Više

  XI. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske

  Najčitanije

  Uz predsjedanje Blaža Župarića, dana 22.2.2024. godine, održana je XI. redovita sjednica Skupštine Županije Posavske.
  Zastupnici su razmatrali i usvojili: Izvješće o radu Skupštine Županije Posavske za 2023. godinu, Program rada Skupštine Županije Posavske za 2024. godinu, Program rada Vlade Županije Posavske za 2024. godinu i Odluku o potvrđivanju imenovanja Ministra unutarnjih poslova Županije Posavske.
  Za ministra unutarnjih poslova imenovan je Đuro Delić iz Orašja.
  Na ovom zasjedanju zastupnička pitanja i inicijative postavili su i pokrenuli zastupnici Blaž Župarić, Drago Zečević i Mehmed Memišević.
  Dana 21.2.2024. godine svoje VIII. sjednice su održali Skupštinski odbori – Odbor za Ustav, Poslovnik i zakonodavstvo, Odbor za gospodarstvo, ekonomsku politiku i proračun i Odbor za društvene djelatnosti, jednakopravnost spolova i borbu protiv korupcije, izvijestili su iz Stručne službe Skupštine Županije Posavske.

  Na kraju skupštinskog zajedanja u izjavi za predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić u povodu usvojenog Programa rada Vlade Županije Posavske za 2024.g. uz ostalo je izjavio :
  -Programom rada Vlade Županije Posavske u ovoj godini nastavljamo sve naše mjere koje smo započeli u prošloj godini sukladno Smjernicama rada Vlade u ovome mandatu. Prije svega među prioritetima su gospodarstvo, podizanje gospodarskog rasta i upošljavanja i novih investicija sa naglaskom na poljoprivredu kao veliki resurs. Također je među prioritetima nastavak naših demografskih mjera i njihovo jačanje, od pomoći prvenstveno obiteljima s djecom kroz dječji doplatak, pomoć tijekom školovanja i niz drugih mjera koje realiziramo i već daju dobre rezultate, a mi ćemo ih nastaviti. Među prioritetima je i sigurnost prostora, što će kroz imenovanje ministra dati novi doprinos i odgovor na sve izazove koji su danas prisutni. Nastavit ćemo i mjere pomoći mladim obiteljima u rješavanju prvog stambenog pitanja, te vjerujem da će se nastaviti trend povećanja broja takvih obitelji kao što je to bilo u proteklom vremenu. Svakako je tu i set mjera i propisa koje ćemo trebati kao Županija napraviti u dijelu procesa pristupanja BiH prema Europskoj Uniji kroz potrebne propise i zakone koje je nužno usuglasiti ili donijeti. Kako bi sve planiramo ostvarili naravno da se podrazumijeva proračunska financijska stabilnost. Zahtjevi sindikata s kojima imamo stalne pregovore su često iznad proračunskih mogućnosti i raspoloživih sredstava. Dakle ne želimo sporazume koji će u budućnosti dovoditi u rizik mogućnost isplate plaća. Želimo svima biti partneri uz uvjet da je financijska stabilnost Županije Posavske garant da svi skupa funkcioniramo u oblastima koje pokriva Županija Posavska, izjavio je predsjednik Vlade ŽP Topić.

  Novinarima se obratio i predsjednik Skupštine ŽP Blaž Župarić:
  -Danas smo usvojili Izvješće o radu Skupštine ŽP za 2023. g. Ono je u većini ostvarilo planove Programa rada za 2023. g. i kao takvo je doneseno. Skupština je radila na donošenju zakona, ukupno 13 zakona. Ono što posebno raduje, doneseni su zakoni koji poboljšavaju standard naših građana, prije svega pomoć mladim obiteljima oko rješavanja stambenog pitanja, zatim demografske obnove, dječji dodatak, porodiljama, socijalnoj kategoriji stanovnika županije, a većim potporama i novim zakonima to je omogućeno. Isto tako Skupština je radila i na mjerama i planovima. Ono što nije urađeno u prošloj godini sadržano je u Programu rada Skupštine za ovu godinu. U prošloj je godini u formi nacrta donesen Prostorni plan Županije Posavske za 2019.-2039. godinu, vrlo važan dokument koji će trasirati budući razvoj cijele Županije Posavske i otvoriti mnoge mogućnosti našim gospodarstvenicima. Također planiramo donošenje 25 mjera normativne djelatnosti, znači planiramo 19 zakona od toga 12 potpuno novih. Radit ćemo na donošenju zakona koji će nas što više približiti Europskoj uniji i pristupnim pregovorima. Također će se raditi na donošenju zakona iz područja školstva, zdravstva, socijalne politike, branitelja, na izmjenama i dopunama gdje bi produbili i proširili prava. Prioritet je stvaranje što boljeg života naših žitelja u Županiji Posavskoj, ostanka i vraćanja mladih, zato se i radi na demografskoj obnovi, na svim ovim zakonima koji će ipak pomoći mladim obiteljima da ostanu ovdje živjeti, steknu radna mjesta, bolje i kvalitetnije žive, naglasio je predsjednik Skupštine ŽP Župarić.

  U prvoj kratkoj izjavi za medije novoimenovani ministar MUP-a u Vladi Županije Posavske Đuro Delić je kazao:
  -Prije svega bi se zahvalio predsjedniku Vlade ŽP na prijedlogu, te predsjedniku Skupštine ŽP i zastupnicima što su me imenovali na ovu odgovornu funkciju. Ovo je jedno kompleksno ministarstvo od 220 djelatnika, no obavljat ću ga profesionalno i sa svojim punim kapacitetom kako bi ministarstvo doprinosilo radu Vlade Županije Posavske, kazao je uz ostalo u izjavi za medije novoimenovani ministar MUP-a ŽP Đuro Delić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti