Više

  Završava se žetva pšenice

  Najčitanije

  Žetva pšenice na posavskim poljima privodi se kraju. Prosječni prinos pšenice ove godine je zadovoljavajući. Kombajneri su intenzivno radili kako bi iskoristili pogodno vrijeme i žetvu pšenice priveli kraju. Žetva će se završiti u optimalnim rokovima. Prema podacima sa kojim raspolažemo prinosi su nešto niži u odnosu na prošlogodišnje, koji su bili iznadprosječni, ali i dalje na razini višegodišnjeg prosjeka. Prema informacijama sa terena kreće se od 5-6 t/ha, tvrde u Odjelu poljoprivredne stručne službe Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

  -Prinosi su izrazito neujednačeni od polja do polja, ali u skladu sa primijenjenim agrotehničkim mjerama. Vrhunski prinosi i dobra kakvoća uroda postižu se korištenjem kombiniranog učinka, odnosno optimiziranjem cjelokupne agrotehnike i prakse upravljanja, kombiniranjem svih segmenata od izbora sorte, pravodobne primjene agrotehničkih mjera, pravilne gnojidbe i zaštite. Nadalje, rast i razvoj ozimih žita uglavnom je pod utjecajem temperature, svjetla i količine oborina, pa ako se ta tri vanjska segmenta ne nalaze u poželjnim granicama, njihov štetan utjecaj ne može se u značajnoj mjeri kompenzirati uporabom gnojiva ili nekom drugom mjerom. Nažalost, visok prinos pšenice i sadržaj proteina u samom zrnu često su obrnuto povezani, odnosno teško je istodobno postići oboje i ovu negativnu povezanost možemo u manjoj mjeri ublažiti adekvatnom primjenom svih mjera u postupku proizvodnje, iako veliki utjecaj imaju i vremenske prilike tijekom vegetacije na koje ne možemo utjecati. Umanjenje prinosa uzrokovalo je i olujno nevrijeme, praćeno jakim vjetrom i ledom, koje je krajem lipnja zahvatilo pojedine dijelove naše županije.

  Dakle, prosječni prinos pšenice ove godine je zadovoljavajući. Prema informacijama sa terena kreće se od 5-6 t/ha. S druge strane, u odnosu na prošlu godinu, hektolitar zrna je nešto lošiji, iako se na njegovu vrijednost može utjecati izborom sorte i trećom prihranom u klasanju primjenom dušičnog hranjiva, dok je sadržaj proteina izrazito dobar, oko 12-14%. Ono što je nepoznanica našim proizvođačima i čime su nezadovoljni jeste otkupna cijena pšenice koja još nije određena i svaka informacija o tome detaljno se analizira i preispituje, izvijestili su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade Županije Posavske.

   

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti