Više

  Vlada Županije Posavske domaćin sastanka Foruma Dunav- Sava suradnje

  Najčitanije

  U konzultaciji s Gradom Ulm/Novi Ulm i predsjednikom Parlamenta Autonomne pokrajine Vojvodina, Vlada Županije Posavske danas je bila domaćin Foruma Dunav-Sava suradnje u Orašju. Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić sa suradnicima pozdravio je sudionike skupa kojem su uz ostale nazočili predstavnici grada Ulma Anreas Raab i Sebastian Rihm, predstavnici Vukovarsko-srijemske županije i gradova Vinkovci, Vukovar, Novi Sad, Sombor i općine Orašje. Na radnom sastanku rasprava je vođena o zajedničkom prijedlogu Ulma/Novog Ulma i predsjednika Parlamenta AP Vojvodina o strukturi Dunav- Sava Foruma, osnivanju Koordinacijske grupe kao i planiranim aktivnostima u 2020.g.

  Nakon sastanka u izjavi za medije Sebastian Rihm, direktor dunavskog ureda u Ulmu i Novom Ulmu je kazao:
  -Razgovarali smo o suradnji i budućim projektima sa svih deset partnera, uz ostalo o projektima iz oblasti kulture, logistike, zaštite okoliša i drugim. Mi smo već surađivali na tim područjima, a danas je bilo važno utvrditi presjek događaja i što je realizirano. Osnovali smo Koordinacijsku grupu koja će u ime svih partnera voditi ove poslove i teme. Izdvajam odličan projekt s Orašjem vezano za dualni sustav obrazovanja škola iz Ulma i Orašja. Nadamo se da će takvi projekti iz edukacijskog segmenta zaživjeti i u drugim partnerskim područjima, izjavio je Rihm.

  Krunoslav Srpak, savjetnik za međunarodnu suradnju i EU poslove Vukovarsko-srijemske županije Dunavsko-savsku suradnju vidi kao dobru platformu za povezivanje regija, država koje su već u Europskoj uniji, ali i onih koji su kandidati za članstvo u Europskoj uniji.
  -Postoje brojni europski projekti i prekogranični programi koji su okosnica za stvaranje zajedničkih projekata. Sada smo identificirali nekoliko područja suradnje i mislim da idemo u pravom smjeru. Možemo govoriti o začecima određenih zajedničkih projekata u sektoru turizma i gospodarstva. Na pravom smo putu da ih uobličimo i prijavimo na buduće natječaje, kazao je Srpak.
  Zadovoljstvo uspješnom suradnjom u okviru Dunav- Sava Foruma novinarima je prenio i načelnik općine Orašje Stanko Vincetić. – Bilo je konkretnih prijedloga kako da unaprijedimo Dunav-Sava suradnju. Na području općine Orašja osobito nas zanimaju teme ekonomskog razvoja i dualno školstvo. Imamo već uspostavljenu komunikaciju sa gradom Ulmom gdje je i dogovoreno na razini premijera, odnosno Vlade Županije Posavske i resornog ministarstva, povezivanje srednje škole iz Orašja i Ulma, kazao je načelnik Vincetić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti