Više

  Završna konferencija projekta „DR SHARE“ u Orašju

  Najčitanije

  „Smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjena rizika“ bila je tema današnje (21.06.2017.g.) završne konferencije projekta DR SHARE održane u amfiteatru Srednje škole u Orašju. Konferenciju je otvorio šef Ureda za gospodarski razvoj Županije Posavske Franc Kljajić. Prisutnima se potom obratio predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić, zatim zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine Jovan Podraščanin, direktorica fonda “Europski poslovi” AP Vojvodine Vidosava Enderić, Ilija Jezidžić direktor Županijske uprave civilne zaštite. Prezentaciju je održala pročelnica Vukovarsko-srijemske županije Zrinka Čobanković, a IT alat su predstavili vanjski ekspert na projektu DR SHARE Pavo Medved i predstavnica tvrtke Infosistem Zagreb Tatjana Pinhak.
  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić pozdravio je goste, partnere projekta, a potom je naglasio: Katastrofalne poplave u 2014. godini inicirale su realizaciju ovoga projekta. Poplave ranga tisućljetne vode, nanijele su štete nikada viđene na ovim prostorima u sve tri države. U Županiji Posavskoj od 325 četvornih km površine 75% je bilo pod vodom, što oslikava štete i rang katastrofe. Bilo je poplavljeno 6.100 stambenih jedinica, a ukupna pričinjena šteta procijenjena je na 181 milijun KM. Da se ne bi ponovila katastrofa ili da bi rizik od ovakvih šteta bio manji, razmatrali smo što je potrebno napraviti. Jedna od toga je bila rekonstrukcija svih vodoprivrednih objekata i objekata u zaštiti od štetnog djelovanja u poplavama. Vlada ŽP i Agencija za Vodno područje rijeke Save analizirali su te objekte i napravljen je srednjoročni plan koji će te objekte dovesti na rang 100-godišnje vode s nadvišenjem nasipa od 1,20 metara. Do sada nismo zadovoljni realizacijom tog projekta. Od 22 km, rekonstruirano je 6 km, dakle još 16 km nasipa treba nadvisiti kako se ne bi ponovila poplava ranga iz 2014. godine, kazao je premijer Klaić, a onda istaknuo značenje projekta DR SHARE.
  – Želim najprije zahvaliti EU, civilnoj zaštiti EU koja je prepoznala projekt koji će smanjiti rizik, ili kako vi kažete, alat za upravljanje rizicima, koji će u određenom trenutku, prije nego nastane katastrofa osigurati međusobnu uvezanost i informiranost, kako na lokalnoj razini, tako i međusobnu uvezanost tri susjedne države jer takva elementarna nepogoda ne prepoznaje granice, nego nas sve jednako negativno pogađa. Zahvaljujem EU koja je izdvojila većinu sredstava za ovaj projekt, zatim Vukovarsko-srijemskoj županiji i njenim agencijama koji su nositelji programa, kao i svim partnerima u ovom programu. Ovo je prvi od projekata koji je Županija Posavska radila kao partner, a koristeći sredstva EU. Nadam se da je ovo iskustvo i model kako bi se u narednom periodu s partnerima mogli kandidirati za nove projekte iz sredstava EU. Želim vam uspješnu završnu konferenciju, kazao je premijer Klaić.

  -Danas se nalazimo na završnoj konferenciji projekta DR SHARE, zajedničkog projekta Vukovarsko-srijemske županije, Srijemskog okruga u AP Vojvodina i Županije Posavske. Cilj projekta je umrežavanje ove tri regije u slučaju nastanka elementarnih nepogoda da bi mogli jedni drugima izaći u susret. IT alat će nam omogućiti da u realnom vremenu znamo kojim materijalno-tehničkim sredstvima i ljudstvom možemo raspolagati u slučaju nastanka elementarnih nepogoda. Vrijednost projekta je oko 280.000,00 eura i 75% od toga financira Europska unija, izjavio je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić.
  Vrijednost projekta je 281.222 EUR od čega Europska komisija sufinancira projekt sa 210.227,00 EUR (74,75%). Cilj projekta je izrada IT alata za upravljanje rizicima u uvjetima katastrofa na području Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj, Srijemskog okruga, AP Vojvodina u Srbiji te na području Županije Posavske u BiH. Uz Vukovarsko-srijemsku županiju kao nositelja, partneri na projektu iz Hrvatske su: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Partneri s područja Srbije su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine te Fond “Europski poslovi” AP Vojvodine, a s područja Bosne i Hercegovine partner je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.
  -Bili smo nositelji ideje sa našom Razvojnom agencijom HRAST gdje smo u zajedničkoj suradnji sa partnerima iz Vojvodine i iz Vlade Županije Posavske pristupili izradi projekta u poboljšanju civilne zaštite u slučaju elementarnih nepogoda. Projekt je trajao 18 mjeseci, a bit cijele priče je da se programska aplikacija u koju su unesen podaci svih sudionika kako bi se najprije preveniralo a onda što brže i reagiralo u slučajevima prirodnih katastrofa, kazao je zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Josip Dabro.
  -Projekt smanjenje katastrofa, standardizirana analiza opasnosti i procjena rizika, odnosno DR SHARE nastao je nakon poplava 2014. g. uz pomoć Europske unije. Cilj projekta je povećati spremnost na reagiranje u vanrednim situacijama i na eventualno ponovno izlijevanje rijeka. Izuzetno je značajan za cijelu regiju, te bi bilo dobro da se i dalje radi na unapređenju ovoga projekta, kazala je direktorica fonda “Europski poslovi” AP Vojvodina Vidosava Enderić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti