Više

  Vlada Županije Posavske nastavlja sa mjerama u korist obitelji

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Marijana Klaića 15.09. je održana 46. sjednica Vlade Županije Posavske na kojoj je prihvaćen Prednacrt zakona o doplatku za djecu. Pojašnjenje Prednacrta zakona je dao ministar zdravstva, rada i socijalne politike Damir Živković, nakon čega je vođena rasprava u kojoj su razmatrane i usuglašavane stavke dokumenta. Prve procjene vezane za primjenu zakona govore o broju  od 3 500 djece i potrebnim proračunskim sredstvima u iznosu od 1 500 000,00 KM.

  -Ovo je jedan od iznimno važnih zakona kojim želimo pokazati i praktično da smo Vlada koja je senzibilizirana spram najosjetljivije kategorije građana, obitelji sa djecom, naglašeno je tijekom rasprave. Uvažene su primjedbe i sugestije Vlade u odnosu na predloženi tekst predloženog Prednacrta zakona o doplatku za djecu  koje će biti ugrađene u predloženi dokument i dostavljeni na razmatranje Skupštini Županije Posavske.

  Vlada Županije Posavske razmatrala je i prijedlog Akcijskog plana za provedbu strategije za borbu protiv korupcije Županije Posavske 2016.-2019. godine. Povjerenstvu koje je sačinilo dokument bit će u pisanoj formi dostavljene sugestije Vlade ŽP, nakon čega će Akcijski plan ponovo naći na dnevnom redu Vlade.

  Vlada Županije Posavske razmatrala je Nacrt zakona o porodiljnim naknadama zaposlenim majkama i u formi prijedloga prihvatila te proslijedila u skupštinsku proceduru.

  – Vlada Županije Posavske će nastaviti sa mjerama obiteljske politike, koja sa ostalim mjerama pomoći obitelj,i koje vlada od početka mandata poduzima, treba u konačnici rezultirati povećanim brojem novorođene djece, naglasio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, na sjednici na kojoj je Vlada ŽP utvrdila i u skupštinsku proceduru uputila Nacrt zakona o dječjem doplatku.  Time će ranije donesena Vladina mjera, Uredba o porodiljnim naknadama, nakon više od godinu dana uspješne primjene, dobiti zakonsku formu u obliku Zakona o porodnim naknadama.

  Komentirajući set razmatranih tema vezanih za mjere Vlade ŽP u korist obitelji, premijer Klaić je u izjavi za javnost kazao:

  -Pored već postojećih mjera koje je uvela Vlada Županije Posavske od početka mandata, kao što su udvostručene naknade za nezaposlene rodilje, porodiljne naknade svim uposlenim porodiljama sa plaćenim porodiljnim dopustom u trajanju od 12 mjeseci izjednačavajući porodilje u privatnom i javnom sektoru, subvencija troškova nabave školskih knjiga od 2. do 9. razreda, nabavka školskih knjiga za sve učenike prvih razreda, dodjela stipendija, Vlada će planirati i druge mjere.

  Očekujemo da i druge razine vlasti planiraju i uvode mjere pronatalitetne politike i skrbi za obitelj kao što je šira dostupnost djece predškolskom odgoju, pomoć uposlenim i neuposlenim ženama, pomoć u rješavanju stambene problematike kod kupnje stanova ili izgradnje obiteljskih kuća, osobito mladih obitelji itd.

  Vlada Županije Posavske i dalje će činiti sve što je u njenoj nadležnosti, mogućnosti, i u skladu sa važećim zakonskim normama, kako bi se ublažile poteškoće sa kojima se suočavaju obitelji. Te mjere ne obuhvaćaju samo financijsku potporu, nego i institucionalnu skrb. Zato je velika odgovornost na svima nama da planiramo i implementiramo mjere koje će zaustaviti negativne procese ekonomskog iseljavanja i negativne stope nataliteta, istaknuo je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti