Više

  U Vladi ŽP press konferencija na temu koronavirusa (COVID-19)

  Najčitanije

  U zgradi Vlade Županije Posavske danas (30.03.) održana je press konferencija na temu aktualne pandemije koronavirusom (COVID-19). Medijima su se obratili ministar i predsjednik Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne politike Damir Živković, specijalista epidemiolog u Zavodu za javno zdravstvo ŽP dr. Goran Pavić, ravnatelj Županijske bolnice Orašje dr. Perica Jelečević i predsjednik Vlade Županije Posavske predsjednik Županijskog stožera civilne zaštite Đuro Topić.

  Ministar Damir Živković
  -Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike sastaje se tri puta tjedno, a po potrebi i češće. Mi smo na vrijeme pripremili naše djelatnike u zdravstvu, a također i određene prostore koji se odnose na izolatorije. Formirana su četiri izolatorija od kojih su tri pri domovima zdravlja i jedan pri Županijskoj bolnici u Orašju. Ukupan broj kreveta je 50. Stožer će do kraja tjedna pripremiti jedan prostor za karantenu, a to će biti sportska dvorana s 50 kreveta. Do kraja tjedna prioritet nam je nabavka zaštitne opreme za zdravstvo. Što se tiče Rješenja koja su izdana za samooizolaciju izdano je 439 Rješenja o samoizolaciji na području Županije Posavske. Prestalo je njih 205, tako da sa današnjim danom imamo 234 osobe koje se nalaze u kućnoj samoizolaciji.

  Epidemiolog dr. Goran Pavić
  -U vremenu od 13.03. do danas u posebnom izolatoriju u Županijskoj bolnici Orašje na hospitalizaciji smo imali pacijenticu starije životne dobi s područja općine Domaljevac-Šamac gdje joj je laboratorijskim testiranje potvrđeno postojanje koronavirusa s izraženim simptomima bolesti COVID-19. Pacijentica je primila adekvatnu terapiju tijekom perioda izolacije u Županijskoj bolnici Orašje i dobro se osjeća. Za nju smo proveli i dodatna testiranja sukladno proceduri i dobili smo dva negativna rezultata čime se može reći da je pacijentica izliječena. Sukladno preporukama koje imamo, nakon što smo otpustili pacijenticu iz Županijske bolnice Orašje određena joj je dodatna 14-dnevna samoizolacija.

  Ravnatelj dr. Perica Jelečević
  -Kad je u pitanju Županijska bolnica, mi smo bili prisiljeni formirati privremeni zarazni odjel i staviti ga u funkciju obrane od epidemije koronavirusa. Uspješno je liječena i izliječena jedna pacijentica koja je bolovala od srednje teške kliničke slike COVID-19 zbog čega možemo i svi skupa biti ponosni i ja kao ravnatelj bolnice. U bolnici nemamo organizirani zarazni odjel niti imamo specijalistu za zarazne bolesti, no morali smo na određen način prestrukturirati kadrovske potencijale, doktore i medicinske sestre, i u takvoj situaciji glavninu naše djelatnosti preusmjeriti i uskladiti prema novonastalnoj situaciji. Funkcija Županijske bolnice je također u eventualnoj daljoj trijaži, odnosno slanju najtežih kliničkih oblika od ove infekcije. Mi smo uspostavili suradnju s tuzlanskim kliničkim centrom gdje inače uobičajeno šaljemo pacijente, tako da imamo obećanja da neće biti problema ukoliko se pojavi pacijent s težom kliničkom slikom. I generalno mogu reći, i kao doktor, i kao ravnatelj bolnice, i kao član Kriznog stožera da je Krizni stožer do sad pokazao dosta dobru učinkovitost. Pokazali smo relativno dobru ozbiljnost u ovoj situaciji i smatram da je epidemiološka situacija za nas za sad relativno povoljna i dobra.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić
  -Danas smo imali sjednicu Županijskog stožera civilne zaštite i donijeli smo nove zapovijedi kad je u pitanju ograničenje kretanja stanovništva na našem području, što su u biti zapovijedi koje je donio Federalni stožer no prilagođeni našoj situaciji. Uz poštivanje svih vremenskih ograničenja dali smo mogućnost da naši poljoprivrednici koji voze traktore, a imaju više od 65 godina mogu se u takvim situacijama kretati od kuće do svojih njiva. Vjerujemo da je to jedan od načina koordinacije i federalne i županijskih razina, tako da imamo istodobno mjere koje će ograničavati kontakte, znači sprečavati širenja virusa, ali isto tako omogućiti ljudima da se bave i gospodarstvom, u našem slučaju dakle poljoprivredom.

  Naš zdravstveni sustav na području naših općina, tri Doma zdravlja i Županijska bolnica spremni su za dalji nastavak borbe s epidemijom. Imamo povoljnu situaciju jer nemamo aktivnog slučaja zaraze nakon što je jedna pacijentica izliječena, ali to nas ne smije opuštati. Ne smijemo se zavaravati time, jer očekujemo da bi vjerojatno novi testovi mogli pokazati da će se ta zaraza pojaviti.

  Zahvalio bi našem medicinskom osoblju, policijskim službenicima i inspektorima koji su prva linija obrane, ali isto tako i našem stanovništvu, našim građanima koji su pokazali odgovornost u ovoj situaciji, jer ova borba najviše ovisi o svima nama, od pojedinačne odgovornosti. Za sada smo u tome dobri i želim i vjerujem da ćemo takvi biti i ubuduće.

  Ono što je moje očekivanje da od federalne razine da dobijemo konačno i konkretnu pomoć kad je u pitanju oprema za zdravstvene djelatnike, za zaštitu i oprema za liječenje pacijenata Inzistiramo da u ovim ograničenjima koje imamo, na mjestima okupljanja a to su trgovine, ljekarne, prostori rada, da općinske sanitarne inspekcije kontroliraju kako se trgovci ponašaju, da li provode mjere i socijali razmak, te da li redovito dezinficiraju sve što se koristi u kupovini u tim prostorima.

  Također očekujemo da se status Graničnog prijelaza Orašje riješi u što skorije vrijeme, da se na njemu uspostavi karantena, ili da se zatvori. Mi smo u stalnoj komunikaciji s Federalnim stožerom civilne zaštite i s koordinacijskim tijelom BiH kad je ta problematika u pitanju. Od Graničnog prijelaza Orašje sada je stvorio jedan lijevak preko kojeg ulaze svi oni koji ne žele ići u posebne karantene i imati posebne tretmane na graničnim prijelazima u Šamcu, Brodu i Gradiški. I to nam, pogotovo vikendom pravi problem. Mi smo ga privremeno riješili tako što naša policija prati sve te osobe u njihovim osobnim automobilima ili autobusima do granice Županije Posavske, i predaju ih dalje mjerodavnim policajcima, ali to nam angažira nepotrebno veliki broj policajaca koji bi se trebali istovremeno baviti s kontrolom provedbe ovih ostalih mjera koje su na snazi.

  PITANJA-ODGOVORI
  U brojnim pitanjima novinara izdvajamo odgovor predsjednika Vlade Topića na upit zašto nije postavljen karantena -šator na graničnom prijelazu Orašje.- Ne znam na koji su način donesene odluke o tome gdje će se postavljati šatorske karantene na graničnim prijelazima, no svakako su trebali uključiti Orašje jer se radi o velikom graničnom prijelazu. Odmah smo reagirali da se taj status riješi i postavi šator ili da se granični prijelaz totalno zatvori, no danas se ništa nije dogodilo.

  -Jedna od naših prvih preporuka jeste naša preporuka da se ne kreće iz dijaspore na put do kuće. Ipak, jasno nam je da postoje osobe koje će doći zbog neriješenog zdravstvenog ili gubitka posla morati doći doma. U tim ćemo slučajevima reagirati po proceduri i zamoliti da maksimalno poštuju mjeru samoizolacije, a koji imaju simptome bolesti bit će testirani i dalje će se postupiti po proceduri. Znamo također mnoge koji su planirali doći za Uskrs a ipak to neće učiniti. Cijela situacija se jedino može popraviti sa što manje kretanja i smanjene komunikacije. Ako se ona poveća, a mogla bi se povećati za Uskrs, sadašnje stanje koje je za sada stabilno moglo bi se ugroziti.

  Na kraju press konferencije dr. Jelečević je još jednom apelirao na poštovanje svih donesenih mjera:

  -Kod nas je stanje relativno povoljno. Apeliram na ljude da se drže samoizolacije u kućama, poštuju policijski sat, ne prave socijalne kontakte, a to je najbolja prevencija za širenje koronavirusa. Naravno da smo mi rizična granično područje i da nam uvijek može stići novi slučaj, a onda postoji mogućnost transmisije kod nas. Moramo se strpjeti narednih 20 do mjesec dana i tada, barem kod nas, možemo očekivati da problem ide silaznom putanjom. Ipak mi nismo izolirani od BiH i svijeta. Postoje žarišta, i dok se pandemija ne riješi globalno, uvijek postoji mogućnost „prelijevanja“ bolesti.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti