilnih poslova u VM BiH Ankica Gudeljević, dopredsjednik RS Josip Jerković i izaslanik u Vijeću naroda RS Davor Čordaš, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, predstavnici diplomatskog zbora RH, predstavnici županija, uz ostale predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić, predstavnici gradova, općina, javnih institucija federalne i državne razine BiH, brojni ministri, zastupnici i predstavnici akademske zajednice, vjerskih zajednica, udruga i brojnih medija.

  Svečana akademija započela je prikazom adaptiranog teksta dijela predstave Hamleta u selu Mrduša Donja, u režiji Dražena Ferenčine i adaptaciji Ilje Benkovića, kojeg su uprizorili i prilagodili današnjem vremenu glumci HNK u Osijeku, Gradskog kazališta Joza Ivakić iz Vinkovaca i Orašja. Riječi dobrodošlice uputio je Iljo Benković predsjednik Udruge „Filmski festival Ivo Gregurević“, a ravnatelj HMI Zagreb Mijo Marić je naglasio: Orašje ovih dana postaje veće od sebe i usudim se kazati, postaje centar hrvatske kulture u vremenu trajanja festivala. Potporu festivalu i poštovanje prema Ivi Gregureviću, kao i mnogo puta do sada iskazala je Borjana Krišto zamjenica predsjedatelja zastupničkog doma PS BiH. Istaknula je kontinuitet održavanja manifestacije što najbolje govori o njenom značaju, jer se nije prekidala ni u najtežim vremenima velikih poplava u Posavini i pandemije koronavirusa. U znak zahvalnosti, brončane plakete s likom Ive Gregurevića dobili su Mijo Marić, Borjana Krišto, ministrica Nina Obuljen Koržinek i tvrtka ROX Orašje.

  Ovogodišnji dobitnici filmske nagrade festivala za veliki doprinos i angažman u stvaranju i razvoju hrvatske filmske umjetnosti su glumac Goran Grgić i glumica Zrinka Cvitešić.
  Riječ je o skulpturama Ive Gregurevića koje su dobitnicima uručili domaćini festivala, načelnik općine Orašje Marijan Oršolić i predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

  Program svečanosti otvorenja festivala kojeg je vodio dvojac glumaca Josipa Oršolić iz Tolise i Duško Modrinić bio je prožet glazbom violončelistice Ane Rucner. Nakon svečane ceremonije otvorenja festivala u sportskoj dvorani u Orašju druženje s glumcima je nastavljeno u objektu sportskog centra Aqua. Nedjeljna večer bila je u znaku projekcije filma „Ne naginji se van“, prvog filmskog uratka kojeg je Ivo Gregurević snimio u svojoj bogatoj glumačkoj karijeri.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti