Više

  Završen projekt sanacije ljetnog nasipa za zaštitu od poplava

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske u Orašju jučer (09.12.) organizirano je simbolično obilježavanje kraja radova na sanaciji ljetnog nasipa za zaštitu od poplava uz rijeku Savu u Domaljevcu, u sklopu projekta „Podrška oporavku i smanjenju rizika od poplava u Bosni i Hercegovini“. Tim je povodom održan sastanak koji je otvorio i uputio prigodne riječi predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić. Posebno su pozdravljeni gosti Jon O’Shaughnessy, vođa programa u Britanskoj Ambasadi Sarajevo i Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH. Sastanku su uz ostale bili nazočni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić i Franc Kljajić, direktor Ureda za gospodarski razvoj Županije Posavske.

  U suradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlada Posavske Županije osigurala je 80,454.00 KM a Vlada Velike Britanije donirala 342,644.10 KM za rekonstrukciju ljetnog nasipa za zaštitu od poplava, čime je uspješno osigurana zaštita 354.1 ha poljoprivednog zemljišta koja će omogućiti bolji prihod za 300 poljoprivrednih domaćinstava u općinama Domaljevac-Šamac i Orašje.

  Nakon sastanku u izjavi za javnost predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić je kazao:

  -Prije svega želim sa zahvaliti gostima, predstavnicima UNDP-a i predstavnicima Velike Britanije čija je Vlada financirala ovaj projekt. Kao predsjednik Vlade zadovoljan sam realiziranjem ovog projekta koje je trajalo nekoliko mjeseci i evo uspješno je priveden kraju. U Vladi smo ocijenili da je to jedan od prioritetnih projekata kako bi zaštitili plodno poljoprivredno zemljište. Kako smo poljoprivredni kraj, to nam je od životne važnosti. Drago nam je da su UNDP i Vlada Velike Britanije prepoznali važnost tog projekta, te smo objekt uspješno priveli kraju uz zajedničko financiranje (Županija Posavska u iznosu od 20 %, a 80 % donator). Zahvaljujem se i izvođaču radova koji je obavio posao zemljanih radova u zadanom roku prije velikih oborina, kazao je predsjednik Vlade Klaić, te naglasio, želim također istaknuti da je UNDP agencija koja implementira jako veliki broj projekata na prostoru Županije Posavske. Riječ je o projektima kakvi su bili sanacija stambenih objekata stradalih u poplavama, preko sanacije šteta nastalih na javnim objektima (škole), projekti u gospodarstvu, osobito u oblasti poljoprivrede što se odnosi na saniranje šteta malih poljoprivrednih proizvođača, te usmjeravanje sredstava za stimuliranje tih istih proizvođača za daljnji rad na poljoprivrednim proizvodima. Također implementirani su infrastrukturni projekti (već smo završili sanaciju RC 464 u Baziku u dužini od 2 km, a trenutno su u realizaciji još dvije dionice po 2 km na prostorima općina Odžak i Orašje). I na kraju, infrastrukturni objekti zaštite od štetnih djelovanja visokih voda rijeke Save u koji spada i ovaj projekt, ljetni nasip Domaljevac koji štiti poljoprivredno zemljište u ukupnoj površini od oko 350 ha, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  Jon O’Shaughnessy, vođa Programa u Britanskoj Ambasadi Sarajevo nakon sastanka u Vladi Županije Posavske je izjavio:

  -Ovo je dio većih intervencija, većih aktivnosti koje provodimo u cijeloj zemlji. Dakle u Orašju smo počeli tako što smo radili na projektima koji su bili vezani za sanaciju vodovodne i kanalizacijske mreže. Posjetili smo Šamac gdje je završen projekt izgradnje zaštitnog zida, nizvodno smo došli do Domaljevca i zaisto smo jako sretni što je britanska Vlada osigurala sredstva za izgradnju ovog ljetnog nasipa koji će osigurati zaštitu poljoprivrednog zemljišta čime će se unaprijediti razvoj i život ljudi. Ono što je važno jeste da zapravo sklopimo jednu cjelokupnu sliku kroz aktivnosti planiranja, upravljanja kriznim situacijama, aktivnosti smanjenja rizika od katastrofa i naučenim lekcijama iz poplava 2014.godine. Županijska Vlada mora osigurati da način planiranja i zaštitni mehanizimi koje ima mogu zaštiti investicije, živote i dobrobit ljudi. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva je osigurala podršku odmah nakon poplava kroz pružanje hitnih intervencija i pomoći kroz ove aktivnosti koje trenutno završavamo i provodimo. Ova direktna intervencija i ovaj program vezan je za oporavak nakon poplava završava, međutim, mi nastavljamo raditi sa policijom i sa Ministarstvom sigurnosti u smislu intervencija koje se odnose na komandu, kontrolu i aktivnosti vezane za to, izjavio je g-din Jon O’Shaughnessy.

  Zahira Virani, zamjenica rezidentne predstavnice UNDP-a u BiH također se na press konferenciji u Orašju obratila medijima:

  -Razlog naše današnje posjete je završetak izgradnje ljetnog nasipa koji osigurava zaštitu za 350 ha poljoprivrednog zemljišta, a ova intervencija je dio naših intervencija koje se odnose na sprečavanje, odnosno na aktivnosti vezane za prevenciju poplava. Sredstva su iz Vlade Ujedinjenog Kraljevstva. Kao što vjerovatno znate UNDP se od svibnja 2014.godine bavi aktivnostima obnove i rehabilitacije nakon poplava u Županiji Posavskoj. I ne samo to, radimo na aktivnostima povećanja otpornosti ovog područja kao i izgradnje bolje infrastrukture. Mi se zaista nadamo da će izgradnja ovog ljetnog nasipa pomoći razvoju i unaprjeđenju poljoprivrednog potencijala, koji će samim tim dovesti do unaprjeđenja ekonomskog razvoja u Posavini, izjavila je g-đa Zahira Virani.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti